Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Schoonheidstips met planten

Recepten voor een droge huid

Wat is er leuker als uw vrienden verassen met een zelf gemaakt zeepje ? Of een badzout dat u naar uw smaak heeft samengesteld, of een bodymelk die de geest verfrist en de concentratie verhoogt? Hier volgen tips ingedeeld per huid categorie, die u zelf kunt bereiden, veel plezier.

Specialiteiten voor een droge huid

Iedere huid heeft behoefte aan vitaminen. Als je de huid die in natuurlijke vorm aanbiedt kun je altijd spreken van een complex vitamine geheel , wat altijd beter opneembaar is dan een geïsoleerd, vitamine preparaat. De huid vitamine zoals Vitamine E, en F, maar ook carotine en vitamine A, D en K. zijn in vet oplosbaar en kunnen vervolgens door de huid opgenomen worden en in ons systeem terecht komen. Vitamine A, E, F, en carotine zijn de echte huidvitaminen. Als u de ingrediënten op uw gekochte potje crème leest dan staat er bijvoorbeeld:

Retinol = vit A
Tocoferol= vit E
Ascorbinezuur = vit C (water oplosbaar)
Menadion = vit K

^Naar het begin van deze pagina

Heeft u een droge huid?

Een droge huid is meestal vrij dun en heeft hele fijne poriën. Kraaienpootjes en lachrimpeltjes tekenen zich gemakkelijk af. Dit huidtype is meestal ook gevoeliger en kan getekend worden op de wangen met onsierlijke rode adertjes, couperose genoemd. U heeft echt geen dure potjes nodig om uw huid te herstellen, u vind het in de ijskast , en in de fruitmand.

Kijken we naar ons boodschappenbriefje voor een top verwendag voor onze droge huid.

  • amandelen
  • 0.50cc Slagroom
  • 1 hand lavendelblommetjes
  • klein flesje glycerine
  • 1 avocado
  • 1 ei
  • ( manuka honing)

^Naar het begin van deze pagina

Avocado

is rijk aan vitamine A, en E en heeft veel kalium. (potassium)
Kalium zorgt voor een goede spiersamentrekking, ook die van de kleine cel. Het houd op die manier de vochthuishouding binnen de cel optimaal.

Eidooier

zoals gebruikt in ons avocado ei masker is rijk aan RETINOL, en wordt ondersteund door tocoferol. Een ware bron aan vit A en E.

Nachtblindheid, ruwe huid op ellebogen en hielen, schilferige huid, pukkels, gevoelige jeukende huid. Het zijn allemaal symptomen van een vitamine A te kort. Vitamine A vinden we vooral terug in dierlijke vetten. Lever is bijvoorbeeld ook een bron aan vitamine A, Plantaardig vinden we het caroteen terug, het caroteen wordt in het lichaam omgezet tot vit A. Daarom wordt het ook wel eens pro- vitamine A genoemd. Caroteen bevindt zich in de vezels van groenten en vruchten en laat zich moeilijk vrij maken in het lichaam van belang is zo goed mogelijk te kauwen, en ook bij gebruik langs buitenaf de vruchten zo fijn mogelijk te maken, om het caroteen vrij te krijgen.
Mensen die lijden aan suikerziekte kunnen zeer moeilijk caroteen uit voeding opnemen, voor hen is het dus van belang om Vitmine A in dierlijke vorm binnen te nemen.

^Naar het begin van deze pagina

Room

uit cleopatra’s droom, is rijk aan vitamine A.

Amandelen

zijn een bron aan vitamine E. , dus ze zijn Toceferol rijk. Toceferol betekend kinderbrenger, het dankt zijn naam aan de vruchtbaarheidsproeven uit de 20 er jaren. Mensen met een gebrek aan vitamine E krijgen allerlei soorten verschijnselen, een bepaalde bloedarmoede zou hier ook aan te wijten kunnen zijn. Net zoals prostaat vergroting, en lever of nier aandoeningen. Bij gebrek aan vitamine E kunnen miskramen optreden, en bij mannen kan het voor steriliteit zorgen. Vitamine E doet eigenlijk niet meer als de begeleidende of andere herstellers beschermen voor de vernietigende invloed van zuurstof. Het is een belangrijk bestanddeel voor lidteken bestrijding en mag bij de meest gevoelige huid gebruikt worden. De grootste bron van Vitamine E vind u in graankiemolie.

^Naar het begin van deze pagina

Cleopatra’s (d)room

Reinigings- scrub melk voor de droge huid, laten we het cleopatra’s droom noemen, want nam zij geen bad in ezelinnenmelk? Toen al werden er reinigende en verzachtende eigenschappen toegekend aan zuivelproducten. Neem een 5 tal ongezouten ( gepelde ) amandelen en snij ze in heel kleine stukjes, probeer ze echt zo klein mogelijk te krijgen, op het laatste zie je de olie op de stukjes glinsteren. Neem dan 2 eetlepels vol vette room op kamer temperatuur en schep dit door de gemalen amandelen. Geef het geheel 5 minuutjes tijd om zich aan elkaar voor te stellen, en benut die tijd door uw gezicht achter een warm gemaakte handdoek te verstoppen. Hierdoor gaan de poriën open als of het kleine mondjes zijn, in afwachting op eten. Breng een dikke laag van cleopatra’s droom op uw huid , en maak met de vingers lichte cirkelvormige bewegingen. Bewerk langzaam en zachtjes het hele gelaat en vergeet zeker uw nek en decolleté niet ! Laat het niet in trekken, maar was het af met lauw water. U voelt uw huid opknappen. Door de inwerking van het room - amandel mengsel op de huid, lost vuil goed op en verweekt het schilfertjes en gaat door de toegevoegde voeding andere schilfertjes tegen. Maar er mogen geen reststoffen achterblijven op de huid om dat die nog vuil kunnen bevatten, daarom reinigen we de huid na met een alcohol vrije lotion. Gewoon rozenwater volstaat maar wat let je als je toch aan het pruttelen bent om niet verder te pruttelen.

^Naar het begin van deze pagina

Kamillenevel

Neem een grote handvol kamillebloemetjes, en laat hen een kwartiertje dansen in een kwart liter kokend water, met een deksel erop. Laat het goedje met deksel afkoelen, en zeef de bloemetjes er uit. De bloemetjespap kunt u op zich ook nog als masker gebruiken, maar in dit geval ging het om de reststof, het water. Neem een theelepel vloeibare glycerine ( apotheek of drogist) en giet deze langzaam bij het afgekoelde mengsel. Bewaar uw lavendel water in de ijskast. Zelf vind ik het fijn om in een plantenspuit te bewaren en mijn gezicht te verkoelen op warme dagen. Maar u kunt het dus ook op een watje aanbrengen en uw huid ermee nareinigen, let goed op de huid plooien! Nu hebben we de droge huid lichtjes gepolijst en van alle vuil ontdaan, op zich kunt u nu gewoon uw dag of nacht crème aanbrengen, maar als u echt uw droge velletje eens wil verwennen en het beste van het beste wil geven dan gaat u nog even door. Let wel het recept dat volgt is enorm voedend maar ook verkoelend, het is bijzonder geschikt voor de droge - gevoelige huid, maar kan ook na de zonnebank gebruikt worden om het uitdrogingseffect op de huid tegen te gaan.

^Naar het begin van deze pagina

Avocado-eier masker

Dit buitengewoon voedende masker verwend de huid en maakt haar streel zacht, het is echt een masker dat ik van harte aan kan bevelen in een tijd waar de verwarming hoog staat, en de huid bloot gesteld word aan koude buitenlucht, en vochtarme kamers. U halveert een avocado en peuzelt één helft op waar u ten volle van geniet.

De andere helft pureert u. Zet de puree op een warme plaats. Pak een ei, en splits de dooier van het wit. Hou het wit apart voor een ander keertje. Klop het eigeel luchtig op tot het een dikkere massa word. Meng dan lepel voor lepel het avocado prutje met het eigeel. Blijf zoveel mogelijk lucht onder de pap roeren. De avocado krijgt een vreemd grijzige kleur, en er komt een laagje olie op het mengsel te liggen. Dit brengt u op uw huid aan en laat het één half uur rusten. Door blootstelling aan de lucht en door lichte verwarming van de huid ontstaat er een ontbindingsproces, makkelijker gezegd het product gaat tot rotting over. Door dit natuurlijke proces komen er stimulinen vrij die diep in de huid kunnen doorwerken, sommige zelfs door de reinse barriere of de barierre van Rein. Dit is een grens in de diepere huid lagen, die maar een bepaald aantal stoffen door laat. En ervoor zorgt dat wij niet reageren zoals een spons. Was na een half uur de avocado pap van uw gezicht met lauw warm water, neem vooral geen warm water want hier gaat het eigeel door stollen en laat zich moeilijker verwijderen. Dep uw huid droog met een zachte handdoek. En voel uw huid tintelen van blijdschap. Kijk in de spiegel ! Het resultaat; een prachtige frisse huid.

Als u huid wel droog en gevoelig is maar geen last heeft van couperose ( die vervelende rode draadjes over wangen of neus) dan mag u het masker ook nog verrijken met een eetlepel honing, neem hiervoor een natuurzuivere honing. Ik heb speciaal voor alle huid bewerkingen de Manuka honing in huis. Dit is een honing meestal afkomstig uit Nieuw-Zeeland, van de bloemen van de tea tree heester. De bloemenhoning kent men, zij het in zeer zachte vorm, de zelfde eigenschappen toe als de essentiële olie (EO), aangevuld met de goede capaciteiten van honing.

J.van Riet

^Naar het begin van deze pagina

Schoonheidstips met planten
Begin
Janine van Riet
Wat doet een schoonheidsspecialiste?
  Recepten voor een droge huid
    Specialiteiten voor een droge huid
    Avocado
    Eidooier
    Room
    Amandelen
    Cleopatra’s (d)room
    Kamillenevel
    Avocado-eier masker
  Ons boodschappenbriefje voor de vette huid
    Lavendelbruis
    Hamameliswater
    Appelrubbel
    Citroen-haver pakking
  Recepten voor een acne-huid
    Appel - Crab Apple
    Doel van de huidverzorging bij een acne-huid
    Onze voeding moet dus ook die vitaminen bevatten
    Hoe behandelen we het best een acne-huid?
    Hutsepotmasker
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel