Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Een kruidige fietstocht

Ik ben vandaag weer eens heerlijk wezen fietsen en zag weer maïs staan. Ik kan dan de verleiding niet weerstaan om er wat te plukken. Eerst heb ik een foto gemaakt van de ingrediënten en daarna van de maïskoekjes zelf. Eerst een foto en dan eten (was vandaag mijn motto).

^Naar het begin van deze pagina

Waterkerssoep

Voor 4 personen

  • 4 eetlepels boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 ¼ liter groente bouillon
  • 3 bosjes waterkers (ongeveer 4 ons)
  • 2 eieren
  • ½ eetlepel suiker
  • 2 eetlepels (koffie)room
  • peper en zout naar smaak

Fruit de ui in de boeter goudbruin.
Voeg de bloem toe en bak hem even gaar.
Roer er nu met een garde de bouillon door en blijf roeren op de kookplaat tot er een gladde licht gebonden soep ontstaat.
Voeg en nu de fijn gesneden, of gepureerde waterkers toe.
Klop de eieren los met de room en een scheutje warme soep. Doe dit roerend in de soep en warm hem door, maar laat de soep niet koken.
Voeg nu het zout, peper en suiker toe.

Deze soep kan ook gemaakt worden van kervel of tuinkers.

^Naar het begin van deze pagina

Maïspannenkoekjes

Voor 4 personen

  • 300 gram verse kleine maïs
  • 50 gram bloem
  • 1 ei
  • 3 eetlepels melk
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel 5 kruiden mix
  • 1 takje kattekruid
  • 10 blaadjes salie
  • 1 groot blad valeriaan
  • 30 blaadjes knautia
  • 6 kleine steeltjes selderij
  • 1 theelepel zout
  • Vers gemalen peper

Snij de maïs nadat deze is schoongemaakt en gewassen in kleine stukjes.
Snijd de kruiden kort en maak alles fijn met een staafmixer, onder toevoeging van de melk.
Meng er ook de kruiden, zout en peper door.
Is het deeg te nat doe er dan nog wat bloem door en als het te droog is nog wat melk.
Bak er nu in de pan heerlijke maïskoekjes van.

De maïs haal ik altijd vers bij de boer (van zijn land af). De planten haal ik uit de natuur, of uit mijn balkonbakken.

Koolsalade

Voor 4 personen

  • 200 gram wittekool of spitskool
  • 30 gram rozijnen
  • 1 royale theelepel komijn
  • slasaus
  • druppel mosterd

Snijd de kool heel fijn.
Kook deze twee minuten samen met de rozijnen.
Mix er de slasaus door en laat het afkoelen in de koelkast.

^Naar het begin van deze pagina

Rijstepap

Voor 4 personen

  • 25 gram (pap)rijst
  • 1 liter melk
  • ½ theelepel gemalen kardemon
  • 1 laurier blaadje
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel amandelschaafsel, licht geroosterd

Kook de rijst in een royale pan samen met het laurier blad in ongeveer 20 minuten gaar.
Roer regelmatig in de pan om aanbranden te voorkomen.
Roer er nu de amandel, suiker en kardemon door en laat de rijstepap gedurende 5 minuten op een hoog vuur doorkoken onder voortdurend roeren.
Af laten koelen en in 4 schaaltjes doen.
Eventueel wat kaneel er over strooien.Erg lekker als deze goed koud is. De rijstepap stijft nog een stuk op tijdens het afkoelen.

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel