Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Recepten voor het koken met wilde planten

Soms even wachten, en dan... Selecteer een aantal regels en klik op Lees voor, of laat de hele pagina voorlezen.

Een verlate kruidige barbecue avond

Knoflook-kruidensaus

Knoflook saus

  • 300 gram yoghurt
  • 300 gram frietsaus
  • 8 tenen Knoflook of zoveel je lekker vindt
  • 6 eetlepels gesneden peterselie
  • 10 pijpjes bieslook
  • 10 blaadjes tijm of majoraan, of marjolein.

Pers de knoflook in een kom en doe er de andere heel fijn gesneden kruiden bij.
Roer er nu de yoghurt en de frietsaus door.
Laat twee uur alles op elkaar in werken.
Eventueel een klein beetje kerrie er door.

^Naar het begin van deze pagina

Tomaten-uiensaus

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • 4 pijpjes bieslook
  • ½ theelepeltje (koffie lepeltje) zout of bouillonpoeder
  • 4 tomaten of een klein blik gepelde tomaten
  • Sambal of zoete sambal saus

Smoor de ui in een beetje olie samen met de knoflook in 10 minuten gaar, maar zorg er voor dat hij niet te bruin wordt.
Roer er daarna de in blokjes gesneden tomaat door.
Doe dit op een hoog vuur en verdamp zoveel vocht dat er een leuke saus over blijft, maar probeer de tomaat niet helemaal fijn te koken.
Roer er nu de peterselie en de bieslook door samen met het zout en de bieslook.
Laat de saus koud worden en proef hem dan opnieuw en breng hem op smaak met wat sambal en eventueel nog wat zout.

^Naar het begin van deze pagina

Groene kruidensaus

  • 4 valeriaan bladeren
  • 16 knautia blaadjes
  • 4 venkel steeltjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 3 deciliter uitgelekte yoghurt
  • ½ theelepel groente bouillonpoeder

Hak de kruiden heel fijn of maal ze fijn in een blender, samen met de bouillonpoeder.
Roer deze door de yoghurt en laat de kruiden 1 uur trekken in de saus.

^Naar het begin van deze pagina

Wortelsalade

  • 1 wortel
  • 1 appel
  • 1 sinasappel
  • mosterd (mierikswortel)
  • citroen
  • suiker
  • zout.

Rasp de wortel en appel fijn en vermeng met het sap van een halve citroen samen met de mierikswortel suiker en zout.

^Naar het begin van deze pagina

Groentesalade

  • ½ komkommer
  • 2 worteltjes
  • 4 takjes tijm
  • 8 salie blaadjes
  • 8 kattekruid blaadjes
  • 12 blaadjes van de Oost-Indische kers
  • twee tomaten ontpit en ontveld

Snij alles heel fijn en hussel het door elkaar.
Eventueel wat soja saus er door roeren of chilisaus.
Een marinade voor vlees maak ik gewoon door wat ketjap en curry door elkaar te mengen met wat gesnipperde ui en wat water.
Of wat ui fruiten met kerrie . Heel fijn malen en daar de kipfile door halen.
Of tomatenketchup met wat water en tijm vermengen en daar wat schouderkarbonaadjes in leggen.

Dit is allemaal heel lekker met zelf gebakken stokbrood waar wat gefruite ui, of koflook en peterselie in mee gebakken is. Ook kun je er rozijntjes met gemalen kardemom in het stokbrood bakken. Dit deed ik meestal als er kinderen mee aten. Ook met gemalen steranijs is het heel lekker. Ik gebruikte meestal een pak broodmix uit de supermarkt en kneedde er mijn kruiden door.

^Naar het begin van deze pagina

Aardigheden over planten
Overzicht
Hedendaags
  Het samenstellen van je eigen kruidenthee
  Wat is kruidengeneeskunde?
  Lijst van kruiden(middelen) positief beoordeeld door Commissie E
  Commissie E
  Sint-Janskruid en de pil
  De plant van Fred
  Kruiden in de keuken
  Enkele basisoliën
  Oliehoudende planten
  Bomen
    Bomen, een onderwerp apart
    Ginkgo
  Planten, informatie & wetenswaardigheden
    Vroeger
    Een oud-Romeinse boerenpesto
    Contraceptief in de oudheid: Duivelsnaaigaren
    Theriak (Theriacum)
    Wat waren de Kano-planten?
    Nu
    Signatuur van planten
    Signatuur van planten, uitgebreid met astrologie
    Toverplanten
    Over de plant als klok, een bloemenklok en Linnaeus
    Welke bloem of plant hoort bij vandaag?
    Geneeskrachtige planten op postzegels
    Cultuurgewassen, waar komen zij vandaan?
    Hennep is nog geen cannabis, maar wel een wonderplant
    Schrijvers en kruiden
    Klaprozendag of Poppy Day
    Monstransboon
    Paddenstoelen
    Regelmaat in het plantenrijk
    Dipsacus fullonum - Kaardebol
    Riet, typisch Nederlands, toch verrassend
  Bijzondere toepassingen
    Verfplanten
    Heggenleggen
    Papier van planten
    Toepassingen van planten
    Energiehagen rond tuinbouwgebieden
    Biobrandstoffen: biodiesel en koolzaadolie
  Medicinale toepassingen
    EHBO-Kruiden Top Tien
    Bijzondere kruidenthee (Canadian Essence)
    Maretak en kanker
    Medicinaal gebruik van kruiden, kort
    Antiviraal en daardoor ook tegen griep
    Zonnebloemoliekuur
  Kruiden(leer)
    Oude kruidenboeken online, overzicht, Alfabetisch auteurs
    Introductie
    Historische achtergronden
    Vroegste Oudheid
    Griekenland en Rome
    Middeleeuwen
  Bloeitijd van het kruidenboek
    11e eeuw tot 1475: Von Bingen - Anglicus
    1475 - 1539: Von Megenberg - Bock
    1542 - 1555: Fuchs - Lonicerus
    1554: Dodoens / Dodonaeus' Cruijdeboeck
    1571 - 1597: Lobelius - Gerard
    1601 - 1741: Clusius - Rumphius
    Latijn: Agricola - Tournefort
Taal en namen
  Volksnamen van planten: Uittien
    Namen en dingen
    Vergeten woorden
    Verbasteringen en volksetymologieën
    Goden en godinnen
    Spanjaarden en Turken
    Grappige namen
    Beenbreek en heelbeen
    Wonden en zweren
    Namen en legenden
    Mannetjes en wijfjes
    Angelsaksen en Nedersaksen
    Wedewinde en beerbinde
    Raadsels
    Taal en planten
    Nieuws over volksnamen van planten
    Volksnamen van planten (Vlaams)
    Plantennamen in de Nederlandse Dialecten (PLAND)
Recepten voor het koken met wilde planten
Schoonheidstips met planten
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel