Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Soms even wachten, en dan... Selecteer een aantal regels en klik op, of laat de hele pagina voorlezen.

Veldgids Europese Zoogdieren

  • Auteurs: Peter Twisk, Annemarie van Diepenbeek en Jan Piet Bekker
  • Illustraties: Peter Twisk
  • Uitgever: KNNV Uitgeverij
  • Uitvoering: 368 p., 12,5 x 21 cm, genaaid gebonden, full colour
  • ISBN: 978 90 5011 260 4
  • Prijs: 32,95
  • Meer informatie bij de uitgever

Hoewel.

   Plantaardigheden is een website met als eerste aandachtsveld de planten en het gebruik ervan. Toch laat ik me regelmatig verleiden tot het lezen van boeken die meer onder de kop “natuur en natuurbeleving” vallen dan enkel planten. Dat verbreedt de blik. Daarom kan ik u mijn indrukken niet onthouden van boeken die plezier kunnen verschaffen aan toch de verstokte plantenliefhebbers die Plantaardigheden bezoeken. Zoogdieren zijn niet meteen de dieren die in één adem genoemd worden met planten zoals we dat met insecten meestal wel doen.

   Een veldgids over zoogdieren is wel een boek dat de natuurbeleving kan verhogen en meer intensief de natuur laat beleven. Dus geen gezeur over vervagende en verschuivende aandachtsgebieden als het om boeken gaat met de natuur of natuurverschijnselen als onderwerp.

   Het KNNV leeft zich uit met veldgidsen. Eerst was daar Zoogdieren van West Europa en wat we bij de vlinderveldgids Dagvlinders van Europa  ook zagen is er voor het KNNV aanleiding genoeg te vinden om bij een nieuwe druk of in dit geval beter gezegd totale revisie, de boel flink uit te breiden qua bestreken landoppervlakte. Zo ook dus bij de zoogdieren. Ze presenteren dan nu de Veldgids Europese Zoogdieren met als uitzonderingen Turkije, Wit-Rusland, Moldavië en Rusland. Eigenlijk wel zo aardig om het niet al te ruim te nemen; liefhebbers zouden er teveel naar kunnen verlangen om mede naar aanleiding van het boek al te verre einders te bezoeken. (samen met een delegatie vlinderliefhebbers)

   Het boek doorstaat de wasjaszaktest makkelijk. Je voelt wel dat je een boek bij je hebt. Op de kaft kom je de naam Peter Twisk tweemaal tegen en je begrijpt snel waarom. Twisk is een talent op het gebied van illustreren en maakt van zijn modellen meteen een studieonderwerp en heeft samen met Annemarie van Diepenbeek en Jan Piet Bekker de tekst voor zijn rekening genomen.

   Het boek is in samenwerking met de Zoogdiervereniging tot stand gekomen wat niet ongebruikelijk is en gelijk een afzet genereert. Je weet voor wie je bezig bent.

   Ik heb gelukkig goed opgelet bij dierkunde in de biologieles en dacht een heleboel soorten te kennen, als Hollandse jongen in/bij de polder opgegroeid kwam ik nogal eens een schedeltje tegen en wat andere losse onderdelen van zoogdieren maar heb er niet altijd een naam bij kunnen plaatsen. Met de Veldgids erbij lukt dat veel beter, althans waar het de schedels betreft. Ze hebben er de determineer pagina’s mee gevuld. Luguber? Nee, niet echt. Je kunt eerst kijken bij afbeeldingen (P. T.) op groene pagina’s en later op de roze pagina’s komen de schedels aan de orde, eventueel met wat andere onderdelen als dat verduidelijkend werkt. Voor plantenmensen wel een beetje wennen. Dan aangekomen bij het gedetermineerde beest(je) krijg je de namen waaronder het in de meest gebruikelijke talen als Engels, Duits, Frans, en Spaans en Italiaans bekend staat. Vanzelfsprekend eigen naam eerst. Ik zou het aardig gevonden hebben als de naam ook in elke taal van het verspreidingsgebied was opgenomen. Dan had je op je verre reizen er met de locale bevolking over kunnen praten en de locale naam geweten hebben. Dat laat je aanzien bij de liefhebbers onder de “localen” wel groeien, weet ik uit ervaring. Aan de andere kant kun je je afvragen of dat de leesbaarheid zou hebben verhoogd.

   Elk dier krijgt verder zijn uiterlijk beschreven, de habitat, en de leefwijze waarbij allerlei intieme details van het seksleven en de culinaire voorkeuren niet ontbreken. Dat soort dingen zijn van belang omdat ze dan makkelijker zijn waar te nemen. Daarbij helpt dat van elke soort tips zijn opgenomen om die beestjes met enige vergrote kans waar te nemen. Als plantenfanaat ben ik verwend, maar ik kan me de kick wel voorstellen als de liefhebber een lastig portret om waar te nemen, eindelijk een keer voor camera- of  verrekijkerlens ziet verschijnen. Zelfs de uitwerpselen kunnen van belang zijn om een beetje inzicht te krijgen in wat je aan viervoeters mag verwachten. Deze bijzonderheden per diersoort maken het bijna een aardige verzameling proza dat voor een leesboek zou kunnen doorgaan. Alhoewel je wel een liefhebber moet zijn, het is geen vervanging voor Jip en Janneke het voorleesboek voor onze teerbeminden.

   Vanwege de persoonlijke voorkeur van Peter Twisk voor vleermuizen komen die uitgebreid aan bod en het aanbod van soorten in Europa is groot, maar zoveel soorten had ik niet verwacht. 

   Op de website van de Zoogdiervereniging is een interview te lezen met de auteurs over het samenstellen van het boek en ik was onder de indruk van het werk en de gedrevenheid die uiteindelijk hebben geresulteerd in deze veldgids die ik graag onder uw aandacht heb gebracht. http://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/0verigen/img/Zoogdier20-4-Veldgids.pdf

   Trouwens: zou je geroepen zijn zoogdieren in je “pakket” mee te nemen en heb je een kat als huisdier, kijk dan eens of je mee kunt werken aan het programma om de verspreiding van muizen in kaart te brengen. Je kunt dat doen door  foto’s van de slachtoffers te maken en in te sturen. Maar met deze gids in de hand kun je de beestjes misschien beter  zelf determineren voordat je de muizen op de daarvoor geëigende wijze wegkiepert in de gft bak, indien je zogenaamde vegetarische (dwz. blikvoeretende) katten hebt (deze specifieke ondersoort is niet in de gids vermeld) en ze daardoor niet geheel zelf de uitvaart verzorgen.

   Aanbevolen litteratuur dus. Prijs/kwaliteitsverhouding: zeer gunstig.

Breda,

januari 2010

P.Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
 

Hobby

Omgeving

Plant
Toepassing
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel