Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Drawn after nature

The complete botanical watercolours of the 16th-century Libri Picturati

  • Auteur: Jan de Koning, Gerda van Uffelen, Alicja & Bogdan Zemanek
  • ISBN: 9789050112383 Druk: 1
  • Jaartal: 2008
  • Pagina's: 368
  • Formaat: 24,5 x 34,5 cm
  • Gewicht: 2172 gram
  • hardback, full colour
  • Ledenkorting: 10 %
  • In prijs verlaagd: nu € 49,95 i.p.v. € 69,95
  • Meer informatie bij de uitgever
   Van oude boeken en prenten word ik hebberig. Misschien ben ik crypto – bibliofiel of iets van dien aard en als ik ooit nog eens een “jackpot” van enkele miljoenen zou winnen dan kocht ik me waarschijnlijk financieel arm maar aan cultuur en geschiedenis rijk. Geen idee wat het volgende rijtje boeken me dan armer/rijker gemaakt zou hebben, vooropgesteld dat ik het voor geld uit de bibliotheek van Krakow zou hebben kunnen lospeuteren:

   Maar hoe dan ook, u kunt nu voor een aanbiedingsprijsje in ieder geval bekijken wat ik gekocht zou hebben. U wordt op slag stinkend jaloers.

   We hebben op Plantaardigheden al eens aandacht aan het boek besteed. Maar één aspect kwam daarbij onvoldoende aan de orde en dat is de kwaliteit en de uitvoering. Voor een goede vergelijking van de kleuren en de andere aspecten van het maken van deze facsimile zou er eigenlijk een reisje naar de universiteitsbibliotheek gemaakt moeten worden. In dat geval moeten we eerst een flink aantal sponsoren mobiliseren en is de aanbieding alweer voorbij. Daarom heb ik mijn broer Len hierover gesproken die zijn carrière begonnen is in een, in het maken van reproducties en facsimile uitgaven, gespecialiseerde drukkerij. Die was onder de indruk van de fraai verzorgde layout, de helderheid van de kleuren en de kwaliteit van het papier en de verdere verzorging. Dat bevestigde mijn niet op een dergelijke scholing en ervaring gestoelde mening. Nadeel zou zijn het formaat van een groot aantal prenten, voor een nadere bestudering is een vergrootglas nodig. Maar de prenten die wel op voldoende formaat zijn afgedrukt maken de prijs meer dan aannemelijk. Je kan ook niet verwachten dat ze de veertienhonderd prenten in één band kunnen samenbrengen en zeker niet voor zeventig euro.

   Als je verder nog wat van de botanie wijzer wil worden en geschiedenis van de plantkunde wil begrijpen, dan geeft de tekst waar een bataljon internationale specialisten aan heeft gewerkt je meerdere avonden leesplezier. Ze beweren dan ook in het boek dat deze verzameling prenten gemaakt is mede om houtgraveerders aan het werk te kunnen zetten om een en ander in druk te kunnen brengen, al was het maar om illustraties te maken voor het werk van Dodoens. Ik heb zitten neuzen in de facsimile’s op Plantaardigheden en ben wel wat overeenkomsten tegen gekomen, verhoog het plezier van het boek zelf, zou ik zeggen, en speel maar zelf voor Sherlock  Holmes om dezelfde ervaring te genieten.

   Dat bataljon specialisten heeft het boek gemaakt tot een werk waaraan veel botanisten, plantliefhebbers en anderen die duiding willen hebben van de evolutie van de plantkunde plezier beleven. Het is zeker meer dan een zoals de mevrouw van de uitgeverij schreef een fraai koffietafelboek. De prenten zijn gewoon te fraai, het aquarelleerwerk te goed en de wetenschappelijke observaties te gedegen. Bastin en Tashen : “Eat your hart out”

   Dat u die laatste niet onvriendelijk bedoelde “sneer” heeft kunnen vertalen is wel een beetje verplicht: Vanwege de genoemde internationale specialisten is het boek voor de vergroting van het verspreidingsgebied de tekst in het Engels met naamsvertalingen naar de diverse talen. Vroeger zouden ze dat gedaan hebben in Latijn wat toentertijd zo’n beetje de taal van de wetenschap was.

   Ik heb alvast een extra oudejaarslot gekocht en dan maar hopen dat ik de “jackpot” win en dan de Uni van Krakow een onbeschaafd voorstel doen en dan naar de drukkerij waar mijn broer gewerkt heeft om een echte levensgrote facsimile uitgave te maken om jullie tevreden te houden, maar misschien heb ik dan ook nog de koninginnedagloterij hoofdprijs nodig. Van zo’n unieke verzameling  is het eigenlijk zonde dat er niet meerdere exemplaren zijn. De toenmalige sponsor van deze prenten een zekere Karel van Sint Omaar is in meerdere opzichten een “rijke stinker” geweest om zo iets moois te kunnen laten vervaardigen.  

Breda, 3 december 2011.

Paul Munnik

Met de kerstdagen in het vooruitzicht een aardig idee.

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
Begin
 
Plant
Heukels’ Flora van Nederland, 23e editie november 2005
Botanisch woordenboek. Verklaring en vertaling van floristische termen 2008
Drawn after nature The complete botanical watercolours of the 16th-century Libri Picturati december 2011

Dodelijke planten 2018

Basisgids Orchideeën 2018

Zaaiagenda maart 2014

Planten een andere kijk December 2013.

Veldgids Paddenstoelen – plaatjeszwammen en boleten december 2013
Natuur in beeld serie compleet - planten & dieren herkennen 2013
Tijdreis in je eigen tuin 2013
Geboeid door het verleden december 2012
Tuinieren voor wilde dieren oktober 2012
Soortenstorm oktober 2012
Planten tellen - Over demografisch onderzoek juni 2012
Natuur in Nederland september 2011
Planten kijk- en wandelgids van Nederland mei 2010
Kijken naar natuur maart 2010
Gallenboek september/oktober 2009
Gallen in beeld augustus 2009
Veldgids Nederlandse Flora, 5e herziene druk 2007
Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest 2006
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel