Persbericht 22 april 2013
Wageningen University start campagne om malaria milieuvriendelijk uit te roeien op Rusinga in Kenia
Op Wereldmalariadag start installatie van ruim 4000 muggenvallen

Foto’s van het installeren van muggenval en zonnepanelen in Kenia
Op Wereldmalariadag, donderdag 25 april, start Wageningen University met de installatie van ruim 4000 muggenvallen bij alle woningen op het Keniaanse eiland Rusinga.
Dat is het startsein voor een 4 jaar durende campagne om malaria op het eiland volledig uit te roeien, zonder gebruik te maken van insecticiden.
Op Rusinga is geen elektriciteit voor de muggenvallen.
Daarom worden alle woningen ook uitgerust met een lokaal geproduceerd zonnepaneel, twee lichtpunten en een oplaadpunt voor mobiele telefoons.
Het project levert daarmee ook een bijdrage aan de verbetering van de leefomstandigheden op het eiland.
Willem Takken, leider van het onderzoek :"Uiteindelijk willen we malaria op Rusinga volledig uitroeien.
En dat op een milieuvriendelijke en duurzame manier.
Bij veel gebruik van insecticiden worden de muggen, die de verspreiders van de ziekte zijn, ongevoelig voor de middelen.
Dat maakt de bestrijding van malaria steeds lastiger en milieubelastender.
Omdat we in onze aanpak een natuurlijke lokstof gebruiken, belasten we het milieu niet en is het heel onwaarschijnlijk dat de muggen ‘resistent’ worden tegen het wegvangen.
De muggen hebben namelijk de aantrekking door de geurstof nodig om te kunnen overleven.
Ze hebben mensenbloed nodig voor hun voeding.
De muggen kunnen mensen vinden doordat ze de geurstof ruiken die zwetende mensen produceren."
Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, doet al geruime tijd onderzoek naar de mogelijkheden voor het terugdringen van malaria in bijvoorbeeld Afrika.
Het onderzoek, dat via het Wageningen Universiteits Fonds gefinancierd wordt door de ComON Foundation, wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het International Centre of Insect Physiology and Ecology (ICIPE) in Kenia.
In de voorgaande jaren is met financiële hulp van o.a. de Foundation for the National Institutes of Health (FNIH) via het Grand Challenges for Global Health Initiative, een stof ontwikkeld om malariamuggen te lokken en te vangen.
In samenwerking met het Duitse Biogents AG is een goedkope en effectieve val ontwikkeld, de Suna-val.
De Suna-val is vernoemd naar het woord voor "mug" onder de Luo-bevolking op het eiland Rusinga.
Een eerdere pilot bij 18 woningen liet al zien dat de vallen effectief zijn en dat de lokale bevolking graag gebruik maakt van de vallen.
Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat bij iedere woning naast de Suna-val ook een zonnepaneel geïnstalleerd werd.
Op Rusinga, een eiland in het Victoriameer, is namelijk geen elektriciteitsnet aanwezig, terwijl de Suna-val wel elektriciteit nodig heeft.
Met het zonnepaneel werden tevens een oplaadpunt voor de mobiele telefoons en twee lichtpunten in de woningen geïnstalleerd.
Mobiele telefoons, die ook in Afrika een belangrijk communicatiemiddel zijn, moeten op Rusinga nu nog opgeladen worden bij winkels met een generator, zoals kruideniers en telefoonwinkels.
En lezen en studeren kan er alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang.
Nu er stroom in de huizen komt, kunnen kinderen ook ’s avonds bij lamplicht hun huiswerk maken.
De Wageningse anti-malaria-aanpak is daardoor goed voor het terugdringen van malaria én goed voor de leefomstandigheden van de bevolking.
Vanaf 25 april krijgen iedere week 50 woningen een Suna-val, een zonnepaneel, twee lichtpunten en een oplaadpunt voor mobiele telefoons.
Dat gebeurt met lokale arbeid en in Kenia geproduceerde zonnepanelen van het Nederlandse bedrijf Ubbink East Africa.
Uiteindelijk krijgen alle ruim 4000 woningen op Rusinga een Wageningse muggenval-installatie. |