Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

f

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Index Het Groene Virus

14 Laat u niet neppen

Kwekers halen streken met u uit op chemische wijze, leest en huivert:

Mijn vrouw kocht begin dit jaar een piepklein mandarijnen boompje in een pot. Zij heeft een zwak voor citrusstruiken (bomen zijn nu eenmaal te groot en ook niet winterhard). Dat heeft tot wat eigenteelt uit zaden geleid, wat niet tot een eclatant (groots) succes leidde, want die krengen komen bijna niet in bloei, laat staan dat er een vrucht aan komt.

Deze, waar we het nu over hebben, had al vruchtjes en nog wat bloemetjes erbij die deden vermoeden dat er nog wel meer van die oranje kogeltjes van twee centimeter groot in zouden komen. Ik heb al zitten determineren welke mandarijn dit nu zou kunnen zijn. Het klopte voor geen meter volgens de naslagwerken.

Het antwoord liet enige maanden op zich wachten, het arme ding was behandeld met een hormoon. Dan ziet zo’n struikje er schattig uit, klein van stuk en klein van blad en klein van vrucht.

En dat voor nog geen tien euro.

Bij ons gaan planten die over kunnen blijven niet als de eerste aardige, jeugdige uiterlijk is verlopen de composthoop op of de kliko, afdeling GFT, in, nee ze worden keurig overgehouden.

Krijgt dat klein ding bladeren die veel groter zijn dan het origineel bij aankoop.

Met B9 (spreek uit: bienaain), lukt het om een argeloze koopster tot aanschaf te verleiden en een plantengek tot twijfel over zijn vermogen tot determineren en dus razenddol te maken. B9 is een preparaat die de naam heeft gekregen omdat planten “benigne” blijven. Benigne betekent zoiets als “klein, onbeduidend” een Engelse botanische term. Benignus in het Latijn is “ van goede aard, of aanleg” wat natuurlijk weer slaat op de verleiding tot aankoop.

De ware aard verloochent zich toch niet op de lange duur. Natuurlijk is niets tegen een gewone mandarijn, in plaats van een klein boompje, maar toch kan een mens zich bekocht voelen.

Gyberyline is de stof die de plant onder de duim kan houden voor een tijdje en werd vanuit het Japanse wereldkundig gemaakt. Struiken, chrysanten en nog meer van dat soort kwekerij producten werden en worden zo aantrekkelijker gemaakt voor de consument. Het is dan ook niet de bedoeling dat u zo’n plant meer dan één seizoen mee laat gaan. Werk hebben is niets, werk houden daar gaat het om.

Degenen die nog het meest blij zijn met deze ontwikkeling van de onderhavige struik zijn de alom aanwezige slakken die nu aan veel grotere bladeren kunnen knagen.

Je zou ze ’s avonds kunnen beluisteren als je stil zit kun je knagende/raspende geluiden horen als ze aan het dineren zijn, wat voor hun dan weer het ontbijt is omdat ze pas tegen het donker actief worden.

Al met al dus een beetje teleurstellend dat gebruik van B9 als je voor duurzaam gaat.

Op de bijgaande foto kun je de oudere kleine blaadjes zien en de nieuwe vallen meteen op.

Breda december 2012.

Paul Munnik.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Je kan heel duidelijk de resultaten zien van het slakkenknaagwerk, rechtsboven. Linksonder de kleine B9 blaadjes.

Het Groene Virus
Index
  1 Slapende vleermuis
  2 Scanner als herbariummaker
  3 Het maken van een herbarium
  4 Wandelen in de stad.
  5 Bessen
  6 Als de hond zich met je hobby gaat bemoeien
  7 Hoornaars-nest
  8 De Kastanjeboom
  9 Diersporen
  10 Stille Waters
  11 Ingestraald
  12 Zwammen
  13 Vervolgschade
  14 Laat u niet neppen
 

15 Eksternest

  16 Van de kik7ker Lazarus
  17 De hond en je hobby vervolg:
   
Gezond Groen
  1 Duizendblad  
 

2 Schrijven over planten kan je laten botsen met de Voedsel en Waren Autoriteit

  3 Zwart gedacht: Zwarte zalf”
     
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel