Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Hortus Botanicus Leiden

Lees tekst

Locatie

Hortus botanicus
Rapenburg 73
Leiden

Het ontstaan

Het oudste deel van de Hortus (1594) is de huidige Voortuin. Die is opnieuw ingericht met beplanting en een nieuwe kasconstructie: de Wintertuin. De Clusiustuin geeft een indruk van de Hortus rond 1600. In die tijd ontstonden banden tussen Nederland en Azië. De uitwisseling van planten en plantenkennis tussen deze twee culturen heeft zijn beslag gekregen in de Japanse tuin. De parel van de Hortus, de Victoria Amazonica, is te bewonderen in de Victoriakas.

Ontwerper

De plek waar de eerste Hortusbeplanting zich in 1594 bevond is opnieuw beplant. De basis voor het nieuwe ontwerp van de Voortuin is een afbeelding van de Hortus uit 1739. Adriaan van Royen was toen prefect. We koesteren er enkele heel oude planten, zoals de Goudenregen die daar in 1601 werd geplant, en de Tulpenboom uit 1682.

De Clusiustuin - Dit studiejaar begint het Scaliger Instituut een onderzoek naar Carolus Clusius, de eerste Leidse plantkundige, tevens oprichter van de Hortus Botanicus. Een bezoek aan de Clusiustuin geeft u een indruk hoe de Hortus er rond 1600 uit zag: alle planten, hekwerken en prieeltjes staan volgens een plattegrond uit 1594 weer op hun juiste plaats.

Doelstelling

De Clusiustuin heeft sinds de aanleg zowel een publieke als een wetenschappelijke functie gehad. De Hortus botanicus werd in principe aangelegd als studietuin voor studenten in de medicijnen en farmacie. Al snel oversteeg de oorspronkelijke Hortus deze basistaak. De Hortus introduceerde talloze onbekende plantensoorten uit alle delen van de wereld. Daarmee ontwikkelde de Hortus zich naar een botanische tuin.

Het stimulerende werk van plantengeleerde Carolus Clusius in de Leidse Hortus was de basis voor de studie van het plantenrijk zoals die nog steeds actueel is. Elk jaar weer wil de Hortus een representatief beeld kunnen geven van de eerste aanleg van de Hortus uit 1594. Hiervoor is de zadenuitwisseling en het contact met andere botanische tuinen van groot belang.

De botanische tuin van de Universiteit Leiden herbergt al 400 jaar vele plantensoorten uit de hele wereld, vooral uit Azië. Kweken en bestuderen gebeurt in samenwerking met het Nationaal Herbarium. De collectie bevat een bijzondere verzameling tropische orchideeën. Die staat in deel I van de serie catalogi.
De verzorging van allerlei planten uit verschillende klimaatsgebieden vraagt veel kennis en inzicht in de diversiteit van de plantenwereld. Een afgewogen collectie met speciale planten is het resultaat. De verzameling is actief in gebruik voor wetenschappelijk onderzoek.

Ontwikkeling

De Voortuin - Hier vinden Collecties varenpalmen (Cycadales), levende steentjes (Conophytum), zonnedauw (Drosera) en andere vleeseters (Sarracenia en Pinguicula) een nieuwe en betere behuizing.
In de loop van de komende jaren worden enkele tientallen plantensoorten aangeplant van de soorten die Philipp von Siebold in de 19e eeuw in Japan heeft verzameld. Hiervan bewaart het Nationaal Herbarium (vestiging Leiden) nog steeds de houtmonsters. Om aan dit plantenmateriaal te komen doen wij een beroep op zo'n 700 collega-tuinen, met wie we regelmatig zaden, stekken en planten uitwisselen.

De Wintertuin - De allergrootste subtropische kuipplanten zullen permanent een plek krijgen in dit bijzondere kasgebouw (onder architectuur van H.J. Henket). Op 10 meter hoogte biedt een loopbrug uitzicht op het bladerdak van eeuwenoude cycaspalmen.

De Japanse tuin - Veel destijds onbekende en nu beminde plantensoorten vonden vanuit Japan via de Leidse Hortus hun weg naar de Nederlandse sierplantenteelt. Ter ere van Dr. Philipp Franz von Siebold is in de Hortus botanicus een Japanse tuin aangelegd, door de Japanse architect van de tuin, professor Nakamura die ook de Japanse tuin bij 'Oranjerie - De groene Parel' in Den Helder, ontwierp.

Victoriakas - De 's nachts bloeiende reuzenwaterlelie Victoria Amazonica is de ' parel op de kroon' van de Hortus in de kassen. Deze bijzondere bloem bloeit meestal in juni, juli of augustus. In de tropische kassen vormen vele tinten groen en allerlei bijzondere bladvormen de achtergrond voor diverse bloemen; van orchideeën tot exotische aronskelken en de Victoria amazonica.

De systeemtuin - In de systeemtuin staan planten gerangschikt op hun onderlinge verwantschap: hoe meer ze aan elkaar verwant zijn, hoe dichter ze bij elkaar zijn geplaatst. Planten van dezelfde orde zijn in hetzelfde bed geplaatst.

Vele tinten groen en allerlei bijzondere bladvormen vormen de achtergrond voor diverse bloemen in de tropische kassen; van Maleise orchideeën tot tropische aronskelken uit Sumatra. Subtropische gewassen zoals laurier-, olijf-, en granaatappelbomen vinden onderdak in de Oranjerie.
Daarnaast bezit de Hortus een collectie imposante oude bomen, met onder andere de Ginkgo biloba uit 1785, een treurbeuk uit 1840 en de oudste boom in de Hortus - de Gouden Regen uit 1601. Deze en andere bomen kunt u adopteren.
Het merendeel van de collectie van de Hortus botanicus is voor het publiek toegankelijk. U bezoekt een 'open depot', een groene schatkamer in hartje Leiden.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Hortus in de zomer

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Hortus Botanicus Leiden. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://www.hortus.leidenuniv.nl/


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel