Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur
Pinetum Blijdenstein Hilversum
Locatie
Pinetum Blijdenstein
Van der Lindenlaan 125
Hilversum
Het ontstaan
Bij testament was vastgesteld dat het Pinetum en de fruitgaard van in 1930 gesloopte landhuis Vogelensang niet mochten verdwijnen, maar ter beschikking moesten worden gesteld aan de wetenschap. De stad Amsterdam accepteerde het in 1932 en bracht het onder bij de Universiteit.
Het Pinetum heeft tientallen jaren deel uitgemaakt van de Amsterdamse Hortus Botanicus, die op de gooise zandgrond haar coniferencollectie cultiveerde. Gedurende al die jaren werden coniferen verzameld uit de gematigde, de subtropische en de tropische gebieden. Tot 1984 beschikte de tuin over twee kleine muurkassen, waarin de planten maar net kon worden ondergebracht. In 1985 werd de grote tropische kas gebouwd, waardoor er ruimte beschikbaar kwam voor verdere uitbreiding van de verzameling. Ook buiten, in de tuin, is er sindsdien veel veranderd. Er werd een Rhododendroncollectie aangelegd, er kwamen Ephedra's en Cycadeeën. De Tasmaanse hoek verscheen, en een grote vijver. En de Papavers dienden zich aan.
Ontwerper
Het landschapsplan, zoals dat nu nog in bezit is van de beheerder, is in 1909 ontworpen door H. Copijn, in opdracht van B.W. Blijdenstein. Het oorspronkelijke padenpatroon van het park is, op enige irrelevante aanpassingen na, nog aanwezig. De vijver stamt van recentere datum en past geheel binnen de visie van de landschaptuin. Het oorspronkelijke beplantingsconcept, uitgebreid met enige nieuwe species, is nog steeds van kracht. Het Pinetum heeft zich in honderd jaar van een particuliere curiositeit ontwikkeld tot een professioneel wetenschappelijk instituut op internationaal niveau.
Doelstelling
Sinds jaar en dag weet het publiek het Pinetum te vinden. En wereldwijd onderkent ook de wetenschap haar belang. Liep in de tachtiger jaren het bezoek van onderzoekers sterk terug, tegenwoordig zien we de belangstelling weer toenemen. Richtten studenten en geleerden zich tot in het midden van de vorige eeuw voornamelijk op slechts enkele soorten, vandaag de dag speelt meer en meer de complexe biodiversiteit een rol. Binnen de wetenschap wordt het besef dat, wanneer men iets zinnigs wil zeggen over biodiversiteit, men bekend moet zijn met wat er groeit, steeds dieper.
Ontwikkeling
Coniferen -
Deze groep planten kenmerkt zich vooral doordat verreweg de meeste soorten die er toe behoren wintergroen zijn. Ze zijn allemaal kegel- of kegelbes-dragend. Zowel de naalden (bladeren!) als de schubvormige bladeren blijven vaak meerdere jaren aan de bomen zitten. Uitzonderingen hierop zijn de Larix , de Pseudolarix , de Gingko , de Metasequoia en de Taxodium . De Larix is hiervan de meest bekende.
Het Pinetum bezit meer dan 500 soorten uit zowel de gematigde streken als de sub- en tropen. Naast de coniferen die we soms in onze tuinen hebben staan, heeft het Pinetum een keur aan met uitsterven bedreigde soorten. Op de rode lijst worden 49 zeer ernstig bedreigde soorten aangegeven; hiervan heeft het Pinetum er 42 in de collectie.
Rhododendrons -
Het zijn vaak planten in grote tuinen en parken die in april prachtig bloeien. We kennen allemaal wel de rode, witte en paarse soorten. Dat zijn er slechts drie. Het Pinetum rekent meer dan 500 wilde soorten (species) tot haar collectie, vaak uit het wild verzameld.
De bloei begint al in februari en stopt pas in augustus! In de collectie zijn Rhododendrons te vinden met blaadjes van 3 tot 450 mm lengte. De collectie is het hele jaar de moeite van het bekijken meer dan waard!
Ephedra's -
De Ephedra is een direct familielid van de conifeer.
Beiden zijn naaktzadig. gewonnen, voor gebruik in de medische wereld. De zaden zijn ook erg in trek in Amerika en zuidoost Azië, waar men er thee van trekt. De collectie van het Pinetum omvat 34 soorten en is daarmee waarschijnlijk de grootste van de wereld.
Cycadeeën - Deze bijzondere groep van planten komt zowel in de oude als de nieuwe wereld voor. Het zijn vaak als palmen uitziende planten met grote, knolvormige stammen. Ieder jaar maken ze een nieuwe bladerenkroon en, als de planten oud genoeg zijn, ook een mannelijke of vrouwelijke kegel.
Geen der Cycadeeën mag als winterhard worden beschouwd, zodat het Pinetum de planten in de grote kas heeft ondergebracht, in een eigen biotoop. Naast enkele zeldzame soorten als Encephalartos lehmanii ( Zuid Afrika) en Cycas apoa (Nieuw Guinea) komen we ook de Cycas revoluta tegen. Deze plant, die ook wel als vredespalm bekend staat, is gewoon te koop in de tuincentra.
Tasmaanse planten -
Sinds vier jaar heeft het Pinetum een Tasmaanse plantenhoek, voor de ingang van de grote kas. Naast een grote verzameling Boomvarens (Dicksonia antartica) is er een grote collectie endemisch (alleen op Tasmanië) levende planten. Naast het feit dat bijna al deze daar aanwezige planten, van deze soort, in hun voortbestaan bedreigd worden, geven ze in de zomer een zeer exotische tint aan de tuin.
Een ware bijzonderheid is de
Disselma archeri, een endemische conifeer van TasmaniëLagrostrobus franklinii, een conifeer van Tasmanië, waarvan de moederplant veertienduizend jaar oud is! Maar ook komen we verschillende naar menthol ruikende planten tegen. Om eens andere planten te ontdekken is dus ook een bezoek aan deze hoek de moeite waard.
Papaverachtigen -
Papavers zijn niet alleen tijdens de bloei mooi.
Ook in de wintermaanden zijn het vaak wonderschone planten,
die met sierlijke bladrozetten het seizoen overleven. Daarom trachten we van ieder geslacht tenminste één exemplaar te tonen en van Papaver en Meconopsis minimaal drie planten per soort.
Tijdens de periode april - augustus is het dan ook een gaan en komen van de prachtigste bloemen. In mei is er een papavermarkt, die in de bladen en in de agenda staat aangekondigd.
Pinetum Blijdenstein is een prachtig voorbeeld van een engelse landschapstuin. Karakteristiek voor dit type tuin is, dat op een beperkt areaal de indruk van een oneindig landschap gewekt wordt, zonder toepassing van een schaalverkleining. Steeds weer nieuwe visuele werelden omringen ons, wanneer wij de slingerende paden belopen, in een gebied van slechts twee hectare groot.
Actualiteit
Achtergrond voor uw bureaublad
- Klik met de rechter muisknop op de link
- Kies Doel opslaan als
- Kies Mijn Documenten
- Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
- Open Mijn afbeeldingen
- Dubbelklik op de naam van de foto
- Klik met de rechter muisknop op de foto
- Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken
|
Video online: Tuin in volle bloei
Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Pinetum Blijdenstein Hilversum in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!
Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3
|
^Naar het begin van deze pagina
|