Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Kruidig Chinees

Chinese tomatensoep

6 personen

  • 11/2 liter kippenbouillon of bouillon getrokken van groenten, gemaakt van al het snij afval in de keuken
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gekookte rijst
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 cm gember (raspen)
  • 1 ons taugé of andere gekiemde boontjes of van radijs enz1 blik gepelde
  • tomaten of tomatenpuree
  • 1 eetlepel (riet)suiker
  • Blad van de lavas, selderij, tijm, valeriaan.
  • Eventueel wat andere groenten bv.
    • 50 gram geschaafde kool
    • 1 stuk heel fijn gesneden wit van een prei
    • 1 paprika

Doe de bouillon in de pan en voeg alle fijn gesneden groeten toe op de prei en taugé na.
Kook de soep ongeveer een 20 minuten en voeg nu de taugé toe.
Even opkoken en eventueel fijn gesneden kippenvlees of gekookte ham toevoegen.
Op smaak brengen met zout en sambal.
Doe op elk bord een plukje prei en schep hier de hete soep op.

Kruiden mie (rijst)

  • Een hand vol selderij, peterselie,
  • Een hand vol tuinkers.
  • Klein stukje prei heel fijn gesneden

Kook de mie (of rijst) met wat zout volgens de verpakking.
Giet ze af en voeg er de kruiden bij.
(De tuinkers die je zelf gezaaid hebt in een bloempot laat je wel wat groter groeien dan in het papieren bakje uit je buurtsuper. De planten kun je rustig laten staan en er 3 keer van snijden.)
Tuinkers en prei toevoegen.

Heerlijk bij het chinees eten.

Gado Gado

4 tot 6 personen

  • 50 gram zevenblad (te vervangen door andijvie)
  • 2 ons taugé of ander gekiemde boontjes
  • 2 ons gekookte aardappel
  • 1 komkommer
  • 2 ons gekookte prinsessenboontjes
  • 20 blaadjes van look zonder look of wat topjes van de tripmadam
  • 4 of 6 eieren

Snij het zeven blad fijn en leg dit onder in de schotel.
Schik er de warme aardappel en boontjes over.
Snij de komkommer julienne en vermeng met het look zonder look of de tripmadam.
Giet hier een saté saus over en garneer met kroepoek en in vieren gesneden eieren.
Je kunt hier ook een andere saus bij geven die gemaakt is met pruimen.

Loempia's

12 stuks

  • 250 gram broccoli in kleine stukjes
  • 2 koppen zevenblad (hier kan ik heel veel van snijden en smaken licht naar gember)
  • 1 kop bamboescheuten
  • 1 kop waterkastanjes
  • 1 kop look zonder look
  • 200 gram taugé
  • 10 gram gekiemd radijszaad.
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1 1/2 theelepels gemalen koriander
  • 3 afgestreken theelepels zout
  • 1 pak loempia vellen
  • eventueel 150 gram tofu of kip
  • olie om in te frituren

Ontdooi de loempiavellen kook de broccoli 5 minuten en doe er dan het zevenblad bij samen met de kastanjes en de look zonder look samen met de bamboescheuten.
Doe er na 3 minuten de kruiden toevoegen.
Even goed door koken en dan de tauge en radijs spruiten er bij.
Schep nu alles in een vergiet en laat alles goed uitlekken.

Maak nu de loempia's. Houd wel een bakje water bij de hand om de vellen te plakken.
Leg 4 eetlepels groenten vulling in het midden van een vel.
Sla de zijkanten over de vulling heen en maak er een loempia van.
Met wat water uit het bakje kleeft u de laatste flap dicht.
Doe hetzelfde met de andere.
Bak de loempia's mooi goudbruin in de hete olie.

Gekruide aubergines

4 tot 6 personen

  • 2 middelgrote aubergines
  • 1 kop Oost-Indische kers
  • 1/2 kop look zonder look
  • 1 Spaans pepertje(fijn gewreven)
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1 dl water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel riet suiker
  • 3 theelepels zout
  • citroensap
  • sojasaus
  • 2 theelepels maïzena

Doe de olie in de pan en bak hier de geschilde en in reepjes gesneden aubergine in samen met de Oost-Indische kers en de look zonder look.
Strooi er dan ook meteen de kruiden bij en het water.
Laat een kwartier sudderen.
Voeg de citroen, zout, sojasaus, en suiker toe. Binden met de maïzena en heet op tafel zetten.
Garneren met de bloemen van de Oost-Indische kers.

Lavendelijs

  • 2el verse lavendel bloempjes
  • 2 el zoete witte wijn
  • 1/2 liter room
  • 1/2 kop lavendel of vanille suiker
  • 2 eiwitten
  • 2 el verse lavendel bloempjes extra

Meng lavendel bloemen en wijn.
5 minuten op een warme plaats laten staan.
De room stijf en glanzend kloppen met een mixer.
Wijn zeven en met de helft van de suiker geleidelijk bij de room gieten.
Eiwitten stijfkloppen en er de rest van de suiker door kloppen.
Met een metalen lepel de eiwitten en de extra lavendel bloempjes door de room scheppen.
Mengsel in een bak gieten en 3 tot 4 uur in de vriezer voor serveren.

Je kunt ook gedroogde lavendel bloempjes gebruiken maar dat kan een bittere smaak veroorzaken. Smakelijk eten.

^Naar het begin van deze pagina

Recepten voor het koken met wilde planten

Beginpagina

  Mijn recepten
    Brandnetelsalade met yoghurt
    Aspergesalade
    Verse muntchutny
    Brandnetels met verse kaas
    Stamppot van raapstelen en brandnetels
    Roerbaksoep
  Mijn kruiden, maar dan op z'n Indiaas
    Dal (soep)
    Curry met biggenkruid en knautia (voor 6 personen)
    Akkerkool raita
    Pompoentaart
    Vulling voor pompoentaart
    Kruiden-pakoras
    Halva van wortels
  Kruidig Chinees
    Chinese tomatensoep
    Kruiden mie (rijst)
    Gado Gado
    Loempia's
    Gekruide aubergines
    Lavendelijs
  Voor een kruidige zomeravond
    Gazpacho
    Koolrabisalade
    Aardappelsalade
    Meloen
  Een kruidige fietstocht
    Waterkerssoep
    Maïspannenkoekjes
    Koolsalade
    Rijstepap
  Een verlate kruidige barbecue avond
    Knoflook-kruidensaus
    Tomaten-uiensaus
    Groene kruidensaus
    Wortelsalade
    Groentesalade
  Tomaten-kokossoep
  Ine's broodrecepten
    Met IJslands mos
    Iers recept met meel van klaver
  Hoestsiroop
    Muntsiroop
    Dennenappelhoestsiroop
  Daslook
    Witlofsalade met daslook
    Bloemkoolsoep met kruiden
  Meer daslook
    Daslooksalade
    Daslookpesto
    Aardappelpuree met daslook
  Paasmenu 2005
    Tomatensoep
    Thaise groenten
    Aardappelkoekjes
    Avocadosalade
    Witlofsalade
  Rogge-kefirbrood
  Viooltjeslimonade en Marmercake
    Viooltjeslimonade
    Marmercake
  Moederdag menu
    Kippensoep
    Kruidenstruif
    Daslookpesto
    Thaise groentekerrie
    Viooltjesijs
    Viooltjesschuim
  Kruidenpannenkoek
  Aardappelgratin en Groenteschotel
    Aardappelgratin
    Groenteschotel
  Koninginnedagbrunch
    Appel-paardenbloemstroop
    Paardenbloemgelei
    Kwarkspreads
    Vlechtbrood
    Kruiden-kaasbroodjes
    Thaise kippensoep
  Recept voor limonade van fruit en kruiden
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel