Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Botanische Tuin TU Delft

Lees tekst

Locatie

Botanische Tuin TU Delft
Poortlandplein 6
Delft

Het ontstaan

Op een kwartier lopen vanaf het centrum van Delft, verscholen achter monumentale universiteitsgebouwen langs het Rijn-Schiekanaal, ligt aan de Julianalaan de Botanische Tuin van de Technische Universiteit Delft. Het is een fraai en leerzaam stukje Delfts groengebied van 2,5 ha groot. Vroeger was de tuin bekend als 'Cultuurtuin voor Technische Gewassen', omdat het van oudsher veel nuttige of 'technische' planten herbergt.

De tuin dateert uit 1917. Er zijn onder meer een parkachtige bomentuin, een kassencomplex met tropische en subtropische planten, een kruidentuin en een 'middentuin' met een mooie collectie nuttige- en siergewassen.
De tuin heeft haar eigen specialisaties in het kader van de nationale plantencollectie.

Ontwerper

De geschiedenis van de Botanische Tuin TU Delft is onverbrekelijk verbonden met de landbouw in onze grootste kolonie Nederlands-Indië en met de persoon van Gerrit van Iterson Jr. (1878-1972), die van 1917 tot 1948 de leiding had over de tuin. In de periode 1880 - 1910 nam de wetenschappelijke belangstelling voor de tropische landbouw sterk toe. Dat richtte zich eerst vooral op de grote 'cultures', koffie, suiker, tabak rubber en thee.

Doelstelling

Het ondersteunen van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in de botanie in relatie tot techniek.
Het vergroten en verspreiden van kennis over de natuur en de daarop gebaseerde techniek in het algemeen en planten in het bijzonder.
Het behoud van bedreigde oecosystemen, biodiversiteit en plantensoorten.

Ontwikkeling

De tuin herbergt ongeveer 7000 soorten planten. Van ongeveer 300 families van hogere planten vindt de bezoeker daar voornamelijk nuttige planten van. Belangrijk zijn naast de specialisaties van de nationale plantencollectie de voor Delft typische 'technische' gewassen. Daaronder zijn bijvoorbeeld de planten die olie of kleurstoffen leveren of waarvan het hout, de vezels of de bast 'nuttig' kunnen worden gebruikt. Maar er is ook een interessante collectie kruiden en specerijen.

Aan de structuur van de Tuin is sinds het ontstaan weinig veranderd. Doordat de geschiedenis van de tuin nauw verbonden is met voormalig Nederlands-Indië, komt een groot deel van bomen, struiken, klimplanten en kruiden uit deze warmere streken. Bij het begin van de bomentuin vindt de bezoeker een varentuin met de gedeelde en overlappende varencollectie van de Hortus Botanicus in Leiden. Er zijn ook een kleine rotstuin, een bijenstal, een verzameling fruitbomen en -heesters en een heemtuin.

Bomentuin - In de monumentale bomentuin, die een parkachtige aanleg heeft, vindt de bezoeker een scala aan houtproducerende gewassen. Dat zijn natuurlijk de bekende loofbomen, zoals de eik, beuk, kastanje en es, maar ook een verscheidenheid aan naaldbomen, waaronder dennen en sparren. In dit deel van de tuin staat ook een vertegenwoordiger van de oude soort Ginkgo biloba. In het voorjaar zijn er bodembedekkers te bewonderen, zoals de fraai paars bloeiende prachtschubwortel en een rijke stinsen- en krijtflora, met onder andere Nederlandse rode lijst-soorten, zoals bosanemoon en daslook.

Middentuin met eenjarige bloemplanten - De formeel aangelegde middentuin wordt aan drie zijden omsloten door het Kluyverlaboratorium. Langs de randen staat een groot aantal toverhazelaars, die onderdeel uitmaken van een van de N(ationale)P(lantencollectie)-specialisaties van de tuin. Op het gazon staan twee majestueuze exemplaren van Metaseqoia glyptostroboides, gekweekt uit de eerste zaden afkomstig van een in China herontdekte populatie van deze soort. Aan de randen van het gazon groeien vertegenwoordigers van de zuilvormige Taxus baccata 'Fastigiata'. In de zomer vormen de eenjarigen in dit tuindeel een waar bloemenfestijn.

Kruiden en genotsplantentuin - De kruidentuin is ingedeeld in vakken, waarin de soorten naar toepassingen zijn gerangschikt. U vindt hier medicinale en keukenkruiden, voedingsgewassen (zoals granen, peulvruchten, groenten), vezelplanten (onder andere vlas en hennep), planten die etherische oliën leveren en kleurstofplanten. Ook bevindt zich hier een collectie irissen en treft men er in de zomer de kuipen aan met de N.P.-specialisatie Canna's (bloemrietfamilie) en Hedychium (gemberfamilie).

Kassencomplex - De kassen herbergen circa 2000 soorten planten. In deze kassen groeit een deel van de N.P.-specialisatie, zoals banaanachtigen, gemberachtigen, Marantaceae (o.a tiengebodenplantje) en Menispermaceae. In deze kassen staan ook houtproducerende gewassen, die in onze winters niet kunnen overleven (o.a. mahonie en kurkeik). Ook vindt de bezoeker er voedings- en genotsplanten, zoals rijst, suikerriet, koffie, thee en cacao. Tenslotte is er een heel scala aan technische planten, zoals indigo, papyrus en bamboe.

Een kleine vijver in een van de kassen herbergt de Victoria cruziana, die wat kleiner is dan de Victoria amazonica. De Victoria cruziana, een Zuid-Amerikaanse nachtbloeier, bloeit slechts twee nachten, de eerste nacht wit en vervolgens roze. Tenslotte zijn er interessante collecties vetplanten, cactussen en orchideeën.

In 1999 is een beleidsplan geschreven en zijn er voorstellen gedaan om de financiële positie van de tuin te verbeteren. Vanuit de kant van de wetenschap bestaat er weer belangstelling voor de mogelijkheden die de botanische tuin biedt. Verschillende instellingen, zoals het Institute for Hydraulic Engineering, doen onderzoek. Soms is dat verrassend, zoals de spraakmakende experimenten van dr.ir. J. Marijnissen. Hij slaagde er in met een nieuwe methode Baccatin-III, een stof die een belangrijke rol speelt in het onderzoek naar kanker, te winnen uit de naalden van de Taxus baccata. Voor dit onderzoek werden in de Delftse botanische tuin extra bomen van deze soort aangeplant. Inmiddels zijn er onderzoekssamenwerkingsprogramma's gestart met diverse faculteiten van de TU Delft en van andere universiteiten en met horti in Nederland. Ook wordt de functie van de tuin voor het wetenschappelijk onderwijs versterkt. Tenslotte zijn er ontwerpen in de maak voor verbeterde faciliteiten, ook voor het algemene publiek. Nieuw elan in de Botanische Tuin TU Delft, een oase van groen en rust, en een waardevolle wetenschappelijke bron en belangrijk cultuurbezit.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Tuin in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Botanische Tuin TU Delft in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://www.botanischetuin.tudelft.nl/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel