Beginpagina van Plantaardigheden.nl

 

 

Actuele toepassingen van planten

Plantaardigheden.nl
Artikelen over planten
Sitemap

Leesmaar.nl
Dodoens en meer bijzondere boeken

Leeswerk.nl
Artsenijgewassen
Flora Batava

Krachtigeplanten.nl
A modern herbal: 100 medicinale planten
Massachusetts Institute of Technology

Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie - Nederland in kleur

Beemster Arboretum Zuidoostbeemster

Lees tekst

Locatie

Beemster Arboretum
Nekkerweg 67a
Zuidoostbeemster

Het ontstaan

Het Beemster Arboretum is gelegen op een verstild plekje aan de Nekkerweg 67a in Zuidoostbeemster.

Ontwerper

Het Arboretum is het domein van ir. Hans Völlmar, die grote kennis bezit over duizenden soorten bomen en struiken. Jaren geleden is hij met de aanleg van het Arboretum begonnen en nog steeds wordt dit met nieuw aangekochte aangrenzende stukken grond uitgebreid.

Doelstelling

Het is interessant voor liefhebbers van alles wat groeit en bloeit en in het bijzonder geïnteresseerd zijn in bomen en struiken. Het arboretum is vrij toegankelijk.

Ontwikkeling

Het Arboretum bestaat uit twee delen. In het 2 hectares metende gedeelte zijn de soorten per botanisch geslacht bijeen geplant (rond 1.400 boomsoorten en (cultuur)variëteiten. Hier ziet men vele vormen van bomen en struiken in een overzichtelijke vorm, waarbij de nadruk wordt gelegd op de geslachten. Deze soorten gedijen op de hier aanwezige voedzame kleigrond (veel kalk en kali). Van die geslachten werden dan ook zoveel mogelijk soorten en variëteiten bijeengebracht. Enkele daarvan zijn: Abies - zilverden (24), Aesculus - kastanje (32) of Betula - berk (33). Verder vele variëiten van hazelaars, kardinaalshoed, es, valse christusdoorn, noot, venijnboom, linde of viburnum. Van een aantal andere geslachten zijn wel redelijk veel soorten en variëteiten aanwezig, maar beloopt het aantal taxa geen groot getal. Zulke geslachten zijn bijvoorbeeld Carya, Hydrangea en Zelkova. Toch zijn daarbij zeldzame soorten, waarmee in Nederland nog vrijwel geen ervaring is opgedaan.

Geografisch gedeelte - 3.5 hectare is ingericht op geografische grondslag. De bomen zijn gegroepeerd per continent of continentsdeel. Veel soorten staan in groepen van dezelfde soort, zodat men eigenlijk hele bostypen ziet. De aanplant, die dateert van 1992, is dus vrij recent.Ten opzichte van het systematische deel is hier dus sprake van een heel andere opzet. De doelstelling is te laten zien hoe bomen en struiken in bosverband voorkomen en welke betekenis de diverse boomsoorten kunnen hebben voor de bosbouw in Nederland. Nu in toenemende mate landbouwgronden aan de landbouw zullen worden onttrokken is het de vraag hoe deze gronden zo goed mogelijk kunnen worden benut. Tot nu toe is erg weinig bekend over de mogelijkheden om goed groeiende bomen op zulke rijkere gronden te gebruiken. Het streven is er op gericht om de vraag naar tropisch hardhout om te buigen, waarbij in ons eigen land meer hout ter vervanging geproduceerd kan worden.

Er bestaat echter nog weinig inzicht in de waarde van vele uitheemse soorten. De bekende eiken, beuken en berken, alle goede boomsoorten die hun eigen plaats verdienen, liggen voor de hand, maar daar houden de mogelijkheden echter niet op.
Er zijn verschillende andere eiken- en beukensoorten, die vaak sneller groeien en ook goed hout opleveren. Te noemen zijn onder meer de Quercus cerris of bij de beuken Fagus orientalis. Maar ook de Juglandaceae doen het op de zware grond zeer goed.
Er zijn ook soorten waaraan tot nu toe nauwelijks of niet is gedacht, zoals. Cryptomeria Japonica, Metasequoia of Pinus nigra en (tot ontsteltenis van veel bosbouwers) prunus serotina. Dit blijken allemaal goede groeiers op zware grond te zijn en potentiële leveranciers van hout van goede kwaliteit.
Hoewel de leeftijd van het geografische deel van het Beemster Arboretum dus nog betrekkelijk jong is, kan de groeisnelheid van vele houtsoorten toch reeds worden beoordeeld. Die blijkt dankzij de rijke kleigrond soms spectaculair maar opde lange duur zal moeten blijken of die houtsoorten ook goed blijven groeien en bestand zullen zijn tegen ziekten of andere stoornissen.

Ook vele soorten struiken, zoals Ligustrum, Syringa en Taxus werden geplant, zodat een gevariëerd bosbeeld zal ontstaan.Omdat registratie van botanische collecties een algemeen probleem vormt, wordt in het Arboretum geëxperimenteerd met labels en naamplaatjes van verschillende materialen en uitvoeringen.
Ze zijn op onderlinge afstand van tenminste twee meter geplant en zo is het mogelijk gras en onkruiden kort te houden met een zitmaaier. Dit maakt het onderhoud relatief goedkoop. Zou niet worden gemaaid, dan zou een enorme overlast ontstaan van planten als wilgenroosje, zuring, brandnetel, braam- en vlierstruiken, maar ook van bomen als essen, elzen en eiken, die spontaan zouden opkomen. Het kort houden van het gras heeft tevens het effect, dat er weinig wortelconcurrentie is voor de bomen en struiken.

Kastanjes - Völlmar's trots is de grote collectie kastanjebomen, die hij uit het hele Noordelijke halfrond heeft bijeengebracht. Als ze bloeien geven de 'kaarsen' aan het park een sprookjesachtige aanblik.

Actualiteit

Achtergrond voor uw bureaublad

Lees tekst
  • Klik met de rechter muisknop op de link
  • Kies Doel opslaan als
  • Kies Mijn Documenten
  • Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
  • Open Mijn afbeeldingen
  • Dubbelklik op de naam van de foto
  • Klik met de rechter muisknop op de foto
  • Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken

Video online: Tuin in volle bloei

Lees tekst

Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Beemster Arboretum Zuidoostbeemster in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!

Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3

http://nl.wikipedia.org/wiki/Beemster_Arboretum

http://www.beemsterswelvaart.nl/beemsterallerlei/arboretum/arboretum.htm


Grotere kaart weergeven

^Naar het begin van deze pagina

Tuinen - Nederland en België in kleur!
Begin
  Botanische tuinen en Nationale Plantencollectie in Nederland
    Aalsmeer
    Amsterdam-Plantage
    Amsterdam V.U.
    Apeldoorn-Het Loo
    Arnhem-Burgers
    Arnhem-Openluchtmuseum
    Buitenpost
    Delden
    Delft
    Den Helder
    Doorn
    Haren
    Harskamp
    Hilversum-Pinetum
    Kerkrade
    Leiden
    Limmen
    De Lutte (Gem.Losser)
    Nijmegen
    Oudenbosch
    Pieterburen
    Putten
    Rotterdam-Blijdorp
    Rotterdam-Trompenburg
    Utrecht-Hortus
    Wageningen
    Zuidoostbeemster
  Tuinen met een meerwaarde in Nederland
    Apeldoorn-Berg en Bos
    Balkbrug
    Bloemendaal
    Boskoop-Boomkwekerijmuseum
    Boskoop-Proeftuin
    Dedemsvaart
    Eenrum
    't Harde
    Hilversum-Costeriustuin
    Hoofddorp
    Rucphen
    Steyl
    Utrecht-Oude Hortus
  Tuinen met een meerwaarde in België
    Antwerpen
    Beveren
    Bokrijk
    Eeklo
    Gent
    Groenendaal
    Kalmthout
    Leuven
    Meise
    Rendeux
    Schilde
    Tervuren
    Nieuwkerken-Waas
    Wespelaar (bij Leuven)
 
Woordenboek Nederlandsche Taal
Plantago PlantIndex
Letter: druk op CTRL, draai ook aan muiswiel