Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Diverse artikelen

Kneuzingen, zwellingen en sportblessures

   In de podcast van de uitzending op Radio Rijnmond, vertel ik summier over het behandelen van blessures met gember en zoete aardappel. Beluister ook het geluidsbestand Kneuzing en zwelling

   De zoete aardappel heet Ipomoea batatas (zeg maar iepomeuja ) wetenschappelijk en de gember Zingiber officinale. De werking van de gember en de zoete aardappel bij zwellingen berust op een combinatie van stoffen die gezamenlijk een vrij grote warmte laten ontstaan en vervolgens het “serum” (het waterige deel van het bloed) dat bij zwellingen onderhuids blijft zitten en geen kant opkan, deels door de huid uit de zwelling trekt en het voor de rest snel laat afvoeren door het lymfe systeem van het lichaam.

   Dat is eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat traditioneel wordt geleerd bij de EHBO, daar is het koelen en nog eens koelen en dan in een drukverband inpakken om de zwelling voordat ze eigenlijk de kans krijgt te ontstaan in te perken, voorkomen dat er vloeistof in zwelling kan komen door de blessure hoog te houden.

   Dat is dan ook wat ik het eerste doe in het voorkomende geval. Koelen, inpakken en hoog houden. Blijft de zwelling uit dan hebben we als EHBO’er of sportverzorger het goed gedaan. De volgende fase is dan rust geven en uitzieken. Dat is tevens op zich al goed voor de rest van het lichaam. Af en toe een verplichte rustfase in deze jachtige tijden is goed.

   Maar niet altijd doen we de aanbevolen dingen binnen de tijd die ervoor staat en zit de ongelukkige met een duivenei op bijvoorbeeld, een enkel, of klotst het water in de “voetbalknie”.  Dat is vooral onprettig als er later mocht blijken dat alsnog een gipsverband nodig is omdat er een scheurtje of breuk is ontstaan. Leg dan maar een “gipsje” aan en je zal zien dat het na het slinken van de zwelling een nieuwe aangelegd moet worden omdat de eerste te ruim zit.

   Nu stroomt het Zeeuws bloed mij door de aderen en vindt dat weggegooid geld en moeite. Dan kan dus beter eerst de zwelling verholpen worden. Daarvoor is het altijd gunstig om bij een Toko wat verse gember en een zoete aardappelknol te kunnen halen. Tijdens de normale winkelsluitingstijden zou een apotheek zoiets in voorraad mogen hebben. Aangezien de zondagen ook ideale dagen zijn om een kneuzing op te lopen bij sport en spel, heb je een extra argument om toko’s op zondagen open te laten zijn.

   De werkwijze is vrij simpel: rasp of vermaal in gelijke delen een op de grootte van het kompres afgestemde hoeveelheid zoete aardappel en gember, als ze niet zijn ingedroogd is het resultaat een smeuïg papje. Eventueel kun je het een beetje natter maken maar maak er geen kledderzooitje van. Met een servet oid. kun je een envelopje maken waarin je de “pap” inpakt, deze breng je dan aan op de zwelling. Afgezien dat het niet nodig zal blijken, is het niet verstandig om de kompressen lang op zijn plaats te laten, omdat  de gember met name (beetje afhankelijk van de soort gember en er zijn vier of vijf soorten mogelijk) irritatie van de huid kan veroorzaken. Gemiddeld is één tot twee uur voldoende om het gewenste effect te bereiken.

   Dan is de zwelling aangepakt, bij breuken kan de ongelukkige verhuizen naar de gipskamer en kan een mooi passend “gipsje” worden aangebracht. Een brace bij opgerekte banden en een mooi drukverband om de gekwetste plek rust en stevigheid te geven. Er zijn mogelijkheden te over en een fysiotherapeut kan zijn bekwaamheden demonstreren door de juiste verpakking te kiezen.

   Wat die normaal niet toe zullen passen is een kruid dat de Engelsen “Knit-Bone” noemen. Letterlijk vertaald is dat “botten-breier”. En met recht, want ze helpt een gebroken bot in de helft van de tijd die normaal nodig is te herstellen. Onze overheid heeft in een onzalig moment besloten dat dit kruid niet meer vrij verhandeld mag worden. Onder zeer extreme omstandigheden kan dat kruid namelijk voor leverbeschadigingen zorgen. In het onderhavige geval zeker niet.

   Het heet wetenschappelijk Symphytum, wij kennen het onder de naam smeerwortel. Nu noemen wij doorgaans de voornaam officinale er ook nog bij, maar in dit geval niet, omdat alle soorten binnen dit “genus” (familie of “achternaam”)op dezelfde manier werken.  Het bevat een stof, allantoïne, die de aangroei van nieuwe cellen heel sterk bevordert. Dat spul heeft dus hele snelle resultaten tot gevolg.

   Plaatsen die niet met een gipsje kunnen worden ingepakt, of die snel uitgepakt en weer ingepakt kunnen worden kunnen we, als we dat willen, inpakken met een kompres van deze smeerwortel. We kunnen het ook al gebruiken in combinatie met de zoete aardappel en gember in de eerste fase van de strijd.

   Let er wel op dat je kompressen niet rechtstreeks in contact met de huid brengt en vooral niet met de smeerwortel want die behoort tot de “ruwharigen” en dat jeukt en kriebelt lekker. Vandaar de groepsnaam ruwharigen. Het werkt ook bij spier- en peesscheuringen en beschadigingen van het bindweefsel. Sneller dan normaal en soms zelfs binnen een week tot enkele dagen. Klinisch onderzoek heeft uitgewezen dat mijn beweringen geen kletspraatjes zijn.

   Omdat smeerwortel alleen als sluikhandel voorradig kan zijn moeten we dus zelf op zoek gaan naar de plaatselijk zeer overvloedig voorhanden zijnde planten. Elders op de site zullen vast wel verwijzingen gevonden kunnen worden waarnaar gezocht moet worden.

   Je kan er ook een houdbare zalf van maken, dat is wat makkelijker in het gebruik maar ook wederom niet in de handel. Hoe die te maken kun je te weten komen op pollekens.nl.

   Dus bij breuken (vooral sleutelbeen, schouderblad) en kneuzingen, hamstringblessures en Achillespeesontstekingen  is dat een handig kruid om in voorraad te hebben.

   Een kompres van smeerwortel kan je maken door wat blad kort te snijden en deze even op te koken, even af laten koelen en klaar.

   Mochten er nog vragen zijn kunt u die op

pollekens.nl of pollekens.be  kwijt.

maart 2009

P.Munnik.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Diverse artikelen
Begin
Over planten
 

Geelwortel

  De Meloen (Pompoen) – Cucurbita pepo L.
 

Kneuzingen, zwellingen en sportblessures

  Boom opzetten over Naaldhout
  Jacobskruiskruid, vragen, vragen en nog meer vragen
  Alternatieve landbouwgewassen
  Fluite(n)kruid
  Flierefluiten met een vlierfluit
  Silphium, het verdwenen kruid
  Winterlinde (Tilia cordata Mill)
  Mangosteen (Garcinia mangostana Linn)
  Medicijn en drogerij in den Bijbel - met registers met plantenlijst
  De planten voor de Karel de Grote-tuinen (Capitulare de villis)
  Sint-Antoniusraapje (Ranunculus bulbosus - Knolboterbloem)
Diverse onderwerpen
  Tips van Tenna: huismiddeltjes - EHBO uit uw keuken
  Over Europan Scientific Cooperation On Phytotherapy (ESCOP)
  Planten en kanker
  Plantaardigheden en kanker
  2000 jaar oude pillen met kruiden ontdekt in scheepswrak
  Prof. dr. Frits Muskiet: ‘Onze voeding moet gebaseerd zijn op eetpatroon oermens’
  Bestanddelen van thee
  Bloementuin
  Vakantie
  Generatietuin
  Voorjaarsbloemen 2011
  Nog wat voorjaarsbloemen

Over bijen

Over de wilde cichorei (Cychorium intybus)
  1. Namen, plantlore en ander merkwaardigs
  2. Botanie en (een beetje) ecologie
  3. Fenomenologie
  4. Veelzijdig groentegewas en koffieleverancier
  5. Arietta cichoriata - andante semplice e cantabile
  6. Therapeutische toepassingen - van de oudheid tot Rudolf Steiner
  7. Therapeutische toepassingen -
Edward Bach en de bloesemremedie Cichorei (Chicory)
  Praeambulum
  BIJLAGE 1
  BIJLAGE 2
  BIJLAGE 3
Beluister de
Uitzendingen/Podcasts
P.Munnik over kruiden
   
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel