Recepten voor het koken met wilde planten
Mijn recepten
Brandnetelsalade met yoghurt
Alles voor 4 personen.
- 500 gram brandnetel
- 4 1/2 dl yoghurt
- 1 theelepel komijnzaad geroosterd en fijngemalen
- 1/2 theelepel garam masala
- 1/4 theelepel zwarte peper
Spoel de brandnetel met heet water en snijd hem fijn.
Laat de yoghurt 3 uur uitlekken.
Roer alles dooreen en serveer als bijgerecht bij een maaltijd.
Aspergesalade
- 2 aardappels
- 4 asperges
- 1/2 kopje yoghurt
- 1/2 kopje gedroogde kokos
- 1/2 eetlepel mosterd zaad
- 1/2 theelepel gedroogde Spaanse peper
- zout
- (1 augurk)
- 4 dropplant blaadjes.
De aardappel en de asperges kun je overhouden van een maaltijd.
Voeg alles bij elkaar en laat het staan tot de andere dag. Heerlijk bij de broodmaaltijd.
Ik doe hier nooit vlees bij, dit vind ik jammer van de smaak.
In plaats van de dropplant blaadjes kun je er ook geraspte gember door doen en die lekkere maïskolf (in plaats van asperges) die de boer op zijn land had staan.
Verse muntchutny
- 75 gram verse muntblaadjes
- 1 eetlepel gerapte gember
- 2 Spaanse pepers zonder zaad
- 4 eetlepels citroensap
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels suiker
Was de munt en droog hem in een doek. Gebruik alleen de blaadjes.
Maal de ingrediënten in een mixer of staafmixer tot er een homogene pasta ontstaat, eventueel wat water toevoegen.
Je kunt er 60 gram amandelen , hazelnoten, pijnboompitten of geroosterde pinda's in doen voor het fijnmalen. Het malen duurt dan wat langer en je moet hier altijd water aan toe voegen anders is dit te dik.
Heel lekker bij gebakken aardappel en tempé. Dit kan ook gemaakt worden van koriander of kervel.
Brandnetels met verse kaas
Verse kaas: Breng in een pan 2 liter melk aan de kook en giet er 2 1/2 dl yoghurt bij. De droge melkbestand delen scheiden zich nu af van de melk. Giet alles door een doe die in een vergiet gelegd is. Vang het vocht op want dit kun je drinken of als huidlotion gebruiken (molkosan) Dit is vele malen goedkoper dan gekocht in de winkel. Laat deze substantie een half uur in de vergiet staan.
- 500 gram brandnetels of de helft en de andere helft zevenblad
- 1 eetlepel olie
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 1/2 theelepel kurkuma
- beetje sambal
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 1/2 dl room
- beetje suiker en wat zout
Snijd de groente fijn.
Doe de olie in een pan en bak de kruiden er in.
Voeg de groenten toe en smoor de groenten in 10 minuten gaar.
Doe er naar behoefte een beetje water bij.
Snij de verse kaas in blokjes en voeg de suiker en het zout er bij, laat dit nu 3 minuten stoven.
Roer de room er door en serveer dit met rijst of met hele dunne pannenkoekjes. (Indiaas).
Stamppot van raapstelen en brandnetel
- voor 4 personen
- 1 kilo aardappels
- 1 bosje raapstelen
- 500 gram brandnetel
- 250 gram komijnekaas
- zout en peper.
- eventueel melk.
Kook de aardappels gaar en stam ze fijn.
Blancheer de brandnetel en laat ze goed uitdruppelen.
Was de raapstelen en hak de raapstelen en de brandnetels fijn. Vermeng dit met de aardappelpuree en warm dit goed door.
Op smaak brengen met peper en zout.
Snij de kaas in blokjes en roer deze door de stamp. Direct serveren.
De stampot is ook te maken van een of meerder kruiden, zoals paardebloem, zevenblad, herderstasje en madeliefjes. Kook deze kruiden wel even kort door voor je er een stamppot van maakt.
Roerbaksoep
- 1 eetlepel notenolie
- handje brandnetel
- handje zevenblad
- 1 paardebloem blad
- handje madeliefjes
- 1 worteltje
- 1 kleine ui of het blad van de daslook
- 1/2 dl room
Snij alle groeten in dunne reepjes.
Doe wat notenolie in een pan en roerbak daar het zevenblad in met brandnetel en een blaadje paardebloem de madeliefblaadjes en een geraspt worteltje en de ui of daslook. doe dit 5 minuten doorroeren.
Blus af met 1 liter groente bouillon en de room.
Serveer met stokbrood wat in de lengte is doorgesneden en met olijfolie is besprenkeld en waar je met een teen knoflook overheen gegaan bent. Dit even onder de grill. Smakelijk eten!
^Naar het begin van deze pagina
|