Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Zakgids vogels van Nederland

Het is lente:

   “We gaan naar buiten, waar de vogeltjes fluiten en de koetjes zoetjes loeien in de wei... “

   De week voorafgaande aan de lente is er een jonkie geboren, zo zou je de zakgids kunnen noemen van Ger Meesters, Luc Hoogestein en Jip Louwe Kooijmans. De eerste twee staan op de omslag van Handboek Vogels van Nederland de laatste heeft meegewerkt om het “jonkie” te schrijven.

   Handboek Vogels van Nederland verscheen in augustus 2009 en bevat 286 soorten en kan als de ouder van de Zakgids worden beschouwd die een ei heeft gelegd en daar bijna twee jaar op heeft zitten broeden.

   Het jonkie heeft in vergelijk maar weinig pluimen, het is een beknopte weergave van het Handboek,  maar heeft een aantal pluimpjes die het Handboek weer niet heeft. Er is sprake van evolutie. Ook in het aantal soorten dat gemeld wordt.

   Die bijgekomen zaken zijn: op de binnenkant van de voorkant een schematische voorstelling van een aantal vogels en de plaats in de natuur waar je ze zou kunnen tegenkomen, in het water of erboven, klimmend en pikkend in bomen en struiken en vliegend in het zwerk. Dat is dan weer met kleuren omkaderd die met de paginanummers verwijzen en naar het kleurenhoekje aan de bovenkanten van de pagina. Zo kun je de bijbehorende vogels vlot terugvinden.

   Aan de binnenzijde van de achterkaft weer een aantal afbeeldingen van de meest herkenbare vertegenwoordigers van een groep met de verwijzing van de paginanummering van die groep. Dat is handig en dat was het enige mankement aan het Handboek dat ik in de bespreking daarvan meldde.

   Een ander nieuwe veer is de “trefkansbalk” die bij elke vogel staat en die geeft per maand aan wanneer je de vogel zou kunnen zien. Dat is zonder meer handig.

   Nog handiger wordt het om de meegeplaatste kaartjes te bestuderen, die hebben een ander karakter dan in het handboek, met kleuren is aangegeven waar een vogelsoort zich ophoudt wanneer hij zit te broeden of zijn normale verblijf heeft tijdens een bepaalde periode van het jaar. Als hij überhaupt in Nederland is volgens de trefkansbalk.

   Omdat het een kleintje is van het Handboek staat er minder informatie in dan je zou willen wensen. Daarom is de betreffende pagina in het Handboek bij de soort vermeld. Dan kan je thuisgekomen het Handboek uit de kast rukken en de bijzonderheden van de soort die gezien is, nalezen. Dat kan, als je zowel het ene als het andere boek hebt aangeschaft.         

   Een ander veertje extra is de “kijktip”, dat geeft summier aan waar je tijdens de wandeling op zou kunnen letten om de betreffende vogel met meer zekerheid te kunnen treffen. Al met al, aanvullingen die er toe doen, zeker bij mij die meer op planten is gericht dan de doorsnee natuurliefhebber. Mijn spotkansen worden hiermee duidelijk vergroot.

Dan de uitvoering:

   Omdat het een praktisch boekje is heeft men de kaft duidelijk sober gehouden een fraaie ooievaar staande en in vlucht, een halfslappe kaft wat het snelbladeren bevordert. Het past in mijn colbertzak, en met enige moeite in de binnenzak ervan. Mijn wasjaszak heeft nog net genoeg ruimte voor de zakflora als de Zakgids er in zit. Volle kleuren en stevig gebonden en zal de nodige raadplegingen meegaan. De uitgever meld dat er op elke pagina ruimte is gemaakt voor eigen observaties, dat kan zijn als u in punt 6 letter kan schrijven want dan heeft u genoeg plaats voor datum en plaats en een aantal gespotte vogels. Maar een echte vogelaar heeft een “spotboekje” en een potlood bij zich en kan zich beperken tot een kruisje in de marge.

   Wat me wel een beetje vervelend overkwam is dat je de paginanummering bij het snelbladeren niet kan lezen omdat ze die, ik denk per ongeluk, aan de binnenkant van de pagina hebben staan, bij de vouw. Dus als je gebruik gaat maken van de paginanummering bij de determinatiehulpen dan moet je het boek helemaal openvouwen, dat kan als het nog relatief nieuw is een beetje lastig zijn.

   Al met al, is mijn oordeel dat het KNNV een hebbenswaardig boekje heeft uitgebracht, dat vooral een beginnende vogelaar van nut zal zijn. Goedgekeurd door een plantengek net als het Handboek. Dat Handboek kun je het beste nog maar een keer nabestellen als je die nog niet hebt. Aanleiding genoeg.

Paul Munnik
Breda
Maart 2010      

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel