Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

13 Vervolgschade

   In Dier en Spoor heb ik een boek beschreven dat je detective kan laten spelen in de natuur door sporen te herkennen en dan uitpluizen waardoor het spoor is veroorzaakt en hoe je moordpartijen onder dieren kan herleiden tot een dader uit een bepaalde groep.

   Nu een gevalletje in de praktijk, een mens, we noemen hem maar voor het gemak Iemand Anders, omdat elk beestje een naam moet hebben, dus verzinnen we er maar een. Omdat het misdrijf door de echte rechercheurs misschien helemaal niet is opgelost houden we het op een verdachte. We schrijven in navolging van de pers maar zijn achternaam met een initiaal. Iemand A. dus, heeft maanden geprobeerd zijn aftandse caravan te slijten op het internet. Dat liep voor geen meter, want wie wil er nu een aftandse caravan? Uiteindelijk heeft Iemand A. de caravan naar de Bouvignedreef in het Mastbos gesleept. Iemand A. heeft daar met behulp van een scheutje benzine de caravan in de fik gestoken. Die had hij weer van iemand anders gekregen.

   Wat deed Iemand A. nu?  Die heeft de caravan onder een beukenboom geplaatst voordat hij de fik erin stak. Dat was een beetje ezelachtig, maar wat verwacht je ook van iemand wiens initialen I.A. zijn, hetgeen overeenkomt met gebalk.

   Wat roetschade aan de beuk was het gevolg. Maar wat ik verwachte en daar hoef ik geen helderziende of een heuse bomenkenner voor te zijn: de bast van de beuk kan niet eens tegen een beetje zonneschijn laat staan een echte fik en kleine barstjes waren het directe gevolg van de overmatige hitte die van de eens zo trotse caravan afkwam bij de brand.

   En dan gebeurt het onvermijdelijke: een gezonde beuk ligt niet wakker van een aanval van zwammen en insecten. Maar een beschadiging in zijn bast is net als op vakantie gaan en de achterdeur wijd open laten staan. Iemand A. (deze keer eem zwam) is in dit geval degene die op de loer ligt in de zomermaanden om van die gastvrijheid misbruik te maken. Jammer dat bij terugkomst alle waardevolle zaken verdwenen zijn zonder spoor van braak. In dat geval keert de verzekering niets uit. Maar Iemand A. had natuurlijk de barst in de bast veroorzaakt, dus toch een gevalletje braak. Iedereen blij, behalve de verzekeraar.

   Kom je jaren na de fik, langs de beuk dan zitten daar opeens Oesterzwammen op de stam:

   Wat hoger zitten zwarte zwammetjes die net te hoog zitten om ze foutloos te determineren.

   De oesterzwam is eetbaar, maar als ik ze aan mijn vrouw te eten zou geven dan krijgt ze een aanval van buikloop, waar dan Iemand A. de oorspronkelijk verantwoordelijke weer zou zijn.

   Ik geef als getuige deskundige in een mogelijk proces tegen Iemand A. als ze hem ooit vatten, de officier van justitie de mening dat de boom ten gevolge van het in brand steken van een caravan door Iemand A. nog een viertal jaren te leven heeft en in kommervolle omstandigheden die tijd doorbrengt waarna een langzame dood volgt.

   De straf die de rechter dan kan opleggen is dan dood door schuld, geen moord, hoewel het resultaat hetzelfde is. Zo komt Iemand A. altijd weg met zijn roekeloos gedrag.

   De beuk heeft dit jaar weinig nootjes gedragen, dat zijn er meer die weinig nootjes hebben gedragen anders waren er nog veel boompjes verweesd achtergebleven.

   Ook als vlak na de brand de schade beperkt heeft geleken, je moet ook naar mogelijke schade op termijn kijken. Een gevalletje vervolgschade, noemt de verzekeraar dat.

   Een triest verhaal voor de beuk maar het is vandaag vrijdag en dit is het dertiende Groene Virus, dus wel erg toepasselijk voor een droefenis.

   Maar ook dood geeft de boom leven, eenmaal tegen de vlakte geholpen met een kettingzaag, omdat een boom die dood is een risico voor auto’s en wandelaars inhoudt, dan komt de beuk na enige rotting in aanmerking om zaailingen als voedsel te dienen. In Canada noemen ze begroeide boomstammen “Nursing trees” (kraamverzorgstersbomen). Maar om Iemand A. te verdenken van heilzaam werk gaat weer net een beetje ver.

Breda, oktober 2012,

Paul Munnik.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel