Tuinen met een meerwaarde - Nederland in kleur
Botanische tuin Jochum Hof Steyl
Locatie
Jochumhof
Maashoek 2b
5935 BJ Steyl
Het ontstaan
De oudste delen van de tuin stammen uit 1799.
In 1933 startte de Pater Peter Jochum een botanische tuin om het biologieonderwijs aan het klooster te ondersteunen.
Ontwerper
Vanuit alle werelddelen brachten missionarissen plantenzaden naar Steyl. Diverse deeltuinen stammen nog uit deze perioden.
Waar de Pater begon met zaadjes staan nu kolossale bomen, zoals de mammoetboom. In latere perioden werd de tuin uitgebreid met kruidentuin, heemtuin en een mediterrane kas.
Doelstelling
Verborgen achter oude muren, midden in het mooiste kloosterdorp van Nederland, is er een enclave van natuur, historie en rust met een fenomenaal uitzicht over de Maas.
Ontwikkeling
In 1971 wordt het werk van Pater Jochum overgenomen door een Stichting, en wordt de tuin naar de Pater vernoemd. In 1973 worden de heemtuin en de kruidentuin aangelegd. In 1978 volgt de Tiglientuin.
Tiglientuin - In 1907 maakte Reid maakte een overzicht van alle plantensoorten die in het Tiglien, 2,4 - 1,8 miljoen jaar geleden, voorkwamen en nu nog bestaan. Deze lijst van 120 soorten vormde de basis voor de Tiglientuin. Vanuit de hele wereld zijn hiervoor planten en zaden aangevoerd, o.a. winterlinde, pimpernoot, hulst en Vleugelnoot.
Landhuistuin - Het oudste deel van de tuin, als tuin van het St. Michaelklooster ook wel het paterspark genoemd. Dit deel van de tuin is ommuurd met oude kloostermuren, met een wagenschuur uit begin 1800 en veel monumentale oude bomen, zoals de reusachtige tulpenboom, de Hollandse Linde en een enorme witte paardenkastanje.
Rotstuin - Met stenen uit de Tegelse kleigroeves en planten uit Zuid-Duitsland en Noord-Italie begon Pater Jochum hier zijn botanische tuin. Later kwamen er ook planten uit andere werelddelen. De padenstructuur en vrijwel alle bomen en heesters als in 1934 staan er nog, waaronder de Storaxboom, de Dwergmispel, de Levensboom, Bergden, Spaanse Zilverspar en japanse Notenboom. De behouden klassieke opzet inclusief alle bordjes met plantensoorten maken het een bijzonder tafereel.
Mediterrane kas - De kas was ooit bedoeld voor het kweken van groenten voor het klooster, maar werd later ingericht met tropische en subtropische planten. De overstromingen van 1993 en 1995 hebben de oude plantencollecties vernield en sindsdien is het een mediterrane kas met bijzondere soorten als een (grote !) zuilcactus, bolcactus en succulenten.
Heemtuin - Met alle typen landschappen van Noord-Limburg: een veengebied, stuifzand, orchideeënrijke grasland, oeverwal, oude Maasmeander, heidelandschap en akker. Een bijzondere introductie op landschappen en plantensoorten.
Kruidentuin - Gebaseerd op de oude klooster-kruidentuinen waar vroeger kloosters alle groenten én kruiden zelf kweekten. De kruidentuin ligt in het oude paterspark., tegenover het oude koetshuis en temidden van de kloostergebouwen, omringd door de oude kloostermuur. Met onder andere medicinale kruiden, keukenkruiden en uiensoorten.
Actualiteit
Achtergrond voor uw bureaublad
- Klik met de rechter muisknop op de link
- Kies Doel opslaan als
- Kies Mijn Documenten
- Bewaar de foto in Mijn afbeeldingen
- Open Mijn afbeeldingen
- Dubbelklik op de naam van de foto
- Klik met de rechter muisknop op de foto
- Kies Als bureaubladachtergrond gebruiken
|
Video online: Arboretum in volle bloei
Plantenfoto's. Hoe dat ook kan ziet u in dit filmpje van Botanische tuin Jochum Hof Steyl in volle bloei. Dat doet denken aan de zomer!
Maak ook een filmpje met gratis Microsoft PhotoStory 3
|
^Naar het begin van deze pagina
|