Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Een kruidige fietstocht

Ik ben vandaag weer eens heerlijk wezen fietsen en zag weer maïs staan. Ik kan dan de verleiding niet weerstaan om er wat te plukken. Eerst heb ik een foto gemaakt van de ingrediënten en daarna van de maïskoekjes zelf. Eerst een foto en dan eten (was vandaag mijn motto).

^Naar het begin van deze pagina

Waterkerssoep

Voor 4 personen

  • 4 eetlepels boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ¼ liter groente bouillon
  • 3 bosjes waterkers (ongeveer 4 ons)
  • 2 eieren
  • ½ eetlepel suiker
  • 2 eetlepels (koffie)room
  • peper en zout naar smaak

Fruit de ui in de boeter goudbruin.
Voeg de bloem toe en bak hem even gaar.
Roer er nu met een garde de bouillon door en blijf roeren op de kookplaat tot er een gladde licht gebonden soep ontstaat.
Voeg en nu de fijn gesneden, of gepureerde waterkers toe.
Klop de eieren los met de room en een scheutje warme soep. Doe dit roerend in de soep en warm hem door, maar laat de soep niet koken.
Voeg nu het zout, peper en suiker toe.

Deze soep kan ook gemaakt worden van kervel of tuinkers.

^Naar het begin van deze pagina

Ma´spannenkoekjes

Voor 4 personen

  • 300 gram verse kleine maïs
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • 3 eetlepels melk
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel 5 kruiden mix
  • 1 takje kattekruid
  • 10 blaadjes salie
  • 1 groot blad valeriaan
  • 30 blaadjes knautia
  • 6 kleine steeltjes selderij
  • 1 theelepel zout
  • Vers gemalen peper

Snij de maïs nadat deze is schoongemaakt en gewassen in kleine stukjes.
Snijd de kruiden kort en maak alles fijn met een staafmixer, onder toevoeging van de melk.
Meng er ook de kruiden, zout en peper door.
Is het deeg te nat doe er dan nog wat bloem door en als het te droog is nog wat melk.
Bak er nu in de pan heerlijke maïskoekjes van.

De maïs haal ik altijd vers bij de boer (van zijn land af). De planten haal ik uit de natuur, of uit mijn balkonbakken.

Koolsalade

Voor 4 personen

  • 200 gram wittekool of spitskool
  • 30 gram rozijnen
  • 1 royale theelepel komijn
  • slasaus
  • druppel mosterd

Snijd de kool heel fijn.
Kook deze twee minuten samen met de rozijnen.
Mix er de slasaus door en laat het afkoelen in de koelkast.

^Naar het begin van deze pagina

Rijstepap

Voor 4 personen

  • 25 gram (pap)rijst
  • 1 liter melk
  • ½ theelepel gemalen kardemon
  • 1 laurier blaadje
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel amandelschaafsel, licht geroosterd

Kook de rijst in een royale pan samen met het laurier blad in ongeveer 20 minuten gaar.
Roer regelmatig in de pan om aanbranden te voorkomen.
Roer er nu de amandel, suiker en kardemon door en laat de rijstepap gedurende 5 minuten op een hoog vuur doorkoken onder voortdurend roeren.
Af laten koelen en in 4 schaaltjes doen.
Eventueel wat kaneel er over strooien.Erg lekker als deze goed koud is. De rijstepap stijft nog een stuk op tijdens het afkoelen.

^Naar het begin van deze pagina

Recepten voor het koken met wilde planten

Beginpagina

  Mijn recepten
    Brandnetelsalade met yoghurt
    Aspergesalade
    Verse muntchutny
    Brandnetels met verse kaas
    Stamppot van raapstelen en brandnetels
    Roerbaksoep
  Mijn kruiden, maar dan op z'n Indiaas
    Dal (soep)
    Curry met biggenkruid en knautia (voor 6 personen)
    Akkerkool raita
    Pompoentaart
    Vulling voor pompoentaart
    Kruiden-pakoras
    Halva van wortels
  Kruidig Chinees
    Chinese tomatensoep
    Kruiden mie (rijst)
    Gado Gado
    Loempia's
    Gekruide aubergines
    Lavendelijs
  Voor een kruidige zomeravond
    Gazpacho
    Koolrabisalade
    Aardappelsalade
    Meloen
  Een kruidige fietstocht
    Waterkerssoep
    Maïspannenkoekjes
    Koolsalade
    Rijstepap
  Een verlate kruidige barbecue avond
    Knoflook-kruidensaus
    Tomaten-uiensaus
    Groene kruidensaus
    Wortelsalade
    Groentesalade
  Tomaten-kokossoep
  Ine's broodrecepten
    Met IJslands mos
    Iers recept met meel van klaver
  Hoestsiroop
    Muntsiroop
    Dennenappelhoestsiroop
  Daslook
    Witlofsalade met daslook
    Bloemkoolsoep met kruiden
  Meer daslook
    Daslooksalade
    Daslookpesto
    Aardappelpuree met daslook
  Paasmenu 2005
    Tomatensoep
    Thaise groenten
    Aardappelkoekjes
    Avocadosalade
    Witlofsalade
  Rogge-kefirbrood
  Viooltjeslimonade en Marmercake
    Viooltjeslimonade
    Marmercake
  Moederdag menu
    Kippensoep
    Kruidenstruif
    Daslookpesto
    Thaise groentekerrie
    Viooltjesijs
    Viooltjesschuim
  Kruidenpannenkoek
  Aardappelgratin en Groenteschotel
    Aardappelgratin
    Groenteschotel
  Koninginnedagbrunch
    Appel-paardenbloemstroop
    Paardenbloemgelei
    Kwarkspreads
    Vlechtbrood
    Kruiden-kaasbroodjes
    Thaise kippensoep
  Recept voor limonade van fruit en kruiden
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel