Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Soms even wachten, en dan... Selecteer een aantal regels en klik op Lees voor, of laat de hele pagina voorlezen.

Mijn recepten

Brandnetelsalade met yoghurt

Alles voor 4 personen.

  • 500 gram brandnetel
  • 4 1/2 dl yoghurt
  • 1 theelepel komijnzaad geroosterd en fijngemalen
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 1/4 theelepel zwarte peper

Spoel de brandnetel met heet water en snijd hem fijn.
Laat de yoghurt 3 uur uitlekken.
Roer alles dooreen en serveer als bijgerecht bij een maaltijd.

Aspergesalade

  • 2 aardappels
  • 4 asperges
  • 1/2 kopje yoghurt
  • 1/2 kopje gedroogde kokos
  • 1/2 eetlepel mosterd zaad
  • 1/2 theelepel gedroogde Spaanse peper
  • zout
  • (1 augurk)
  • 4 dropplant blaadjes.

De aardappel en de asperges kun je overhouden van een maaltijd.
Voeg alles bij elkaar en laat het staan tot de andere dag. Heerlijk bij de broodmaaltijd.
Ik doe hier nooit vlees bij, dit vind ik jammer van de smaak.

In plaats van de dropplant blaadjes kun je er ook geraspte gember door doen en die lekkere maïskolf (in plaats van asperges) die de boer op zijn land had staan.

Verse muntchutny

  • 75 gram verse muntblaadjes
  • 1 eetlepel gerapte gember
  • 2 Spaanse pepers zonder zaad
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker

Was de munt en droog hem in een doek. Gebruik alleen de blaadjes.
Maal de ingrediënten in een mixer of staafmixer tot er een homogene pasta ontstaat, eventueel wat water toevoegen.
Je kunt er 60 gram amandelen , hazelnoten, pijnboompitten of geroosterde pinda's in doen voor het fijnmalen. Het malen duurt dan wat langer en je moet hier altijd water aan toe voegen anders is dit te dik.

Heel lekker bij gebakken aardappel en tempé. Dit kan ook gemaakt worden van koriander of kervel.

Brandnetels met verse kaas

Verse kaas: Breng in een pan 2 liter melk aan de kook en giet er 2 1/2 dl yoghurt bij. De droge melkbestand delen scheiden zich nu af van de melk. Giet alles door een doe die in een vergiet gelegd is. Vang het vocht op want dit kun je drinken of als huidlotion gebruiken (molkosan) Dit is vele malen goedkoper dan gekocht in de winkel. Laat deze substantie een half uur in de vergiet staan.

  • 500 gram brandnetels of de helft en de andere helft zevenblad
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • beetje sambal
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 1/2 dl room
  • beetje suiker en wat zout

Snijd de groente fijn.
 Doe de olie in een pan en bak de kruiden er in.
Voeg de groenten toe en smoor de groenten in 10 minuten gaar.
Doe er naar behoefte een beetje water bij.
Snij de verse kaas in blokjes en voeg de suiker en het zout er bij, laat dit nu 3 minuten stoven.
Roer de room er door en serveer dit met rijst of met hele dunne pannenkoekjes. (Indiaas).

Stamppot van raapstelen en brandnetel

  • voor 4 personen
  • 1 kilo aardappels
  • 1 bosje raapstelen
  • 500 gram brandnetel
  • 250 gram komijnekaas
  • zout en peper.
  • eventueel melk.

Kook de aardappels gaar en stam ze fijn.
Blancheer de brandnetel en laat ze goed uitdruppelen.
Was de raapstelen en hak de raapstelen en de brandnetels fijn. Vermeng dit met de aardappelpuree en warm dit goed door.
Op smaak brengen met peper en zout.
Snij de kaas in blokjes en roer deze door de stamp. Direct serveren.

De stampot is ook te maken van een of meerder kruiden, zoals paardebloem, zevenblad, herderstasje en madeliefjes. Kook deze kruiden wel even kort door voor je er een stamppot van maakt.

Roerbaksoep

  • 1 eetlepel notenolie
  • handje brandnetel
  • handje zevenblad
  • 1 paardebloem blad
  • handje madeliefjes
  • 1 worteltje
  • 1 kleine ui of het blad van de daslook
  • 1/2 dl room

Snij alle groeten in dunne reepjes.
Doe wat notenolie in een pan en roerbak daar het zevenblad in met brandnetel en een blaadje paardebloem de madeliefblaadjes en een geraspt worteltje en de ui of daslook. doe dit 5 minuten doorroeren.
Blus af met 1 liter groente bouillon en de room.

Serveer met stokbrood wat in de lengte is doorgesneden en met olijfolie is besprenkeld en waar je met een teen knoflook overheen gegaan bent. Dit even onder de grill. Smakelijk eten!

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel