Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

Heukels’ Flora van Nederland, 23e editie (november 2005)

Digitale Flora: De Heukels op je Iphone, Ipad of Ipod ! De Flora NL - Heukels' Interactieve Flora van Nederland app is nu beschikbaar in de iTunes App Store. De nieuwe app biedt dezelfde sleutel als de nieuwste versie van de gids (Heukels' Flora van Nederland, ed. 23, eerste druk), een verklarende woordenlijst, duizenden foto's en verspreidingskaarten op basis van FLORON gegevens. 

   Ik ben er mee opgegroeid, bij wijze van spreken. Mijn zuster had de Flora van Thijsse en ik die van Heukels-Van Ooststroom. Die was wat technischer en sloot beter aan op mijn agrarische opleiding. Nu kunnen beide in de kast blijven staan: de nieuwe Heukels is uit.

   Ook kan mijn “B.K. Boom” - het boek over in Nederland gekweekte houtachtige gewassen - binnenkort naar dezelfde kast met melancholieke zaken. Want we zijn overgestapt op een nieuwe indeling van het plantenrijk.

Was vroeger de indeling gebaseerd op uiterlijke kenmerken en werd er hevig gediscussieerd over de juiste plaats binnen het plantenrijk, nu kan er met een DNA-scan over alle discussie worden heengestapt. Jammer voor alle polemieken die over de juiste familieverhoudingen konden worden gehouden, ze waren soms zo grappig: volwassen geleerde mensen die op kinderlijke wijze ruzie maken over een plantje van anderhalve centimeter hoog.

   Wat is er bijzonder aan de nieuwe Heukels’ Flora, de 23e editie? Het is de eerste ter wereld die volgens die nieuwe indeling (de indeling volgens de zogeheten APG oftewel de Angiosperm Phylogeny Group) is opgezet. Op botanisch gebied willen we niet achteraan lopen en dus werd alles op alles gezet om er als de kippen bij te zijn. Dat is gelukt. Jammer voor mij, want ik had ten behoeve van mijn eigen schrijfwerk over de familiaire relaties tussen de planten de hele systematiek volgens Cronquist uit zitten rafelen en kan nu opnieuw beginnen, wil ik actueel blijven. Leuk zal zijn dat de nieuw beginnende biologen en liefhebbers de oude rotten in het vak fris van de lever kunnen corrigeren omtrent de plaats van een plantenfamilie in het hele gebeuren, ze zijn niet belast geweest met de rij indelingen die de vijftigplussers over zich uitgestort hebben gekregen en kunnen zich dan niet freudiaans vergissen.

   De Heukels’ oogt prettig, de illustraties zijn groter dan wat ik gewend was (van edities vóór de 22e), de inleidende teksten vertellen vrij duidelijk wat de wijzigingen zijn ten opzichte van het antiek in mijn melancholiekast. Zoek je de orchideeën? Dan staan die nu een stuk meer vooraan dan in de vorige edities. De composieten en boterbloemen staan juist weer meer achterin het boek. Ook zijn er wat nieuwkomers opgenomen.

   Een volledig overzicht van de nieuwe soorten ten opzichte van de vorige (22e) editie uit 1996 is te vinden op deze site op:

   Niets dan positiefs? Ik mis de orspronkelijke inleiding over den Ouden Heukels' en Wachter door S.J. van Oostroom een beetje. Misschien kan een stijve kaft het wat langer uithouden dan deze geplastificeerde kaft. Vroeger kocht je een Flora toch een beetje voor het leven?

P.Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

Additionele informatie:

^Naar het begin van deze pagina

Recensies van boeken over toepassingen van planten
Begin
 
Plant
Heukels’ Flora van Nederland, 23e editie november 2005
Botanisch woordenboek. Verklaring en vertaling van floristische termen 2008
Drawn after nature The complete botanical watercolours of the 16th-century Libri Picturati december 2011

Dodelijke planten 2018

Basisgids Orchideeën 2018

Zaaiagenda maart 2014

Planten een andere kijk December 2013.

Veldgids Paddenstoelen – plaatjeszwammen en boleten december 2013
Natuur in beeld serie compleet - planten & dieren herkennen 2013
Tijdreis in je eigen tuin 2013
Geboeid door het verleden december 2012
Tuinieren voor wilde dieren oktober 2012
Soortenstorm oktober 2012
Planten tellen - Over demografisch onderzoek juni 2012
Natuur in Nederland september 2011
Planten kijk- en wandelgids van Nederland mei 2010
Kijken naar natuur maart 2010
Gallenboek september/oktober 2009
Gallen in beeld augustus 2009
Veldgids Nederlandse Flora, 5e herziene druk 2007
Atlas van de Flora van Vlaanderen en het Brussels Gewest 2006
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel