Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

De natuur op je bord

Meer dan 80 originele recepten met ingrediënten die je zomaar vindt in ’t wild

  • Auteur: Katelijne Mannaerts
  • Prijs: € 24,95
  • ISBN: 9789050116558
  • Druk: 1
  • Pagina's: 160
  • Formaat: 26,8 x 19,5 cm
  • hardcover, full colour
  • Meer informatie bij de uitgever

Wildplukken is een rage en mensen willen dichter bij de natuur staan. De “natuur op je bord” is een verrassend en verrijkend boek. Daar waar de meeste boeken niet veel verder gaan dan brandnetelsoep en kamillethee, biedt dit boek een originele blik op het culinair verwerken van je wilde eetbare oogst.

Wat dacht je bijvoorbeeld van madeliefjesazijn, gevulde akkerwinde met kamille, hazelnootlatte of zeewiercrackers? De recepten worden aangevuld met pluk– en bewaartips en weetjes over de gebruikte wilde planten, bessen, noten en kruiden.

  • Ruim 80 lekkere en originele recepten met veel voorkomende wilde planten
  • Gerangschikt per seizoen, voorzien van mooie foto’s

Voor liefhebbers van wildplukken en eten uit de natuur

Alleen het voorwoord al is iets waarmee we het onmoglijk oneens kunnen zijn:

De smaak van eetbare wilde planten is veel intenser, krachtiger, pittiger en bitterder dan die van de gekweekte soorten. Wilde planten bevatten bovendien veel meer voedingsstoffen. Door wilde planten weer te leren herkennen en ontdekken gaat er een nieuwe en boeiende wereld voor je open. Reden te meer om op pad te gaan en te leren.

Dit boek beperkt zich tot wilde planten, noten, bessen en kruiden en gaat niet in op het gebruik van wilde paddenstoelen, omdat dat verregaande kennis en ervaring vereist.

De plantenlijst bevat meer dan honderd namen.

Het is veel leuker om de lijst van recepten voor u te maken. Hier komt ie.

Dit boek is in elk geval een geweldig cadeau voor iemand die van de natuur en van koken houdt. Die moet wel van experimenteren houden!

De foto's zien er in elk geval verleidelijk uit en ontzettend lekker. Je krijgt er trek van.

Johan Wijbenga.

  • Lente
    1. Zevenbladpesto
    2. Detoxthee met jonge braam- en berkenblaadjes
    3. Paardenbloemtapenade
    4. Paardenbloemkappers
    5. Wilde magnolia met magnolia-azijn
    6. Wilde groene smoothie
    7. Madeliefssiroop
    8. Free style wild whoopies met brandnetel
    9. Brandnetellimonade
    10. Brandnetelgalettes
    11. Sushi van daslook en rode rijst
    12. Gemarineerde daslookknoppen in olie
    13. Hennepburgers met lentekruiden en gestoofd kleefkruid
    14. Dolmades
    15. Ridderzuring in 't zuur
    16. Geroosterde ridderzuringzaadjes
    17. Gepekelde duizendknoop
    18. Lievevrouwebedstrogelei
    19. Meibloesemsiroop
    20. Vrolijke lentelimonade
    21. Bloemensuiker
    22. Kruidenthee
    23. Fingerfoodalade
    24. Gepekelde wortel en rode biet met adderwortel en waterpeper
    25. Groenetartaar met perzikkruid en blini's van hondsdraf
    26. Kaviaar van geroosterde weegbreeknoppen en daslookwortels
    27. Azijn van dennenknoppen
    28. Siroop
    29. Poeder
  • Zomer
    1. Bijvoetlikeur
    2. Bosbessentaart met yoghurt
    3. Gerookte zalm met mosterdrelish van bosbessen
    4. Theevervanger van gefermenteerde bladeren
    5. Suiker van bosaardbeitjes
    6. Verwarmende bloementhee
    7. Heemstmelk
    8. Bloemenhoning
    9. Flatbread met kruidige topping
    10. Borrelsnack met oxalis en waterpeper
    11. Gevulde akkerwinde met kamille
    12. Gefermenteerde groenten met kamille en goudsbloem
    13. Kruidenthee van moerasspirea
    14. Siroop van moerasspirea
    15. Flensjes met moerasspirea
    16. Magnoliasiroop
    17. Kleurrijke bloementhee
    18. Krokante zee-eik uit de molen
    19. Kroketjes van geitenkaas met zeewierkorstje
    20. Truffels met zeewier
    21. Kale jonker met witte wijnsaus
    22. Tempura van akkerdistel
    23. Pompoenchutney
    24. Pickles van walnoten
    25. Geroosterd brandnetelzaad
    26. Granola
    27. Pimpernel als strooikruid
    28. Tempura van grote pimpernel
  • Herfst
    1. Notige borrelhap
    2. Kaastaart met noten
    3. Fudge met noten en gedroogde bosvruchtenj
    4. Okkernoot- of hazelnootmelk
    5. Notenkoekjes
    6. Latte met wortel, rode biet of pompoen
    7. Bloemenbeignets met vertakte leeuwentand en knoopkruid
    8. Lauwe vlierbessensoep met ijsroom
    9. Lijsterbescompote
    10. Champignonpaté met zoetzuur van lijsterbes
    11. Groentebrood met meidoornchutney
    12. Libanees brood met sleedoornmarmelade, crunchy noten, gepofte kastanjes en dadels
    13. Pompoencracker met dundoorncompote, crunch van gemengde olijven en zoute ansjovis
    14. Rozenbottellikeur
    15. Borrelsnack met kliswortelfrietjes
    16. Mispellikeur
    17. Kastanjelikeur en gepofte kastanjies
    18. Eikelburger met boerenkool en tode biet
    19. Tapa met geroosterde beukennootjes, groene sambal en gedroogde vijgen
  • Winter
    1. Everzwijnlasagna met lijsterbescompote en salade van jonge scheuten
    2. Frittata met winterpostelein en gedroogde brandnetelzaadjes
    3. Winterpizza van bloemkool, kastanjemeel, gerookte zalm en kamillekappers
    4. Kamillekappers
    5. Wilde soep met frisse scheuten en chips van butternutpompoen en paarse wortel
    6. Carpaccio van gemarineerde wortels met duizendknoop
    7. Dimsum met scampi, boerenkool, kastanjes en zoetzure saus met berenklauw
    8. Berenklauwazijn
    9. Bonbons met gember, rode biet, appel, kokos en opgelegde weegbreeknoppen
    10. Boekweitkastanjeflensjes met rode kool en gerookte forel
    11. Rundercarpaccio met madeliefkappers en rodebietenjam
    12. Gebakken forel met geroosterde beukennootjes en groentepasta
    13. Groentetaart met boschampignons en gekarameliseerdwe eikels
    14. Pasta met gestoofd zilverschoon, knopkruid en butternutpompoen
    15. Feestelijke notentaart met krokante kastanjes en chocolade
    16. Worteltaart met geroosterd ridderzuringzaad en gefermenteerde walnoten
    17. Verleidelijke notentruffels 9met amaretto en ridderzuring

^Naar het begin van deze pagina

Begin
Recensies van boeken over toepassingen van planten
 
Hobby
De veelzijdige honingbij 2018

De natuur als medicijn

De natuur op je bord
Alle kinderen naar buiten!
Ons mooie voedselboek
Zet de berm in bloei voor de bij!
Waarom je hond geen fruit hoeft te eten
Mijn balkontuin
Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren
Bloemen met smaak
Minigids Eetbare bloemen
Goed gezaaid
Een hoop leven
Goud voor grond
Een kleine eetbare tuin
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel