Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

De levensenergie van bloesems (Bach)

Veel gestelde vragen en opmerkingen over Bachremedies

Zijn Bachbloesems homeopathisch?

   Er worden soms verbanden gelegd tussen Bachbloesemremedies en homeopathie. De reden hiervoor is het feit dat zowel Bachremedies als homeopathische middelen enkele malen verdund worden. Voor een beter begrip van de verschillen tussen homeopathie en Bachremedies gaan we daar wat dieper op in.

   Het principe van homeopathie is dat het gelijke met het gelijke genezen wordt: iets dat ziek kan maken, kan ook genezen. Men gebruikt daarvoor stoffen die in grote hoeveelheden een reactie teweegbrengen bij gezonde personen. Door die stof volgens een voorgeschreven procédé een aantal malen te verdunnen en te schudden (het potentiëren), zal een minieme hoeveelheid van een stof de lichaamseigen genezende vermogens stimuleren bij niet-gezonde personen.

   Het kenmerk van een homeopathische bereidingswijze is een herhaald proces van verdunnen en krachtig schudden, het potentiëren. Dit proces kan zo lang doorgaan totdat het getal van Avogadro overschreden wordt en er geen molecuul van de oorspronkelijke werkzame substantie in het uiteindelijke middel meer aanwezig is. Men zegt dan dat het oplosmiddel de drager is geworden van de geneeskrachtige fijnstoffelijke trillingen. Die trillingen worden tijdens het verdunnen overgedragen op de vloeistof door krachtig schudden. Hoe sterker de verdunning, hoe potenter (krachtiger) het preparaat beschouwd wordt.

   Het principe bij Bachbloesemremedies is dat tekorten op emotioneel gebied aangevuld worden. Een Bachremedie bevat juist die energie waar iemand met een emotionele onbalans te weinig van heeft. Door dit gebrek aan een bepaalde energie geleidelijk aan te vullen verdwijnt de onbalans.

   Bij Bachremedies is ook sprake van enige verdunning, maar hier houdt de overeenkomst met de homeopathische bereidingswijze dan ook op. In de nagelaten geschriften van Edward Bach is niets te vinden over een voorgeschreven manier van opeenvolgende verdunningen of potentiëren. Er is zeker geen sprake van verhoogde potentie door vergaande verdunning. Dat hoeft ook allemaal niet omdat met Bachremedies het lichaam niet tot genezing aangezet wordt. Er worden slechts tekorten van een bepaalde energie aangevuld.

^Naar het begin van deze pagina

Kan ik wel weer stoppen met het innemen van Bachbloesem remedies? Ik ben namelijk bang dan terug te vallen.

   Bachremedies vullen een bepaalde tekort op fijnstoffelijk niveau aan. Als dit tekort weer in balans is, kan je stoppen met het innemen van die bepaalde remedie. In balans is immers in balans. Het is ook niet zo dat er een soort van "reserve"-voorraad aangelegd wordt als je voor alle zekerheid maar Bachbloesems blijft slikken.

   Natuurlijk zal een gemoedstoestand wel weer eens uit balans raken. Het leven geeft je constant "tegenslagen" , we zijn continu aan het ontwikkelen, continu aan het leren.

   Mocht het nodig zijn, dan kan je altijd weer beginnen met de op dat moment benodigde bloesems. Dat zijn vaak heel andere dan de vorige keer!

^Naar het begin van deze pagina

Ach, in vergelijking met een ander mag ik niet mopperen, ik heb eigenlijk geen probleem.

   Elk probleem is een probleem, zodra het door een persoon als probleem wordt ervaren.

^Naar het begin van deze pagina

Ik ben toch niet meer te helpen.

   De enige reden die ik kan bedenken dat iemand niet geholpen kan worden, is dat je niet geholpen wilt worden. Maar dat is niet aan de orde, want als je niet geholpen wilde worden, dan was je deze site niet aan het bekijken.

   Een ieder is te helpen, mits je jeZelf wilt helpen.

   Sommige mensen verstaan onder geholpen worden echter dingen als volledig genezen van een ernstige ziekte, het bereiken van perfectie, volmaakt geluk etc. Dit doel is te hoog gesteld. Een Bachtherapeut kan geen lichamelijke of psychische ziekten genezen, niemand perfect maken, niemands problemen oplossen, niemand aan het volmaakte geluk helpen. Wat wél kan, is je begeleiden in het zoeken naar de juiste Bachremedies, je meer inzicht geven in gedragspatronen, je klankbord zijn, je helpen zoeken naar mogelijkheden om jezelf te helen, technieken aanreiken om je te leren ontspannen.

^Naar het begin van deze pagina

Wat zullen "ze" wel niet denken?

   Iedereen is goed zoals hij/zij is. Verandering is immers niet voor de buitenwereld, dat doe je voor je Zelf!

^Naar het begin van deze pagina

Ik geloof niet in Bachbloesems

   Dat hoeft ook niet. Ze werken ook zonder dat je erin "gelooft".

   Honden kunnen onmogelijk in Bachbloesems geloven en ik heb veel te vaak goede resultaten met hen bereikt om nog te kunnen geloven dat ze niet werken. Remedies werken altijd, hetgeen echter niet wil zeggen dat het resultaat zal zijn wat u in dit bewustzijn graag zou willen. Wellicht wil je onderbewuste nog wat leren van de huidige situatie voordat je een andere werkelijkheid creëert.

   Mocht je remedies gaan willen innemen om aan te tonen dat het niet werkt, dan zal het ook niet werken. Remedies helpen een onbalans, een disharmonie op te heffen. Als die er niet is, dan zullen ze ook niets voor je kunnen betekenen. Mensen die echter toch Bachremedies willen gebruiken omdat ze willen aantonen dat ze niet werken, zet ik waarschijnlijk gelijk aan onder andere Cerato.

^Naar het begin van deze pagina

Ik slik ook andere medicijnen

   Dat is geen probleem. Bachbloesems kan je probleemloos met alle medicijnen combineren en zijn zeer geschikt als ondersteunende therapie.

   Mocht u echter onder behandeling zijn van een arts, dan is het raadzaam hem op de hoogte te stellen van uw gebruik van de remedies.

^Naar het begin van deze pagina

Als ik Bachbloesemremedies ga gebruiken, kan ik dan beter stoppen met allopathische geneesmiddelen?

   Het antwoord hierop is nee. Bachbloesems kunnen reguliere geneeskundige behandelingen niet vervangen. Ze kunnen die behandelingen wel ondersteunen.

^Naar het begin van deze pagina

Sinds ik bloesems gebruik, gaat het bergafwaarts met mijn huidige sociale contacten

   Dat zou kunnen. Misschien was u een Centaury-type: u deed alles voor iedereen en liet behoorlijk over zich lopen. Toen de onbalans daarvan verdwenen was, ging u voor uzelf grenzen stellen en daarnaar leven. De omgeving reageerde vervolgens met onbegrip, want dat was men niet gewend. Na een poosje ontwikkelde zich een heel ander sociaal netwerk en was u bijzonder gelukkig afscheid genomen te hebben van mensen die niet van u hielden om wat u bent, maar louter en alleen om wat u voor hen deed.

^Naar het begin van deze pagina

Sinds ik de bloesems gebruik, worden andere dingen erger!

   Dat kan. Het verschijnsel is te verklaren doordat een Bachremedie aanslaat! Een buitenste "schil" van een klacht valt dan weg, waardoor een eronder liggend, meer essentieel probleem de kop opsteekt. Het wordt ervaren als een verergering van de klacht, maar in feite is het genezingsproces dan begonnen.

A.Kolen

^Naar het begin van deze pagina

De levensenergie van bloesems (Bach)
Begin
 
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel