|
|||||
|
|||||
Persbericht Wageningen UR 29 april 2015 EU onderzoeksproject COSMOS over kansrijke oliezaadgewassen gestart Afbeeldingen van camelina bij Google Afbeeldingen van crambe bij Google Vorige maand hielden de achttien partners betrokken bij het door de EU gefinancierde onderzoeksproject COSMOS hun startbijeenkomst in Wageningen. De doelstelling van het door Wageningen UR Food & Biobased Research geleide, vier en half jaar durende project, is om de Europese oleochemische industrie minder afhankelijk te maken van geïmporteerde plantaardige oliën. Het project wil dat bereiken door van camelina en crambe winstgevende, duurzame, veelzijdige, GM-vrije Europese oliegewassen te maken. De Europese oleochemische industrie is momenteel afhankelijk van geïmporteerde kokos-, palmpit- en castorolie als grondstoffen voor zogenaamde ‘medium-chain fatty acids’ (MCFA), middellange vetzuren met een koolstofketen van tien tot veertien koolstofatomen. Deze worden gebruikt voor de productie van shampoos, douchegels, schoonmaakmiddelen, smeermiddelen, speciale plastics en andere producten. COSMOS wil die afhankelijkheid verminderen door van de momenteel nog weinig gebruikte oliezaadgewassen camelina en crambe winstgevende, duurzame, meervoudig inzetbare, GM-vrije Europese gewassen te maken voor de productie van oleochemicaliën. Met moderne veredelingstechnieken zullen de zaadafmetingen en zaadopbrengst, het oliegehalte, en de waarde van de overige gewasdelen worden verhoogd, de nutriëntenbehoefte worden verlaagd en zal de vetzuursamenstelling van de olie worden afgestemd op de behoeften van de industrie. Grootschalige teeltproeven zullen worden uitgevoerd op verschillende locaties binnen Europa, om de potentie van de gewassen ten aanzien van teelt, zaadopbrengst, oliegehalte, oogstbaarheid en nutriëntenbehoefte te verifiëren. De gewonnen oliën zullen worden behandeld en gescheiden in fracties van verschillende types vetzuren (enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd) met behulp van specifieke enzymtechnologie en selectieve extractieprocessen. De verkregen lange enkelvoudig onverzadigde vetzuren zullen chemisch worden ‘doorgeknipt’ en omgezet in de beoogde middellange vetzuren (MCFA) en waardevolle bouwstenen voor bio-plastics en geur- en smaakstoffen. De omega-3-rijke meervoudig onverzadigde vetzuren zullen worden gezuiverd voor gebruik in voeding en diervoeding. Overige bestanddelen, zoals stro, blad en zaadmeel zullen worden gevoed aan speciaal geselecteerde insecten die er waardevolle eiwitten, chitine en vetten van maken. Het insectenvet en –eiwit zal worden geïsoleerd en gezuiverd voor toepassing in (dier)voeding. De economische, sociale en ecologische duurzaamheid van de hele waardeketen zal worden vastgesteld. Ook zal de impact van het project voor Europa in termen van het creëren van waarde en werkgelegenheid worden bepaald. Het project wordt uitgevoerd door achttien partners, waarvan de helft bestaat uit MKB en grote ondernemingen. De andere helft omvat universiteiten en onderzoeksinstituten. Het consortium wordt geleid door Wageningen UR Food & Biobased Research – één van Europa’s leidende R&D instituten in onderzoek naar eigenschappen van groene grondstoffen, bioraffinagetechnologieën en de marktintroductie van hernieuwbare, innovatieve biobased producten voor de Biobased Economy. ----------------------------------------------------------------- Noot voor de redactie
|