Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Schoonheidstips met planten

Recepten voor de vette huid

Een vette huid herkent u aan de vettige glans die over het gezicht ligt, sommige mensen, hebben alleen een beetje last van een vettig zogenoemde T strook ‘neus, kin+ voorhoofd’. Maar het kan ook gewoon op de wangen zijn. De poriën staan open als kleine mondjes, en de talg kliertjes persen hun vet naar buiten. Deze huid heeft ook dikwijls zwarte puntjes dat is niet meer als een verstopt talgkliertje, ze worden ook wel mee-eters, ze eten nochtans niet mee!

We hebben de neiging om uitdrogende producten te gebruiken, maar eigenlijk gaat de huid dan alleen maar als tegen aanval meer talg produceren. De bedoeling is eigenlijk dat de huid zijn mondje toe houd en vocht en voeding binnen gebruikt.

Ook voor een vette huid blijven dezelfde huid vitaminen dezelfde. De huid-vitamine zoals Vitamine E, en F, maar ook carotine en vitamine A, D en K. zijn in vetoplosbaar en kunnen vervolgens door de huid opgenomen worden en in ons systeem terecht komen. Vitamine A, E, F, en carotine zijn de echte huidvitaminen. Als u de ingrediënten op uw gekochte potje crème leest dan staat er bijvoorbeeld:

Retinol = vit A
Tocoferol = vit E
Ascorbinezuur = vit C (water oplosbaar)
Menadion = vit K

Kijken we naar natuurlijke zaken die ons kunnen helpen die vette huid te balanceren zonder uit te drogen dan moeten we in eerste plaats goed reinigen.

^Naar het begin van deze pagina

Ons boodschappenbriefje voor de vette huid

 • 1 citroen
 • 1 appel
 • 1 lepel honing
 • yoghurt
 • een handje vol lavendel kopjes 20 minuten gekookt in bronwater en zeven.
 • klein flesje zuurstofwater 3% (apotheek)
 • (grote) fles hamamelis water (kruidenwinkel )
 • 3 eetlepels havermout

^Naar het begin van deze pagina

Ik reinig een vette huid met

Lavendelbruis

 • 1 dl. zuurstofwater 3%: dit heeft een huidverwekende en ontsmettende functie zonder het uitdrogend effect van alcohol, het bruist lichtjes het vuil weg
 • 1 dl. lavendelwater: lavendel is rustgevend en ontsmettend
 • 1 eetlepel biologische yoghurt: yoghurt bevat een bacterie dodend enzym

U giet en klopt deze ingrediënten bij elkaar, en bewaart het mengsel in de ijskast. Iedere avond en ochtend, smeert u zich goed in met dit mengseltje, met grote cirkelvormige bewegingen wrijft u het diep in de poriën, dan afspoelen met veel lauw water. En de huid nawassen met koud water. De huid voelt fris en glad aan en de poriën zijn mooi gesloten.

^Naar het begin van deze pagina

Niets vind ik bij de vette huid zo’n mooie na reiniger als het in het vergetelboekje gekomen

Hamameliswater

Hamamelis of Toverhazelaar water:

De bast en de bladeren van de toverhazelaar bevatten:

 • looizuren, die werken oppeppend, samentrekkend en zuiverend
 • glucosiden: een suikerhoudende verbinding die zuivert en verzacht door vocht binding
 • saponinen

Wrijf stevig met een watje gedrenkt in dit zalige water over uw gezicht, goed in de huid plooien wrijven. Als u het ook nog in en planten spuit doet, kunt u het regelmatig over uw gezicht vernevelen en met uw vingertoppen in tokkelen. Tintelend fris. Het werkt mild adstringerend (samentrekkend), ontstekingsremmend en verzachtend. Het heeft zelfs een samentrekkende werken op de kleinere bloedsvaatjes (capillaire) in de huid. Dus geschikt bij couperose. Want ook deze huid kan op de wangen couperose vertonen.

^Naar het begin van deze pagina

Als diepere reiniging zo één keertje in de week stel ik voor

Appelrubbel

 • een ½ geraspte appel, bevat vitamine C: verhoogt de weerstand, werkt als antioxidant, stimuleert wondgenezing en voorkomt allergieën
 • fosfor, heeft een synergetische werking met vitamine C en de vetzuren.
 • kalium houdt het vocht binnen de cel in stand
 • een theelepel Manuka Honing:
 • dit is een honing meestal afkomstig uit Nieuw-Zeeland, van de bloemen van de tea tree heester. Honing heeft op zich al een ontsmettende wond helende werking, die ondersteund wordt door de kwaliteiten van de veel sterkere EO tea tree.
 • eetlepel biologische yoghurt: yoghurt bevat een bacteriedodend enzym

Meng de geraspte appel, die gerust al wat bruin mag zien, met de honing en de yoghurt, breng een dikke laag op uw gelaat aan, en laat 10 minuten intrekken, laat u niet stoppen de resterende peeling te verorberen tijdens de intrek periode, het is een prima tussendoortje. Als het op is en de 10 minuten zijn om rubbelt u het dessert van uw gezicht. Daarvoor plaatst u duim en wijsvinger op uw huid, horizontaal, en met de vinger van u andere hand ,wrijft u de aangekoekte en licht klevende massa weg. Wederom natuurlijk goed afspoelen met veel water.

^Naar het begin van deze pagina

Een mooi masker dat verfrist, de huidskleur oplicht, de poriën samen doet trekken en daarbij nog verjongd ook is de

Citroen-haver pakking

 • 1/2 citroen: vitamine C = ascorbinezuur. Verhoogt de weerstand, werkt als antioxidant,stimuleert wond genezing en voorkomt allergieën
 • 4 eetlepels havermout; het is een bron aan vitamine B, en aan Vitamine E

Doe uw havermout in een kopje en schenk er heet water op, tot de haver net onder staat. Laat het papje afkoelen, tot het een aangename temperatuur word. Als het papje te stijf is lengt u het wat aan met spa bruis. U knijpt een geschilde citroen lichtjes uit, zodat er nog vezeltjes in tact blijven, er bevind zich immers meer vitamine C in de vezels dan in het sap. Vitamine C is snel vergaan, onder invloed van licht verliest zij haar kracht, maar de werking van de citroen zit hier niet alleen in de aanbreng van Vit . C maar ook in het verhelderende effect dat verkregen wordt door de oxidatie van de vit C. Roer met een houten of plastiek lepel de citroen vezels op sap door de afgekoelde aangelengde pap. Maak een plaatsje waar u lekker kunt gaan liggen klaar, en breng dan de pap aan op uw huid. Laat het ruim 20 minuten op uw gelaat, en was het dan af met heel veel lauw water.

J.van Riet

^Naar het begin van deze pagina

Schoonheidstips met planten
Begin
Janine van Riet
Wat doet een schoonheidsspecialiste?
  Recepten voor een droge huid
    Specialiteiten voor een droge huid
    Avocado
    Eidooier
    Room
    Amandelen
    Cleopatra’s (d)room
    Kamillenevel
    Avocado-eier masker
  Ons boodschappenbriefje voor de vette huid
    Lavendelbruis
    Hamameliswater
    Appelrubbel
    Citroen-haver pakking
  Recepten voor een acne-huid
    Appel - Crab Apple
    Doel van de huidverzorging bij een acne-huid
    Onze voeding moet dus ook die vitaminen bevatten
    Hoe behandelen we het best een acne-huid?
    Hutsepotmasker
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel