Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

12 Zwammen

   Voor de Torenvalken bijeenkomen verken ik meestal nog even het terrein waar we op bezoek gaan. Deze keer is dat Blauwe Kamer vlak bij Breda, daar mogen we een putje graven van de boswachter. Voor natuureducatie geven ze graag toestemming, maar wel moet het eerst heel netjes en beleefd gevraagd worden. Dat putje van een meter bij een meter en dan een meter diep dient ervoor dat we de opbouw van de grond kunnen bekijken, daar komen we met nadere uitleg nog op terug in een van de volgende groene virussen.

   Wat ik bij de verkenning nog meer zag waren in deze tijd van het jaar logisch paddenstoelen, ik heb nog nooit op een paddenstoel een pad zien zitten, dat zal wel tot dezelfde logica horen als paardenbloem die door geen enkel paard bijna word gegeten. De Duitsers hebben het over Pilzen, die denken altijd aan bier, Engelsen over mushroom wat breikamer heet en brei dan in de zin van pap of moes. De Fransen noemen ze champignon wat bij ons weer doet denken aan de weidechampignon, die voorkomt in weilanden waar bij voorkeur paarden in hebben lopen moppen. Dat zijn die witte gevallen die je in de winkel kunt kopen en waar het kweekafval zo vergeven is van de bestrijdingsmiddelen dat het vaak als chemisch afval moet worden beschouwd. Voordat iedereen over champignonmest begint te griepen, het gaat dan over de champignonvoetjes, niet over de mest. Er zit weinig logica in de naamgeving. Daar kan ik nog wel meer voorbeelden van geven maar dan ben je met een uur lezen nog niet klaar.

   Deze kwam ik tegen:                                                                                                          

   Deze is denk ik een van de beroemdste, rood met witte stippen, waar kabouter Spillebeen op en neer zat te wippen. Wat die kabouter Spillebeen precies bezielde vertelt het liedje niet, maar misschien heeft Spillebeen van deze vliegenzwam zitten snoepen, want je kan er behoorlijk stoned van worden, mits natuurlijk in de juiste dosering genuttigd.

   Er zijn tijden geweest dat, vóór we de Cocaplant en de cocaïne kenden, deze paddenstoel of zwam werd gebruikt om soldaten voor een veldslag op te peppen. De manier waarop zouden we tegenwoordig duurzaam noemen: men zette thee, of maakte een afkooksel van de paddenstoel en dronk daarvan de avond voor de veldslag, meestal waren het de hoge mieters die het afkooksel mochten drinken als eersten. Daar moesten ze vreselijk van piesen, dat pies werd opgevangen in een emmertje of iets van dien aard en dat werd dan weer onder de soldaten verdeeld, of ze het lauw dronken vertelt het verhaal niet, wel dat daarna het klootjesvolk, dat echt zo werd genoemd omdat ze de “kloten”, zeg maar keien, naar de “bleiden”  (katapulten) moesten dragen, aan de beurt kwam. Ook weer van herwonnen materiaal. De trip die dat veroorzaakte maakte mensen gelovig in de zin dat ze dachten onoverwinnelijk te zijn.

   Het voordeel is dat men dan er stevig tegen ingaat de volgende dag en het zo een bevestiging geeft van het oorspronkelijke idee. De zogenoemde “self fullfilling prophecy”.

   Later toen de Spanjaarden met hun bijna spreekwoordelijke bruutheid, Zuid Amerika veroverden kwam de eerder genoemde cocaïne in het vizier, en in Nederland hadden we een geheide handel in dat spul, want we kweekten het met oprechte VOC mentaliteit in Nederlands Indië, wat ze trouwens daar nog steeds doen, verscheepten het naar Amsterdam waar we een kleine 1500 ton, u leest het goed, cocaïne produceerden. Die verkochten we in de jaren tien van de vorige eeuw aan de strijdende partijen en aan tandartsen om bij het kiezen trekken de kaak te verdoven, wat we trouwens ook nu nog steeds doen.

   Zo zie je maar dat oorlog nog altijd een smerige bezigheid is.

   Kun je ook nagaan wat cocaïnemisbruik met een mens kan doen, dat zeg ik niet om te moraliseren want voor het gebruik van coca bladeren oftewel de maté wil ik wel een lansje of twee breken. Hetzelfde geldt ook voor de vliegenzwam, als je het als cocaïnevervanger zoekt dan ben je fout bezig, maar ze zijn weer druk aan het onderzoeken of de vliegenzwam tegen psychoses gebruikt kan worden. Dat is dan weer wel nuttig.

   Dan nu nog een jonkie van de vliegenzwam om het af te leren:

Breda, oktober 2012.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel