Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Schoonheidstips met planten

Recepten voor een acne-huid

Er zijn verschillende soorten acne. De ene soort is de andere niet, al kunnen ze dezelfde kenmerken hebben.

 • T-zone / ‘kin, neus, voorhoofd’: vette huid, openstaande poriën en kleine of grotere ontstekingen, ofte wel rood onderhuids, of de bekende etterkoppen.

Om acne te behandelen, moeten we verschillende zaken bekijken: voeding, hormoonhuishouding, emoties.

 1. Voeding: alle vetten en suikers uit het dieet.
 2. Hormonaal kunnen we proberen inwendig bij te sturen met bijvoorbeeld teunisbloemolie (dat is olie uit de zaden van Oenothera biennis).
 3. Emotioneel is het van belang om je goed in je vel te voelen zitten; daaraan draag je bij door je goed te voelen over je uiterlijk, een mooiere uitstraling te krijgen. Dit kun je prima ondersteunen met bijvoorbeeld de bloesemremedie Appel (Crab Apple) van Dr. Bach.

Dr. Edward Bach trachtte de herinnering van een bloesem in bronwater te leggen, hij keek dan welke karaktertrek deze herinnering ten goede zou komen. Als dan bleek dat dan inderdaad die persoon zich gezonder begon te voelen of meer vrede had met zijn gesteldheid, was zijn opzet geslaagd. Hij deelde de mensen in zeven karaktergroepen in, met elk weer een onderverdeling, en verbond daar de bloesems aan. Bach-druppels zijn zeer veel verdund, van de oorspronkelijke stof is niets meer terug te vinden. Een van de bloesemremedies is Appel (Crab Apple), uit groep 6 (Moedeloosheid en wanhoop).

^Naar het begin van deze pagina

Appel - Crab Apple

Waarschijnlijk gaat het om een vroeger geteeld ras van een boompje dat nu in verwilderde vorm is terug te vinden tussen kreupelhout, stuikgewas en open plekken in bossen. De boom wordt zo'n 10 meter hoog en draagt zijn bloesems in mei. Dr. Bach verkreeg de energie uit deze bloesem door de kookmethode. Dat wil zeggen, wanneer de bloesem er is, is de zon nog niet krachtig genoeg om de energie eruit te trekken. Zodoende vertrouwde hij dat toe aan het vuur.

De remedie Appel is een deel van de Rescue-zalf, het is een reinigingsremedie, voor hen die het gevoel hebben dat er iets aan hen onrein is. Vaak gaat het om iets onopvallends waar anderen geen punt van maken. Het kan ook zijn dat je zo gefixeerd raakt op datgene wat je dwars zit, dat je aan de ernst van je ziekte voorbijgaat. Mensen met een tekort aan de Appel-bloesem zijn types die gauw geneigd zijn een behandeling stop te zetten als deze niet werkt. Als reinigingsmiddel zuivert Appel wonden waarin naar de overtuiging van de patiënt een of andere gifstof is binnengedrongen.

Appel staat voor: ordening, volmaaktheid en reinheid. Het geeft het gevoel voor verhoudingen terug. Appel brengt reiniging op alle niveaus van bestaan.

Appel kan nodig zijn bij:

 • mensen die zich ergeren aan uiterst kleine, uiterlijke details, en daar grote drukte om maken
 • mensen die details te gedetailleerd bekijken en daardoor het perspectief kwijt zijn
 • mensen die van een mug een olifant maken
 • mensen die zichzelf vies vinden
 • mensen die iets gedaan hebben tegen hun ware innerlijke natuur en zich daardoor onrein voelen
 • mensen die zich aan het minste gebrekje storen en direct genezen wil worden
 • mensen die een afkeer hebben van zichzelf
 • meisjes die de eigen menstruatie vies vinden
 • kinderen die ervan walgen om te eten uit het bord van een ander

Overige kenmerken van mensen die een tekort aan Crab Apple hebben: ze eten veel appels, wassen vaak hun handen, douchen meerdere keren per dag, verwisselen vaker van kleding dan nodig is, maken de hele tijd schoon, voelen zich onrein en bevlekt, slikken vaak lucht in, opgeblazen maag en darmen. Crab Apple-types zijn bang om besmet te raken, ruiken zichzelf, zijn perfectionistisch, kunnen niet slapen als er een bepaald detail niet in orde is.

 • Uitwendig te gebruiken bij: huiduitslag, acne, herpes, allergie, psoriasis.
 • Dosering: 10 druppels uit het doseerflesje in de badkuip of 5 druppels op een kompres.
 • Innemen tijdens een vastenkuur; ook tijdens een chemokuur.

Opgelet! Door deze remedie komen inwendige klachten naar buiten: huid - longen, lippen - maag, tong - darmen.

^Naar het begin van deze pagina

Doel van de huidverzorging bij een acne-huid

 • Vocht- en vetbalans van de dode opperhuid herstellen.
 • Herstel van de vochthuishouding binnen de cel.
 • De spierspanningen optimaliseren.
 • De zuurgraad (pH-waarde) van de huid herstellen.

EXTRA hygiëne in acht nemen; extra goed je handen wassen en puistjes die je uitduwt, leegduwen tot ze een beetje bloeden, en goed ontsmetten. Gelijk deppen met een druppeltje tinctuur van Viola tricolor (Drie kleurig viooltje), dit bevat salicylzuur, slijmstoffen en saponinen die pijnstillend, verzachtend, ontstekingsremmend en samentrekkend werken. Iedere dag een schone kussensloop en washandje.

Iedere huid heeft behoefte aan vitaminen. Het beste is vitaminen in hun natuurlijke vorm aan de huid aan te bieden, dus als een vitamine-complex, want dat is beter opneembaar dan een geïsoleerd vitaminepreparaat. Typische huidvitaminen zijn: vitamine E en F, verder caroteen en vitamine A, D en K. Deze zijn in vet oplosbaar en kunnen vervolgens door de huid in ons systeem terechtkomen.

Vitamine A, E, F en caroteen zijn de echte huidvitaminen. Als u de ingrediënten op uw gekochte potje crème leest, dan staat er bijvoorbeeld:

 • Retinol = vit A
 • Tocoferol= vit E
 • Ascorbinezuur = vit C (wateroplosbaar)
 • Menadion = vit K

Vitamine A is bij de acne-huid zeer belangrijk, een tekort hieraan kan zich uiten in:

 • nachtblindheid
 • ruwe huid op ellebogen en hielen
 • schilferige huid
 • pukkels
 • gevoelige jeukende huid

Vitamine A vinden we vooral terug in dierlijke vetten. Lever is bijvoorbeeld een rijke bron van vitamine A. In plantaardige vorm treffen we het aan als caroteen (provitamine A), dat in het lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Caroteen bevindt zich in de vezels van groenten en vruchten. Het laat zich moeilijk vrij maken in het lichaam, van belang is zo goed mogelijk te kauwen. Ook bij uitwendig gebruik de vruchten zo fijn mogelijk maken, om het caroteen vrij te krijgen. Suikerzieken kunnen geen caroteen omzetten, daarom is het voor hen beter om vitamine A in dierlijke vorm binnen te nemen.

^Naar het begin van deze pagina

Onze voeding moet dus ook die vitaminen bevatten

Voeding met vitamine A, D, K, F en E + de mineralen zink, kalium en zwavel. Zwavel is een deel van de vier aminozuren (eiwitbestanddelen). Het werkend bestanddeel in zwavel is methionine. Onder invloed van methionine worden de overige drie zuren (cysteïne, cystine en taurine) aangemaakt. Deze zijn de noodzakelijke proteïnen als bouwstof voor het celweefsel. Een rijke bron van zwavel (methionine) zijn eieren. Zwavelverbindingen remmen de bacteriegroei en bestrijden infecties.

Eet zoveel mogelijk vers fruit en groenten. Drink water en kruidenthee, bijvoorbeeld brandnetelthee, om te reinigen. Neem geen koffie, laat kunstmatige zoet- en kleurstoffen weg uit het dieet. Vooral aspartaam in “light” producten is een boosdoener.

^Naar het begin van deze pagina

Hoe behandelen we het best een acne-huid?

Boodschappenbriefje voor de acne-huid

 • 2 handen kamillebloemetjes
 • 2 eetlepels gedroogde salie
 • 1 aardappel1 winterpeen
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 fles melkwei
 • hamameliswater (toverhazelaar)
 • Symphytumtinctuur (smeerwortel)
 • Viola tricolor-tinctuur (Driekleurig viooltje)

Iedere dag goed reinigen met een niet uitdrogende emulsie. Gewoon met Molkosan van Dr. Vogel of een evenwaardige melkwei. Of je kookt salie voor 20 minuten goed door en mengt door een kopje van dit aftreksel 2 theelepels zure room. Klutst het lichtjes door elkaar. Afhankelijk of je crème fraiche gebruikt of zure room, kabbelt het als je de stoffen vermengt. Lees of je het warm of koud toe mag voegen. Als je geen actieve acne hebt, dus geen gele puskoppen, dan mag je stevig wrijven. Is de acne wel actief, dan dep je met de emulsie je gezicht schoon en droog je voorzichtig af met een schone handdoek.

In de schoonheidsverzorging werken we met een vapozone om stoom op het gezicht te verspreiden. Het zet de poriën open en verweekt de opperhuid, zodat resterend vuil met een volgende behandeling beter naar buiten gevoerd kan worden. Thuis kun je dat doen met een handdoek gedrenkt in kamillethee en die op je gezicht laten afkoelen. Of met een handdoek over je hoofd stomen boven een bak dampende en dansende kamillebloemen. Als je daar dan lekker rood en roezig onderuit komt, kun je jezelf verwennen met het volgende maskertje.

^Naar het begin van deze pagina

Hutsepotmasker

Dit is een verwekend masker boordevol caroteen en dient om vuil naar de oppervlakte te krijgen. Stoom een aardappel en een grote winterwortel, die je beide in stukjes gesneden hebt, totdat ze prakbaar zijn. Hou het stoomvocht apart, roer de brei tot een zachte pap meng het tot het goed smeuiïg is met het stoomvocht. Laat het masker op het gezicht voor 20 minuten, en was het dan af met overvloedig veel lauw water. Gebruik hamameliswater om de poriën te sluiten.

Wilt u echter een nog spectaculairder resultaat? Ga dan nog even verder voor een verkoelend, zuiverend en adstringerend masker. Het volgende masker leerde ik toepassen bij een Duitse schoonheidsspecialiste in Bad Fussing (Duitsland). Het vraagt hoegenaamd geen enkele kunde buiten het opendraaien van een blik. Alles wat u nodig hebt is een blik tomatenpuree. Koop een goed merk, draai het blik open en smeer een dunne egale laag op de huid. Dit laat u drogen en dan wast u het af. Het heeft niets natuurlijks, zo’n blik tomatenpuree, maar het effect is zo mooi, dat ik het u niet wil onthouden. Ik denk dat het resultaat te danken is aan de perfecte samenwerking van zwavel met het hoge kaliumgehalte. Het natriumgehalte is heel gering, dat verklaart dan waarom het niet uitdrogend werkt.

De verdere behandeling luidt weer: poriën sluiten, eventuele puistjes aanstippen met Symphytumtinctuur en een beschermende crème opbrengen. Als je echt wilt ‘scrubben’ of ‘peelen’, zoals ze dat noemen, kijk dan naar gommages, niet naar de peelers. Een gommage heeft een romige structuur en moet afgerubbeld worden. Iets wat je al kan met een lepel yoghurt. Ook groene klei of witte leem, of luvos, kan met wat aftreksel van kamille aangelengd worden en als masker gebruikt worden. Het heeft een zuiverend en een licht slijpend effect.

J.van Riet

^Naar het begin van deze pagina

Schoonheidstips met planten
Begin
Janine van Riet
Wat doet een schoonheidsspecialiste?
  Recepten voor een droge huid
    Specialiteiten voor een droge huid
    Avocado
    Eidooier
    Room
    Amandelen
    Cleopatra’s (d)room
    Kamillenevel
    Avocado-eier masker
  Ons boodschappenbriefje voor de vette huid
    Lavendelbruis
    Hamameliswater
    Appelrubbel
    Citroen-haver pakking
  Recepten voor een acne-huid
    Appel - Crab Apple
    Doel van de huidverzorging bij een acne-huid
    Onze voeding moet dus ook die vitaminen bevatten
    Hoe behandelen we het best een acne-huid?
    Hutsepotmasker
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel