Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Tuinen in België - België in kleur

Nationale Plantentuin van België Meise

Lees tekst

Locatie

Nationale Plantentuin van België
Domein van Bouchout
Nieuwelaan, 38
B-1860 Meise

Het ontstaan

Op een steenworp van Brussel bevindt zich een van grootste plantentuinen ter wereld. In het historische domein van Bouchout, in de gemeente Meise, wordt een overzicht geboden van plantengroei van alle uithoeken van de aarde.

De Oostenrijkse keizer Jozef II bracht de Leuvense Universiteit over naar Brussel in 1788 en daarmee werden ook plannen gemaakt om een botanische tuin te stichten ten zuiden van de stad. Pas tijdens de Franse Revolutie werd er werkelijk een Brusselse plantentuin opgericht op de 'Hofberg' en deze werd vanaf 1797 'Le Jardin Botanique de Bruxelles' genoemd. De tweede directeur, Adrien Dekin, liet serres met tropische planten bouwen. In 1826 moest deze tuin wijken voor de grote industriële tentoonstelling van 1830. Om de verzamelingen van de 'Hofberg'-tuin te redden werd de n.v. 'Koninklijke maatschappij van kruid-, bloem- en boom-kwekerije der Nederlanden' opgericht. Deze maatschappij opende een nieuwe botanische tuin tussen het huidige Rogierplein en de Schaarbeekse Poort (nu de Koningsstraat) in september 1829.

Door tussenkomst van Barthélemy Dumortier, staatsman en botanicus, werden tuin en gebouw door de Belgische Staat gekocht in (1870). De 'Jardin botanique de l'Etat / Rijksplantentuin' was geboren. Vanaf dat ogenblik was de hoofdopdracht wetenschappelijk onderzoek in plantkunde en tuinbouw. Vanaf het einde van de 19de eeuw werd veel aandacht geschonken aan de Flora van Midden-Afrika. Dit werd nog versterkt door de intergratie van het herbarium van het toenmalige 'Kongomuseum' (nu Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, te Tervuren) in de collecties van de Plantentuin (1934).

Ontwerper

?

Doelstelling

De Nationale Plantentuin van België is een van de grootste botanische tuinen ter wereld. Zijn opdracht bestaat erin de kennis over planten te vergroten en te verspreiden en bij te dragen tot het behoud van de biodiversiteit. Om zijn doelstellingen te bereiken herbergt de tuin een gigantisch herbarium met ongeveer drie miljoen specimens, een belangrijke botanische bibliotheek en een uitgebreide, goed gedocumenteerde collectie levende planten.

Ontwikkeling

Het Domein van Bouchout is 92 ha groot en bestaat uit de omringende landerijen van het kasteel van Meise en het kasteel van Bouchout. In 1939 verhuisden de eerste planten van Brussel naar Meise. De 'Balatserre' die gebruikt werd voor de kweek van de reuzenwaterlelies Victoria amazonica, wordt nu gebruikt voor vorstgevoelige planten.

Het voormalige Kasteel van Bouchout heeft de tand des tijds moeten trotseren onder verschillende gedaanten (de oudste toren dateert van de 14de eeuw). De bouw van het grote 'Plantenpaleis' begon in 1947. In 1967 veranderde de officiële naam in 'Nationale Plantentuin van België / Jardin Botanique National de Belgique'. Het gebouw dat onderdak biedt aan het herbarium en de bibliotheek werd voltooid in de jaren zestig. Het herbarium breidde zo snel uit dat er tussen 1985 en 1987 in een nieuwe vleugel het departement Cryptogamen (Bryophyten en Thallophyten) met mycologische, bryologische en phycologische collecties werd ondergebracht.

Heel de geschiedenis door zijn levende collecties, het herbarium maar ook de output van het wetenschappelijk onderzoek in grote mate toegenomen. De plantencollecties onder glas en in openlucht omvatten 17.000 soorten (24.000 levende planten). Iets meer dan de helft staat in de kassen (Plantenpaleis), de rest is in openlucht of in het wild.

De openluchtcollecties herbergen zo'n 7.500 plantensoorten afkomstig uit alle gematigde klimaten ter wereld. Drie systematische collecties staan centraal: het Herbetum (kruidachtige planten aangeplant volgens de systemen van Cronquist en Takhtajan), het Fruticetum (bomen en struiken gegroepeerd volgens het systeem van Dahlgren) en het Coniferetum (gymnospermen geschikt volgens genus). Belangrijke thematische collecties zijn de geneeskrachtige planten, het Noord-Amerikaans bos en de Mediterrane planten. Andere plantencollecties zijn gerangschikt volgens genus, bv. Quercus, Rhododendron, Hydrangea, Acer (Japanese en Chinese) en Magnolia.

Onder de goed vertegenwoordigde plantenfamilies uit de gematigde gebieden vinden we Aceraceae, Betulaceae, Caprifoliaceae, Cornaceae, Cupressaceae, Berberidaceae, Hydrangeaceae, Pinaceae, Ranunculaceae en Rosaceae.

In de kassen worden zo'n 13.000 levende planten van 9.200 verschillende soorten uit de tropen en subtropen gekweekt.

Het Plantenpaleis is een kassencomplex van 13 kassen met verschillende klimaatzones die de bezoeker allerlei plantensoorten presenteren, gaande van tropische waterlelies tot woestijncactussen. In twee thematische kassen worden enerzijds de tropische economische planten samengebracht en anderzijds wordt 500 miljoen jaar evolutie van het Plantenrijk geschetst. De planten uit de binnencollecties omvatten ook planten gebruikt voor onderzoek en conservatie, welke kunnen bezichtigd worden op afspraak. Deze collecties bestaan onder andere uit Rubiaceae, Cactaceae, Orchidaceae, Bromeliaceae en het Saintpaulia-genus.

Infobladen online: Het tropisch regenwoud, Het subtropisch regenwoud, Het gematigd loofwerpend woud, Woestijnen; Droogteplanten, Epifyten, Hydrofyten, Vleesetende planten, Mierenplanten, Invasieve planten, Palmvarens, Rubiaceae, Slijmzwammen; Thee, Koffie, Tropische vruchten, Ananas, Avocado, Banaan, Carambola, Cherimoya, Citrus, Kokos, Mango, Papaja, Passievrucht; Het Herbarium van de Plantentuin, De technische installaties van de Plantentuin; Grondplan van Mabundu, de Droogtekas, de Lentekas.

De Droge Detective: een woestijnspel voor kinderen onder de 12 (PDF-file van 2.06 MB), Vleesetende planten: werkblad voor leerlingen van de 2e graad SO en Mierenplanten: werkblad voor leerlingen van de 2e graad SO en andere instrumenten.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Arboretum in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Nationale Plantentuin van België Meise in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

National Botanic Garden of Belgium

Nationale Plantentuin van België

http://www.plantcol.be/partner-national.php

http://www.plantentuinmeise.be/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina 

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel