Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

 

Recepten voor het koken met wilde planten

Hoestsiroop

Muntsiroop

voor 1 liter

  • 1/2 liter water
  • bosje verse munt (200 gram Marokkaanse of viltmunt)
  • 1 kg suiker,
  • sap van 1 citroen
  • sap van 1 sinaasappel
Bereidingswijze
  • Breng 1/4 liter water aan de kook.
  • Was de munt en schud het water eruit.
  • Leg de munt in een weckfles van 1 liter en overgiet hem met kokend water.
  • Laat het geheel goed afgesloten gedurende drie dagen staan.
  • Zeef de munt en laat hem goed uitlekken.
  • Bewaar het aftreksel.

Breng opnieuw 1/4 liter water aan de kook.
Los de suiker hierin op en laat afkoelen.
Voeg het vruchtensap toe en vervolgens het muntaftreksel.
Spoel voldoende flessen om met hete soda, spoel ze na met heet water en vul ze met de siroop.
Sluit de flessen goed af.

Om een groene kleur te verkrijgen, kun je wat kooknat van spinazie toevoegen of wat spinazie laten meetrekken met de munt.

Serveertips: Leng een kleine hoeveelheid siroop aan met bronwater, al dan niet met prik. Serveren met ijs en een takje munt en/of een schijfje citroen. Heel feestelijk is het om de rand van het glas even te bevochtigen en in suiker te dopen, voordat je het vult!

^Naar het begin van deze pagina

Dennenappelhoestsiroop

  • 30 groene (nog niet rijpe) dennenappels
  • 30 suikerklontje
  • 1 liter graan jenever

Alles in een fles doen en 30 dagen in de zon in de raam laten staan.
Elke dag schudden.

Deze drank kan gebruikt worden bij griep, keelpijn, verkoudheid enz. Per dag 3 eetlepels. Gezondheid.

^Naar het begin van deze pagina

Recepten voor het koken met wilde planten

Beginpagina

  Mijn recepten
    Brandnetelsalade met yoghurt
    Aspergesalade
    Verse muntchutny
    Brandnetels met verse kaas
    Stamppot van raapstelen en brandnetels
    Roerbaksoep
  Mijn kruiden, maar dan op z'n Indiaas
    Dal (soep)
    Curry met biggenkruid en knautia (voor 6 personen)
    Akkerkool raita
    Pompoentaart
    Vulling voor pompoentaart
    Kruiden-pakoras
    Halva van wortels
  Kruidig Chinees
    Chinese tomatensoep
    Kruiden mie (rijst)
    Gado Gado
    Loempia's
    Gekruide aubergines
    Lavendelijs
  Voor een kruidige zomeravond
    Gazpacho
    Koolrabisalade
    Aardappelsalade
    Meloen
  Een kruidige fietstocht
    Waterkerssoep
    Maïspannenkoekjes
    Koolsalade
    Rijstepap
  Een verlate kruidige barbecue avond
    Knoflook-kruidensaus
    Tomaten-uiensaus
    Groene kruidensaus
    Wortelsalade
    Groentesalade
  Tomaten-kokossoep
  Ine's broodrecepten
    Met IJslands mos
    Iers recept met meel van klaver
  Hoestsiroop
    Muntsiroop
    Dennenappelhoestsiroop
  Daslook
    Witlofsalade met daslook
    Bloemkoolsoep met kruiden
  Meer daslook
    Daslooksalade
    Daslookpesto
    Aardappelpuree met daslook
  Paasmenu 2005
    Tomatensoep
    Thaise groenten
    Aardappelkoekjes
    Avocadosalade
    Witlofsalade
  Rogge-kefirbrood
  Viooltjeslimonade en Marmercake
    Viooltjeslimonade
    Marmercake
  Moederdag menu
    Kippensoep
    Kruidenstruif
    Daslookpesto
    Thaise groentekerrie
    Viooltjesijs
    Viooltjesschuim
  Kruidenpannenkoek
  Aardappelgratin en Groenteschotel
    Aardappelgratin
    Groenteschotel
  Koninginnedagbrunch
    Appel-paardenbloemstroop
    Paardenbloemgelei
    Kwarkspreads
    Vlechtbrood
    Kruiden-kaasbroodjes
    Thaise kippensoep
  Recept voor limonade van fruit en kruiden
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel