Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur
Botanische Tuinen
Belmonte en De Dreijen
van Wageningen Universiteit
Locatie |
|
Botanische Tuin Belmonte
Generaal Foulkesweg 94
6703 DS Wageningen |
Botanische Tuin De Dreijen
Generaal Foulkesweg 37
6703 BL Wageningen |
Het ontstaan |
Dit landgoed werd aan het einde van de achttiende eeuw gesticht door de genoemde Thierry Juste. Wanneer men langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, wordt men verrast door schitterende vergezichten. |
In 1896 opende de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken de proeftuin bij de Rijkstuinbouwschool. Het vier hectare grote gebied zou het tuinbouwonderwijs gaan ondersteunen. Daarvoor beschikte de tuin ondermeer over een bloemisterij, een warmoezerij (groentetuin), een pomologische tuin (fruittuin) en een boomkwekerijtje. |
Ontwerper |
|
In 1951 werd de Landbouwhogeschool officieel de nieuwe eigenaar van Belmonte. De hernieuwde ideeën voor ontwerp en beplanting waren van professor Bijhouwer en professor Venema. Het moest in ieder geval een tuin worden met loofbomen. In 1954 stonden er, behalve de oorspronkelijke bomenstrook in het midden van de tuin, alleen nog maar kleine bomen. |
De Haarlemse tuinarchitect Springer tekende voor het ontwerp.
In 'de boshoek' vinden we nog veel van het oorspronkelijke ontwerp van Springer terug. Dit arboretum is vooral prachtig als de voorjaarsbloemen hun kleurenpracht tonen. Inheemse bomen hebben hier de overhand.
Hier treft u onder andere aan de Rode of Groene beuk: Fagus sylvatica, Wal- en Vleugelnoten, Witte moerbei (Morus alba 'Pendula'), Iep (Ulmus) |
Doelstelling
Onderwijs en voorlichting..
Ontwikkeling
Belmonte
Bijzonder: drie rozenperken. Hier staan forse, struikachtige rozen (Rosa), verschillende soorten Magnolia's,
Linden, Seringen (Syringa), Sierkers,
Prunus mahaleb, Doodsbeenderenboom, Eik (Quercus), Euonymus - Kardinaalsmuts, Berk (Betula), Paardekastanje, Rhododendrons, Beuk (Fagus), Trompetboom (Catalpa) en Anna Paulownaboom (Paulownia), Rimpelroos, Plataan (Platanus), Esdoorns (Acer), Meidoorn (Crataegus), Davidia involucrata 'handkerchief tree', Zakdoekenboom.
De Dreijen
In de systeemtuin zijn plantensoorten per familie op alfabet bij elkaar geplaatst. Hier kan men zien welke planten aan elkaar verwant zijn. Bij de Lipbloemenfamilie (Labiatae) ziet men dat Dovenetel (Lamium), Lavendel (Lavandula) en Salie (Salvia - zie afb.) tot dezelfde familie behoren. De reeks begint bij de familie van de Acanthaceae en eindigt bij Violaceae. Studenten en liefhebbers zijn hier regelmatig te vinden.
Naast de systeemtuin ziet men de kruidentuin met kruiden voor verschillende toepassingen. Medicinale kruiden die onder andere helpen bij koorts, reumatiek en spierpijn. Verfkruiden zoals Meekrap (Rubia tinctorum) en Verfbrem (Genista tinctoria) en keukenkruiden. Sommige planten worden gebruikt om de smaak, kleur of geur van geneesmiddelen te verbeteren, zoals Pepermunt (Mentha x piperita) en Klaproos (Papaver rhoeas). Bij elk kruid is aangegeven waarvoor het gebruikt kan worden. De meeste kruiden vragen om een speciale bereidingswijze. Sommige soorten zijn uitermate giftig.
Naast de kruidentuin staat een referentiecollectie van Asters. Kwekers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe soorten. Het gebeurt nogal eens dat 'ontdekkingen' een verkeerde naam krijgen. Twee kwekers ontdekken dezelfde variëteit, maar geven haar elk een eigen naam.
De botanische tuin heeft een uitgebreide collectie rozen met onder meer wilde en moderne rozen. Rozen staan bekend om hun grote variatie; dat is hier goed te zien: er zijn rozen uit ondermeer het Middellandse Zeegebied, Noord-Amerika en Azië.
Met name: Duinroos (Rosa pimpinellifolia), bottelrozen, Kastanjeroos (Rosa roxburghii), klaver.
De gracieuze Baas Beckingtuin omvat de Libanonceder (Cedrus libani), Atlasceder (Cedrus atlantica), cultuurrozen, Mosrozen, Taxus baccata oftewel de Venijnboom, Sierappels (Malus), Maretakken (Viscum album), Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum), Vijg, Buxus-struiken (Buxus sempervirens), Sneeuwklokjesbomen (Halesia).
Actualiteit
Achtergrond voor uw bureaublad
- Klik met de rechter muisknop op de link
- Kies Doel opslaan als
- Kies Mijn Documenten
- Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
- Open Mijn afbeeldingen
- Dubbelklik op de naam van de foto
- Klik met de rechter muisknop op de foto
- Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken
|
Achtergrond voor uw bureaublad
Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Botanische Tuin
Belmonte van Wageningen Universiteit in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!
Maak ook zoiets met gratis Microsoft PhotoStory 3
|
Video online: Tuin in volle bloei
- Klik met de rechter muisknop op de link
- Kies Doel opslaan als
- Kies Mijn Documenten
- Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
- Open Mijn afbeeldingen
- Dubbelklik op de naam van de foto
- Klik met de rechter muisknop op de foto
- Kies Als bureaubladachtergrond gebruike
|
Video online: Tuin in volle bloei
Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Botanische Tuin De Dreijen van Wageningen Universiteit in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!
Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3
|
^Naar het begin van deze pagina
|