Recepten voor het koken met wilde planten
Mijn kruiden, maar dan op z'n Indiaas
Dal (soep)
- 250 gram linzen of gele erwten
- 150 gram jonge brandnetel bladeren
- 1 liter water
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels verse geraspte gember
- ½ theelepel geelwortel
- ½ theelepel kardemonzaad
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- citroensap
- een paar koriander blaadjes
Spoel de linzen of erwten goed af, week ze 12 uur en kook ze gaar in 1 à 1 ½ uur.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat het geheel gaar worden.
Maak de soep heel fijn door er een staafmixer er door te halen of alles fijn te malen.
Doe er eventueel water bij, maar het moet wel een dikke soep blijven zoals dikke yoghurt.
Curry met biggenkruid en knautia (voor 6 personen)
- 250 gram biggenkruid bladeren
- 250 gram knautia bladeren
- 3 eetlepels olie
- 2 gedroogde Spaanse pepertjes
- 1 theelepel gerapte verse gember of gedroogde wat wel anders smaakt
- 1 ½ theelepel zwart mosterd zaad
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 laurier blad
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
- 1 afgestreken eetlepel zout
- 2 ½ dl water
- 350 gram erwtjes of maïs (maïs is zoeter)
- 1 eetlepel boter
- 2 theelepels suiker
- 3 theelepels garam masala
- 1 eetlepel citroensap
- 1 à twee eetlepels yoghurt
Verhit de olie en bak hier de e fijn gemaakte pepertjes, het laurierblad, de gember.
Komijn, mosterdzaad en koriander ongeveer 2 minuten.
Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat en doe de deksel op de pan om al het gepofte mosterdzaad in de pan te houden.
Doe er nu het biggenkruid en knautia er bij.
Laat de groenten slinken (want dat is het nu voor ons) en laat dit ongeveer 15 minuten stoven.
Voeg nu de erwten of maïs toe en laat dit weer 10 tot 15 minuten stoven.
Voeg er nu wel het water en het zout bij. Neem hierna de deksel van de pan en voeg nu 2 theelepels suiker toe met de garam massala de geelwortel en het citroensap toe en laat nu het vocht zo veel mogelijk verdampen.
Roer er naar smaak een of twee lepels yoghurt toe. Geef hier rijst of gierst bij met een raita.
^Naar het begin van deze pagina
Akkerkool raita
- 250 gram bladeren van de akkerkool
- 2 à 3 eetlepels uien of een mespunt hing (asafoetida)
- ½ theelepel komijn
- mespunt cayennepeper
- ½ liter yoghurt
- zout
- een paar korianderblaadjes vers of gedroogd
Snij de blaadjes heel fijn en vermeng alle ingrediënten en zet dit koel weg.
Serveer bij een groente curry.
Dit kan ook gemaakt worden in het vroege voorjaar van brandnetel, tuinkers of daslook.
^Naar het begin van deze pagina
Pompoentaart
Bak twee korst deeg vormen. Dus 2 keer:
- 175 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 100 gram koude boter
- tot 5 eetlepels ijskoud water
Meng alle ingrediënten, behalve het water door elkaar met een mes.
Verhinder zoveel mogelijk het contact met de handen, om de boter niet te smelten.
Sprenkel er nu zoveel water bij tot het een samen hangend geheel vormt.
Laat dit een uur rusten op een koele plaats.
Rol dit deeg nu uit tot een lap van ongeveer 30 cm.
Bekleed een 26 cm bakvorm er mee bedek de bodem met aluminium folie en verzwaar dit met overjarige peulvruchten om de bodem niet te laten opbollen en bak deze 8 minuten in de oven op stand 5 (225graden).
Neem de folie er af, prik er wat gaatjes in met een vork en bak hem nog 6 minuten na om hem te laten kleuren en gaar te worden.
^Naar het begin van deze pagina
Vulling voor pompoentaart
- 200 gram bruine suiker of rietsuiker
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- ruim een theelepel bakpoeder
- mespunt kruidnagel
- 1 kg pompoen
- 200 gram engelwortel
- 3 eieren
- een blikje condensmelk
- 4 gembermootjes of 2 cm vers geraspte gember
Kook de pompoen met de engelwortel gaar, pureer deze en kook hem in tot een dikke brij.
Verdeel de gember over de bodems.
Doe het pompoen-engelwortel mengsel in een kom en vermeng het met bijna alle suiker en de kruiden.
Doe dit in de bodems.
Klop in een kom de eieren los met de condens melk (blikje Friese vlag toko).
Doe de pompoen in de bodems en giet e er het eimengsel over en bak ze 35 tot 40 minuten op stand 4 (200graden).
Laat de taart afkoelen en serveer deze met slagroom en garneer dit met gesuikerde vioolblaadjes of gesuikerde rozenblaadjes.
^Naar het begin van deze pagina
Hier zijn nog twee overheerlijke recepten gebaseerd op India.
Kruidenpakora's
Heerlijke groente kruiden beignets.
- 10 eetlepels kikkererwtenmeel (Turkse winkels)
- ½ theelepel bakpoeder
- 5 eetlepels koud water
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel cayennepeper
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel geelwortel
- 1 flinke in kleine stukjes gesneden aardappel
- 10 daslook bladeren of 30 blaadjes look zonder look
- 2 ½ deciliter olie.
Doe alle ingrediënten door elkaar op de olie na.
Doe de olie in een pan en verwarm de. Bak hierin de pakora's door er 1 eetlepel deeg er in te laten schuiven.
Bak er 5 gelijktijdig bruin in 8 minuten.
Laat deze uitlekken op vetabsorberend papier en serveer ze warm.
^Naar het begin van deze pagina
Halva van wortels
- 750 gram wortels
- 1 ½ liter melk
- 200 gram rietsuiker
- 100 gram rozijnen
- mespunt kardemon
- 1 eetlepel rozenwater
- 1 eetlepel boter
- 60 gram amandelsnippers
- 60 gram gedroogde, gesuikerde rozenblaadjes
Schrap de wortels en rasp ze zeer fijn.
Kook deze in de melk 2 uur en laat het tot de helft inkoken.
Deze handeling is klaar als het mengsel aan de houtenlepel blijft hangen.
Roer er het rozenwater er door met de kruiden en de suiker en laat dit door sudderen tot het een dik en samenhangend mengsel is. Dit neemt best wat tijd in beslag.
Roer er dan de boter door.
Als de massa niet stevig en dik is, laat het dan onder goed doorroeren op het vuur staan tot het wel dik is.
Stort het op een bord en strijk het uit tot een gelijke dikte.
Strooi er nu de amandel snippers vermengt met de rozenblaadjes over.
Heerlijk met een kopje thee. Smakelijk eten!
^Naar het begin van deze pagina
|