Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur
Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit Amsterdam
Locatie
Hortus Botanicus Vrije Universiteit
Van de Boechorststraat 8
1081 BT Amsterdam
Het ontstaan
Oorspronkelijk is de Hortus Botanicus aangelegd als een systeemtuin. Waarbij iedere plantenfamilie in een apart vak stond. De tuin is gelegen achter het Academisch Ziekenhuis van de VU en beslaat een oppervlakte van circa 1 ha. met ongeveer 1000 m2 aan kassen. .
Ontwerper
?
Doelstelling
De Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit is in 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie.
Ontwikkeling
Op ca. 1 ha. groeit nu een collectie planten van ruim tienduizend soorten en hybriden.
In de succulentenkas vindt u de voor Nederland grootste cactus- en vetplanten collectie.
Het overige deel van het kassencomplex wordt ingenomen door uitgebreide collecties varens, orchideeën en andere tropische gewassen. Met name de grote tropische kas is een bezienswaardigheid. Hierin wordt het tropisch regenwoud zoveel mogelijk nagebootst inclusief epifietisch groeiende varens, bromelia's en orchideeën tussen lucht en steunwortels.
In de succulentenkas vindt u de voor Nederland grootste cactus- en vetplanten collectie.
Het overige deel van het kassencomplex wordt ingenomen door uitgebreide collecties varens, orchideeën en andere tropische gewassen. Met name de grote tropische kas is een bezienswaardigheid. Hierin wordt het tropisch regenwoud zoveel mogelijk nagebootst inclusief epifietisch groeiende varens, bromelia's en orchideeën tussen lucht en steunwortels
De uitgebreide plantencollecties van de Hortus zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot circa 10.000 soorten en hybriden. Aan de noordzijde van het complex ligt een varentuin met meer dan 150 verschillende soorten en hybriden winterharde varens die temidden van vele bol- en knolgewassen en vaste planten staan uitgeplant. Aan de zuidzijde ligt een bescheiden rotstuin met daarin een Alpenplantenkas waar vele zeldzame gewassen uit het hooggebergte groeien en er is onder meer een uitgebreide collectie Sempervivums (huislook) te zien. De percelen links en rechts van het hoofdpad herbergen een op aantrekkelijke wijze gegroepeerde verzameling niet alledaagse een- en meerjarige kruidachtige gewassen, waarbij minder algemene houtachtigen zorgen voor de nodige sfeer.
In de loop der jaren is de betekenis van de Hortus voor het academisch onderwijs en onderzoek van de Vrije Universiteit grotendeels verdwenen. Toch is de botanische tuin, ingeklemd tussen ziekenhuis en hoofdgebouw, thans voor menig medewerker en student een onmisbaar onderdeel van de universiteit. Met name gedurende de zomermaanden wanneer een enorme collectie bijzondere (sub)tropische planten, waaronder grote palmen rondom de kassen staan opgesteld, is de tuin op zijn mooist. Het aardige van de ligging van de Hortus is dat de tuin ook voor patiënten uit het aangrenzende VU ziekenhuis via de ziekenhuistuin vrij toegankelijk is. De tuin en de kassen, waaronder de vermaarde grote tropische kas, zijn voor het publiek iedere werkdag gratis toegankelijk en worden door vele plantenliefhebbers van binnen en buiten Amsterdam veelvuldig bezocht.
De Hortus beschikt over de enige Nederlandse Penjing-collectie en een boeiende collectie Bonsai, een schenking in 1982 van de toenmalige directeur van de Floriade.
In tegenstelling tot de permanent geëxposeerde penjing zijn de bijzondere bonsai slechts gedurende de zomermaanden te bewonderen als ze buiten staan opgesteld.
Actualiteit
Achtergrond voor uw bureaublad
- Klik met de rechter muisknop op de link
- Kies Doel opslaan als
- Kies Mijn Documenten
- Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
- Open Mijn afbeeldingen
- Dubbelklik op de naam van de foto
- Klik met de rechter muisknop op de foto
- Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken
|
Video online: Tuin
Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat doet denken aan de zomer!
Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3
|
^Naar het begin van deze pagina
|