Wetenschappers brengen 30.000 jaar oude zaden tot leven.
Svetlana Yashina en David Gilichinsky zijn er met hun team in geslaagd om zaad van meer dan 30.000 jaar oud terug tot leven te brengen. Het had al die tijd in de Siberische permafrost gevangen gezeten nadat een eekhoorn de zaden had begraven.De Silene stenophylla, eerst beschreven door Ledebour in 1842, is een plant uit de anjerfamilie, die enkel in Siberië voor komt.
Het vorige record om planten zo te doen ‘herrijzen’ betrof een 2000 jaar oude dadelpalmpit uit Israël. De zaden werden gevonden op een diepte van 20-40 meter langs de oevers van de Kolyma, een rivier in het noorden van Siberië.
De lagen bevatten tal van beenderen van mammoets, neushoorns, bisons, paarden, herten en andere vertegenwoordigers van de fauna uit het late Pleistoceen. Dank zij de continue vriestemperatuur van -7°C konden de zaden deze lange periode overleven.
De wetenschappers konden het zaad zelf niet tot leven roepen en moesten zich behelpen met het zgn. placentale weefsel. Er bestaat weinig twijfel over dat de zaden inderdaad zo oud waren, aangezien de Russische onderzoekers een Koolstof-14 analyse uitvoerden die de ouderdom vastlegde op 31.800 +/- 300 jaar.
Voordien waren er al eens wetenschappers die claimden 20.000 jaar oude zaden van arctische lupines uit N-Amerika te hebben doen kiemen, maar na koolstofdatering bleek dat om een contaminatie te gaan.
Hieronder 2 foto’s van de plant zoals ze er nu uit ziet. Naar verluidt is er weinig verschil met de plant uit het Pleistoceen.
Luc
Deze foto’s zijn afkomstig van een Zweedse website gewijd aan Silene: http://www.sileneae.info/Sileneae_project/specimen.php?nomid=2697#14292
|