Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

5 Bessen

   Een wandeling in het bos kan soms aardige verhalen opleveren: Met de hond aan de lijn, want dit was niet het losloopgebied voor honden in het Mastbos bij Breda, lopend naar een van de mooiste plekken van het bos met mooie hergebouwde vennen, zag ik een mevrouw die aan een hoge struik donkerblauwe bessen aan het plukken was. Van een afstandje kon ik de soort struik al makkelijk herkennen en als je van die bessen zou gaan eten dan kon je nog wel eens voor een verrassing komen te staan.

   Nieuwsgierig als ik ben en altijd genegen om wat te leren stiekerde ik op die mevrouw af en vroeg haar vriendelijk wat voor bessen ze aan het plukken was en wat ze ermee van plan was. Het gebruik van planten en vruchten voor heilzame toepassing noemen we deftig “etnobotanie”, wil je dat helemaal deftig schrijven dan frommel je tussen et en no nog een h. Dat is nou net een hobby van me.

   Ze was, zoals ze zei, bosbessen aan het plukken en wilde jam maken. Eigenlijk was ik zeer verbaasd dat ze deze struik voor een bosbes aanzag en ik wist wel wat voor komische uitwerking deze bessen zouden hebben als ze dat als een eigengemaakte jam rijkelijk op een boterhammetje gesmeerd zou hebben opgegeten. Het was namelijk een vuilboom waaraan ze stond te plukken. Die staan bekend om hun laxerende werking.

   Even dacht ik, zeg nou maar niks dan kan ze zelf achter die werking komen, maar aan de andere kant zou dat wel een beetje gemeen zijn geweest en dat had mijn moeder me altijd voorgehouden, mag je meisjes nooit aandoen. Dus vertelde ik haar maar dat je voor bosbessen altijd moet bukken om ze te plukken en dat van enkele van haar bessen al een behoorlijk stimulerende werking zou kunnen uitgaan en een boterham met vuilboombessenjam een aardige race naar de vierkante meter zou opleveren.

   Heftig aangedaan door haar vergissing kieperde ze vervolgens het halfgevulde emmertje leeg en heb ik haar meegenomen naar een plek in het bos waar ze een heel veld bosbessenstruiken leeg kon plukken.

   Bosbessen zijn makkelijk te herkennen ze zijn hooguit vijftig centimeter hoog en de bessen zijn een beetje mat door een heel fijn waslaagje op de bessenhuid en een fraaie blauwe kleur. De takken en twijgen zijn heldergroen zodat ze ’s winters ook nog zonlicht kunnen gebruiken voor suikervorming.

   Leuk vind ik ook het verhaal dat vossen een ziekte onder de leden kunnen hebben die via hun urine overgedragen kan worden op    mensen. Dat heb ik niet helemaal terug kunnen vinden in medische rapportage maar laten we aannemen dat het klopt, dan moet je dus niet de bessen aan de buitenrand van zo’n veldje struiken plukken, want daar pissen de vossen tegenaan en die rommelen meestal niet dwars door zo’n veldje heen tenzij ze zelf bessen plukken om te eten. Vossen lusten heel graag bosbessen en mijn hond heb ik ook eens betrapt op het plukken van bosbessen en die plukt ook bramen, alleen heel voorzichtig vanwege de stekels.

   Gedroogde bosbessen zijn heel nuttig als je vuilboombessen hebt gegeten, ze stoppen diarree en jagen gelijkertijd darmwurmpjes uit je lijf. Dat kwam vroeger vaker voor dan tegenwoordig en toen ik een broekventje was kwam dat zelfs vrij veel voor. Zelf  heb ik ze ook gehad. Als je moest kiezen tussen bosbessen en geraspte worteltjes als medicijn of die verschrikkelijk vieze troep van de apotheek, nou dan is de keuze snel gemaakt. 

Voor foto’s van de bosbes en een meer technische beschrijving: bosbes
& voor de vuilboom: vuilboom.

Breda juli 2012.

Paul Munnik 

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel