Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur
Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch
Locatie
Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch
Markt 46
Oudenbosch
Het ontstaan
Halverwege de 19e eeuw vestigden zich in Oudenbosch twee kloosters, de Broeders van Saint Louis en de paters Jezuïeten, die elk vanaf 1841 een tuin aanlegden. Beide tuinen zijn halverwege de twintigste eeuw samengevoegd. In een groot gedeelte van de destijds aangelegde tuinen bevindt zich thans het Arboretum van Oudenbosch. In december 1983 hebben de Broeders van Saint Louis het terrein, waar de tuin zich bevindt, aan de gemeente verkocht. Enkele jaren na de aankoop door de gemeente is de Stichting Arboretum Oudenbosch begonnen met de geleidelijke opbouw van het arboretum. In 1991 en 1996 hebben de Broeders door overdracht van aanliggende tuinen uitbreiding van het arboretum mogelijk gemaakt.
Ontwerper
Tuin- en Landschapsarchitect, Anton van Rooijen, maakte in 1987 het ontwerp van de huidige tuin. Hij slaagde er in de onderdelen met een verschillende functie en een verschillend karakter tot een geheel op te bouwen. Het geheel draagt het kenmerk van "eenheid in verscheidenheid - verscheidenheid in eenheid". In het basisplan zijn de onderdelen, die qua karakter en functie verschillen, "doorweven" met structuren van bomenlanen en paden met een eenduidig karakter, uitgedrukt in materiaalgebruik en vormgeving.
Doelstelling
Het arboretum is een botanische tuin, gespecialiseerd in het verzamelen en verzorgen van bomen en struiken met een wetenschappelijk, educatief, recreatief en economisch doel. Dat gebeurt op een wetenschappelijk verantwoorde manier. Het arboretum Oudenbosch legt zich toe op het verzamelen van bomen en struiken van het geslacht Aesculus en Viburnum uit de gematigde streken van Azië, in aanvulling op de Viburnum-verzameling in de botanische tuin Belmonte in Wageningen. Ook wordt geprobeerd de gehele verzameling van de Calycanthaceae bijeen te brengen. Voor dit doel krijgt het arboretum in Oudenbosch steun van de Hortus Botanicus in Leiden.
Ontwikkeling
De ingang is gevestigd in een monumentaal pand, dat behoorde bij het voormalige kloostergebouw van de paters Jezuïeten. Gelijk achter de ingang van het ‘Paleis voor Volksvlijt’ komt men in de oude Kloostertuin.
De oude kloostertuin is in 1996 aan het arboretum toegevoegd. Aan de padenstructuur is de kloostertuin nog duidelijk te herkennen. Het zijn de paters Jezuïeten geweest die omstreeks 1890 vele van de interessante bomen hebben geplant die we nu nog in dit gedeelte van de tuin kunnen bewonderen. Uit een nog vroegere tijd vinden we hier o.a. de majestueuze Treurbeuk of Fagus sylvatica 'Pendula' , deze boom is omstreeks 1840 door de Latijnse school, toentertijd eigenaar van de grond, geplant.
In 1995 werd een begin gemaakt met het verzamelen van Aesculus (Paardenkastanje), Viburnum (Sneeuwbal) uit de gematigde streken van Azië en Calycanthaceae (Specerijstruikfamilie). Door de specialisatie in deze drie Taxonomische groepen wil de stichting een bijdrage leveren aan de Nederlandse Nationale Plantencollectie. De collectie Aesculus (Paardenkastanjes) is inmiddels de grootste van het Arboretum, zij omvat meer dan zestig verschillende typen.
Naast de Aesculus, Viburnum en Calaycanthaceae heeft het Arboretum Oudenbosch een middelgrote verzameling van bomen en planten uit de gematigde streken van Azië, een gedeelte met inheemse en andere Europese bomen en struiken, die volgens vegetatietypen zijn samengebracht, een Amerikaanse collectie, die in een Engelse landschapsstijl is aangeplant, en een Malus-laan met diverse appelsoorten.
De tuin herbergt meerdere unieke bomen zoals de Fagus sylvatica 'Oudenbosch' meet een unieke afwijking. Het bladgroen tussen de nerven is niet groen, maar helder geel. Hierdoor krijgt het blad een geelgroen gestreept uiterlijk. Een andere unieke boom is de Quercus glandulifera 'Theofaan' met bont blad dat vooral in de lente goed tot zijn recht komt. Naast deze bomen vindt men in de tuin ook meerdere monumentale bomen.
Actualiteit
Achtergrond voor uw bureaublad
- Klik met de rechter muisknop op de link
- Kies Doel opslaan als
- Kies Mijn Documenten
- Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
- Open Mijn afbeeldingen
- Dubbelklik op de naam van de foto
- Klik met de rechter muisknop op de foto
- Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken
|
Video online: Tuin in volle bloei
Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!
Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3
|
^Naar het begin van deze pagina
|