Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten
Sitemap
Index

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten

Leesmaar.nl
Dodoens en andere bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Plantenboeken opengelegd

Boekenrubriek met recensies van boeken over toepassingen van planten

De Andere Groenten

 • Auteur: Jean Vanhoof
 • Fotografie: Marc Slootmaekers
 • Uitgeverij: Lannoo
 • Aantal pagina's: 168
 • Uitvoering: Gebonden
 • ISBN: 9789020998610
 • Prijs € 29.99
 • meer kookboeken en informatie bij de uitgever op:
  http://www.lannoo.be
   Bij en na het lezen van De Andere Groenten, kreeg ik trek en zin in twee dingen: namelijk eten en een moestuin opzetten. Het eerste verzorgde mijn teerbeminde echtgenote vrij snel, ware het niet dat ik door het boek een ander idee had van wat er op mijn bord moest verschijnen. Het tweede kent in mijn geval beperkingen, mijn tuin heeft meerdere functies maar is te klein voor een zichzelf respecterende moestuin.

   Ik ben een burgermanneke met een burgermanstuintje, jammer maar helaas en mijn vrouw krijg ik nog met een vierspan aan paarden, niet uit deze woning getrokken die naast haar geboortehuis staat en ze haar hele leven minus één jaar toen we samen op “kot” zaten in deze straat heeft gewoond.

   Voordat u me zielig gaat vinden ik ben heel gewoon gelukkig met mijn stek.

   Vanwaar de gretigheid naar mijn “oudste” vak groenten kweken?

   Een aantal groenten met hun smaak en hun soms “luie” tuinders kweekwijze – dat laatste spreekt mij gemakshalve nogal aan – in De Andere Groenten beschreven compleet met recepten die meestal culinaire hoogstandjes zijn en anderen die zijn te rangschikken tot de zogenaamde “slow food”.

   Het boek is van de hand van een Belg die ik op de VTM eens aan het werk heb gezien, enthousiast en bevlogen. Zijn schrijfwerk had ik nog niet eerder gezien of gelezen. Mijn tweede vak; het ontwerpen van tuinen en parken en zo meer is ook een aardige koppeling met zijn werk. Mijn eigen passie zijn kruiden en het gebruik ervan voor de gezondheid. Laat dat nu ook nog eens aan bod komen, zij het meer in losse notities in het verhaal.

   Kortom u begrijpt waarom ik te spreken ben over dit boek, naar mijn overtuiging zult u dat ook kunnen zijn, dan wel worden.

   Ik heb eerder voor u besproken een boek van Ria Loohuizen en dat heb ik er naast gelegd.

   Het heet Van Nature http://plantaardigheden.nl/meer_info/boeken/van_nature.htm en handelt niet over het kweken, tenzij zijdelings, maar wel over het “wildverzamelen” van groenten en fruit.

   Vergeleken daarmee is De Andere Groenten een ander boek, veel minder pagina’s tekst dan in Van Nature dat ook volslagen anders is vormgegeven, maar de verwantschap is duidelijk.

   Eenzelfde waardering voor groenten en de bereidingswijzen.

   Ik zou De Andere Groenten als beginner aanschaffen en daarmee ervaring opdoen en dan Van Nature aanschaffen en gaan uitbreiden in de moestuin met “wildzang” als beschreven.

   In dat opzicht vullen beide boeken elkaar perfect aan. De Andere Groenten enthousiasmeert meer dan Van Nature met alle respect voor Ria Loohuizen en Atheneum als uitgever en is meer eigentijds vormgegeven.  Met fraaie foto’s waarbij ik af en toe een beetje twijfelde aan de kleur, wel mooi in een goede layout waar de bladspiegels recht doen aan de leesbaarheid van de tekst.

   Die presentatie is erg van belang als u nog niet eerder met “slow food” en de bijbehorende smaaksensaties bent geconfronteerd en daartoe nog “moet” worden overgehaald.

   Topkoks hebben aan dit boek meegewerkt en dan weet je ook meteen waarom sommige restaurants met een eigen moestuin en gaardenier zich mogen verheugen in een groeiende belangstelling.

   Liggen die restaurants niet zozeer in de reikwijdte van uw budget zoals in mijn geval, dan kunt u heerlijk zelfredzaam aan de slag.

   Heeft u gasten te eten dan legt u het boek naast het aperitief op tafel dan kunnen ze zich alvast voorstellen wat er staat te gebeuren terwijl u de laatste hand aan de maaltijd legt. Het boek ziet er uitnodigend genoeg voor uit.

   Wat dacht u van een recept van een hoofdgang met kliswortel, tuinbonen, wortel, paddenstoel en brave hendrik (blz. 151 Dirkjan Decock) gaan we van deze week nog proberen bijeen te sprokkelen. Ik kreeg er zin in en mijn vrouw kwam na het lezen met een overigens voortreffelijke boerenkoolstamp, opgediend met marjolein en tijm, gegratineerde kleine smakelijke tomaatjes en een kaassausje van oude kaas met knoflook uit de oven.  

   Was ook lekker.

Breda,
December 2011.

Paul Munnik

Plantaardigheden.nu - Vragen en antwoorden en discussie

^Naar het begin van deze pagina

Begin
Recensies van boeken over toepassingen van planten
Toepassing
Groot handboek geneeskrachtige planten, 4e uitgebreide druk april 2010
Handboek Bach-bloesemtherapie december 2010
Leerboek traditionele Europese natuurgeneeskunde Eerste druk 2006
 
Het leven van paddenstoelen & schimmels april/mei 2013
Planten & Gezondheid september 2013
Stadsplanten van Breda November/december 2013
Loofbomen in Nederland en Vlaanderen augustus 2013
Kookboeken december 2012
 • Kweepeer Mispel en vijg
 • Green delicious
 • Puur Plantaardig
De voedselzandloper mei 2012
De groene apotheek 2012
De Andere Groenten December 2011
Bijvoet December 2011
Het ‘Doktersboek’ van Douwe Ales 2011
Van Nature november 2009
Het kruidenboek van broeder Guy 2008
Gids voor de geneeskrachtige kruidentuin (van de Tuinvereniging Zestienhoven) Eerste druk 2006
Planten, een andere kijk 2002
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel