De geslachtsnaam is afgeleid van het Griekse woord 'orthos', wat 'recht' en 'syphon' wat 'buis' betekent. De soortnaam 'stamineus' betekent 'draderig' dit is weer een verwijzing naar de lange meeldraden.
Andere talen
E: Cat's Whiskers
F: Moustache de chat, Orthosiphon, Thé de Java
D: indischer Nierentee
Volksnamen
Daon Remoedjoeng
Javathee
Ortosifon
Rattebaard
Geschiedenis
Door de inheemse bevolking van indonesië al heel lang gewaardeerd als geneeskruid, als zodanig raakte hij in het verleden bekend bij Nederlandse en Engelse kolonisten, en werd hij naar Europa geïmporteerd.
Botanie
Een kruidachtige vaste plant uit de Lipbloemenfamilie. De stengel wordt 70 tot 90 cm hoog en is donzig behaard. De bladeren staan kruisgewijs. Onder aan de stengel zijn ze wigvormig en ongeveer 4 tot 5 cm lang, langwerpig toegespitst en aan beide zijden behaard. De nerven zijn zeer merkwaardig; de zijnerven komen onder een scherpe hoek uit de hoofdnerf en lopen dan in een boog naar de bladtop. De bloemen staan in eindstandige schijnaren. Uit de bleekblauwe, buisvormige bloemen hangen de lange meeldraden die de plant de Maleise naam hebben gegeven (Kattensnor). De plant komt voor in Zuid-Oost Azië en op Java. Ondanks dat het een tropische plant is, kan men hem hier eenjarig kweken, hij bloeit dan tot de eerste vorst.
Inhoudsstoffen
Saponinen
Flavonoïden
Glycosiden
Etherische olie
Hars (desinfecterend, wond genezend)
Looistoffen
Organische zuren
Kalium
Calcium
Werking
Urinewegen
Heeft een zeer sterke werking op de nieren, vergelijkbaar met Guldenroede, voor allerlei infecties aan de urinewegen, met name bij blaasontsteking, een uitgesproken specifiek middel bij nierstenen. Drijft urinezuren uit, pijnstillend, ontkrampt en verwijd de urineleiders, ontstekingsremmend. Ook een goed middel bij waterzucht. Activeert licht de galwerking. Preventief bij gal - en nierstenen, al lijkt het mij een middel dat men beter niet preventief kan gebruiken vanwege de sterke werking.
Overige
Door het urinedrijvende effect ook bij reumatische aandoeningen.
Gebruik
Men gebruikt de bladeren, gedroogd als thee of als tinctuur. Dit middel moet net als Guldenroede niet te lang achter elkaar gebruikt worden.
Wilt u meer weten over dit kruid en vele andere kruiden? Bezoek dan de website van G.van Elteren, http://www.herbasanitas.nl. G.van Elteren is herboriste en geeft o.a. een Opleiding Kruidengeneeskunde en leuke en interessante workshops en cursussen!