Bouw kas voor kweken algen met CO2 uit mestvergisting en WKK
Groot als poster
Wageningen UR (University & Reseach centre) gaat samen met enkele partners op haar onderzoeksterrein In Lelystad een kas bouwen om op constante wijze (dag en nacht) algen te kweken op basis van zonlicht en led licht. Als grondstof voor de kweek zal CO2 worden gebruikt uit een biogasinstallatie die al op het terrein staat. De kas komt op het terrein van ACRRES in Lelystad, het landelijk toepassingscentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen.
De algen maken gebruik van drie reststromen van de biogasinstallatie. De biogasinstallatie is een combinatie van een mestvergister en een warmte-kracht-koppeling (WKK) waarin het geproduceerde methaangas wordt omgezet in elektriciteit en warmte. De algen gebruiken de CO2 die in de ongezuiverde rookgassen zit, de restwarmte van de WKK en de meststoffen uit het digestaat afkomstig uit de biogasinstallatie. Op deze manier worden kringlopen gesloten en dat is precies de doelstelling van het project EnergieRijk.
ACRRES is een initiatief van Wageningen University & Research centre samen met duurzaam energiebedrijf Eneco. Samen met bedrijven worden op het terrein prototypes voor duurzame energieopwekking ontwikkeld, gerealiseerd en in de praktijk getest. De installaties en de technische kennis om de algen te kweken wordt geleverd door het bedrijf Algae Food & Fuel (AF&F). ACRRES en AF&F stellen een gezamenlijk onderzoeksprogramma op.
AF&F heeft in Hallum een uniek systeem ontwikkeld om via een industrieel proces op constante wijze (dag en nacht) algen te kweken op basis van zonlicht en led-licht. De gekweekte algen hebben na bewerking diverse nuttige toepassingen zoals voedingsadditieven in veevoer.
Bij opschaling van dit proces kan het potentieel zelfs een alternatief zijn voor het ondergronds opslaan van CO2 in lege gasvelden. In dat geval zal ook de geproduceerde hoeveelheid nuttige biomassa aanzienlijk zijn. Er zal daarom ook onderzoek worden verricht naar de toepassingen van deze biomassa. |