|
|||||
|
|||||
Recepten voor het koken met wilde planten Recept voor limonade van fruit en kruidenWat heb je nodig?
BereidingVan het fruit maak je sap.
Het sap wegen en weer op het vuur zetten. Voeg er iets minder dan de helft aan suiker bij (bijvoorbeeld: op 1000 ml sap, 400 ml suiker). Blijven roeren totdat de suiker volledig is opgelost en het sap tegen de kook aanzit. Het schuim dat ontstaat, eraf scheppen. Vervolgens een of meerdere flesjes klaarzetten. Zet de trechter op een flesje en giet het sap erin. Eventueel de bovenkant van het flesje even schoonmaken (anders gaat het daar juist schimmelen). Meteen de dop erop draaien en twee minuten op zijn kop zetten. Dit is voor de houdbaarheid. De limonade is ongeveer een jaar houdbaar. Als je er per ongeluk te veel suiker indoet, of je laat het te lang inkoken, dan wordt de limonade jam. In principe kun je dit gewoon weer verwarmen, water erbij en weer in flesjes doen. Ik weet niet of die houdbaarheid korter is, ik zou deze gewoon als eerste opmaken. VariatiesMet smaken kun je variëren. Eventueel kun je het sap nog een tijdje in kruiden laten trekken. Zo heb ik de rode-bessenlimonade gecombineerd met citroenmelisse. Heerlijk! En je kan het nog afmaken met 'kruiden-ijsblokjes'. Die maak je door thee te zetten van bijvoorbeeld citroenmelisse en die in een speciaal treetje in te vriezen. A.Bleeker |