Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Burgers’ Zoo Arnhem

Lees tekst

Locatie

Burgers’ Zoo
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem

Het ontstaan

?

Ontwerper

?

Doelstelling

Voorlichting.

Burgers’ Mangrove geeft een realistisch beeld van en herbergt de grootste collectie mangroveplanten in Europa.

Ontwikkeling

De omstandigheden van het tropisch regenwoud worden goed nagebootst. Zo valt er per jaar minstens 2200 mm regen (’s nachts) en zorgen warme lucht blazers voor een zo gelijkmatig mogelijke verwarming. De bodem in een tropisch regenwoud is erg arm aan voedingsstoffen.In de Bush bestaat de bodem vooral uit zand waaraan slechts zeer weinig voeding is toegevoegd. Elk jaar echter wordt er ’s winters flink gesnoeid. Meer dan 25.000 kg plantenmateriaal wordt hierbij verwijderd en op de bodem uitgespreid.
Dit wordt daar door de aanwezige bodemdieren, schimmels en bacteriën snel afgebroken. En zo komen de benodigde voedingsstoffen vrij voor de plantenwortels. Daarnaast zorgen de uitwerpselen van de dieren voor extra bemesting.
Planten hebben ook koolzuurgas als bouwstof nodig. Dit ontstaat door rotting en afbraak maar ook door uitademing van de meer dan anderhalf miljoen bezoekers. En zo kan er elk jaar toch weer meer dan 25.000 kg groen aan groeien.

In de Bush groeien momenteel boomsoorten uit alle drie de typen bos. Naast bomen zijn er veel andere typen planten zoals palmen, lianen, klimplanten en epifyten. Lianen zijn klimplanten met een houtige stengel die vele tientallen meters lang kunnen worden. Ze bloeien boven in de boomkruinen.

Epifyten zijn planten die op of tegen de bomen groeien: varens, bromelia’s, orchideeën, en heel veel andere kruiden. Zij halen hun voedsel uit organisch afval en de waterstroompjes langs de takken na een regenbui. Hun hoge standplaats garandeert voldoende licht want op de bosbodem is het erg donker. Slechts 1% van het zonlicht dringt hier door!

Vrijwel het hele jaar door zijn er bloeiende planten in de Bush. Soms met opvallende kleuren, soms met sterke geuren en soms juist heel onopvallend. Ze leveren nectar en stuifmeel aan insecten, hagedissen en vogels. Na bestuiving volgen de vruchten. Deze kunnen weer worden gegeten door hagedissen, vliegende honden of door bodemdieren wanneer ze zijn afgevallen.
De variatie aan biotopen maakt het mogelijk dat er honderden soorten planten een groeiplaats kunnen vinden. De Amerikaanse woestijnen herbergen niet alleen cactussen, maar ook agaves, yucca’s, bomen, struiken, palmen en een grote variatie aan (meestal eenjarige) kruiden.

Vrijwel alle plantengroei in de oceaan bestaat uit kleine, zwevende algen (plantaardig plankton) en soms reusachtig lange algen van meer dan 100 meter.

Kruiden in de woestijn kunnen bij voldoende regen massaal in bloei komen en de woestijn in een adembenemend kleurtapijt veranderen. Als de woestijn daarna weer opdroogt, verdwijnen ze weer en wachten als zaad in de bodem op de volgende regenperiode.
De overblijvende (meerjarige) planten hebben tal van aanpassingen ontwikkeld om de droogte te overleven. Sommige slaan water op in dikke bladeren (agaves) of stammen (cactussen zoals de duizenden kilo’s wegende, vertakkende reuzencactussen of saguaro’s), andere laten bij droogte onmiddellijk hun (kleine) bladeren vallen en blijven kaal tot de volgende regenbui (ocotillo, diverse bomen).

Mangroven zijn vloedbossen langs tropische kusten. De bomen worden twee maal per etmaal gedeeltelijk overspoeld met zeewater terwijl rivieren grote hoeveelhedenmodder afzetten. Er zijn maar weinig soorten bomen die hier kunnen overleven. Deze zijn extra aangepast met ademopeningen in hun stammen en wortels of zoutklierenaan hun bladeren. Kenmerkend zijn de kromme steltwortels van Rhizophora-bomen en de puntige ademwortels van Avicennia’s die een soort ‘spijkerbed’ in de modder vormen.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Tuin in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Burgers’ Zoo Arnhem in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://www.burgerszoo.nl/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel